tisdag 22 mars 2011

Mjölkens vara eller icke vara - Glutenintolerans - Celiaki

Fler och fler med glutenintolerans och celiaki får helt och hållet välja bort mjölken, även laktosfria alternativ annars uteblir återhämtningen från tarmskadan delvis.


Den tunntarmsskada gluten orsakar (celiaki) skapar ju laktosintolerans som jag tidigare tagit upp och förklarat här på bloggen, men efter att ha uteslutit gluten och levt på en strikt kost en längre tid så ska tarmen kunna tåla vanlig mjölk igen, flertalet säger sig göra detta, men fler och fler har börjat inrapportera att man får besvär igen av vanlig mjölk trots en läkt tarm.

Patienter med glutenintolerans - celiaki förefaller att ha en hög frekvens av korsreaktivitet med mjölk. Korsreaktiviteten härrör från mjölkproteinet kasein och vassle. Immunreaktivitet mot mjölk är inte att förväxla med laktosintolerans. De två är helt åtskilda. Laktosintolerans är oförmågan att smälta mjölksocker (laktos).

Likaså har rapporter kommit in om att dessa även fått besvär med nötkött (rött kött) och att magen "svällt upp" (dåligt mörat kött) och även rapporter om nässelutslag har inkommit (histamin). Vårt immunförsvar "minns" vad vi tål och inte tål, men mer om just det röda köttet ska vi ta upp i framtida inlägg. 

Den kedja som förvandlar hälsosamma mjölkprodukter till allergener och carcinogener börjar med moderna utfodringsmetoder med substitut med hög proteinhalt, sojabaserad istället för färskt grönt gräs och avelsmetoder för att producera kor med onormalt stor hypofys så att dessa producerar tre gånger mer mjölk än på gammaldags ko. Dessa kor behöver antibiotika för att hålla sig friska.

När deras mjölk pastöriseras så försvinner alla värdefulla enzymer(laktas för assimilering av laktos, galactas för assimilering av galaktos, fosfatas för assimilering av kalcium).

Bokstavligen dussintals av andra ädla enzymer förstörts i pastöriseringsprocessen. Utan dom är mjölk mycket svårt att smälta. Den mänskliga bukspottkörteln kan inte alltid producera dessa enzymer, en överstressad bukspottkörteln kan leda till diabetes och andra sjukdomar.

Forskare är numera helt eniga om att påståendet "mjölk ger starka ben" inte längre stämmer, det finns inga studier som visar på att kalciumet i mjölken faktiskt ger starkare ben.

Idag när vi faktiskt äter minst tre energirika mål mat om dagen finns det ingen anledning att dricka mjölk längre...

Gluten, mjölk och raffinerat socker utgör tre av de största bidragen till mat inducerad ohälsa i vårt avlånga land. 

Någon annan rimlig slutsats går inte att dra med tanke på att det svenska folket är procentuellt sett bland det SJUKASTE folket i västvärlden efter Amerika...







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar