tisdag 8 mars 2011

Halsbränna - Sura uppstötningar - Glutenintolerans - Celiaki

Få läkare är medvetna om att benskörhet och halsbränna är förknippade med glutenintolerans och glutenöverkänslighet

En mindre studie har visat på omedvetenhet runt vårdcentralsläkare och deras syn på att osteoporos är associerad med celiaki. 
Undersökningen visar att mindre än hälften av läkarna är medvetna om att benskörhet är en manifestation av just celiaki.

Halsbränna är en annan åkomma och ett vanligt symptom. Vanligen erkänns bevären inte av läkarna som en manifestation av gluten eller celiaki utan man föreslår givetvis  läkemedel som till exempel Losec (protonpumpshämmare) och Gaviscon istället för en kostomläggning fritt från gluten. Novaluzid och Link är två andra läkemedel mot sura uppstötningar som också innehåller aluminium.

*Gaviscon finns som flytande lösning eller tablett och båda innehåller aluminium! (bör definitivt undvikas med tanke på risken att aluminium har visat sig kunna bidra till demens och man har funnit aluminium i hjärnor hos dementa med Alzheimers sjukdom).

Glutenhaltig föda kan försämra ventrikeltömningen som i sin tur leder till mer mag-reflux. Börja med en glutenfri kost för det har visat sig påtagligt minska refluxsymtom och leder till läkning av esofagit (matstrupskatarr-inflammation i slemhinnan) och man bör även försöka sätta ut mjölk om man använder det.

Halsbränna kan kännas av speciellt vid framåtböjning och lyft, vid sura uppstötningar, vid överfyllnadskänsla i magen, kännas som en klump i halsen, ge svårighet att svälja, uppstötningar av magsyra kan leda till kronisk hosta, till inflammation i struphuvudet med heshet, ge nattliga astmabesvär orsakat av sura uppstötningar som lättare uppstår då individen är i liggande ställning.

En liten regel men viktig regel för att underlätta besvären är att aldrig dricka till måltiderna utan dricka mellan dessa. Närmare förklaring till detta hittar du i Stora Kosthandboken.Men som sagt, ta bort allt gluten, det vill säga allt vete, korn och råg och ge det 1 månads prövotid!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar