onsdag 3 februari 2016

Gurkmeja och kurkuminet - En fantastisk botgörare - Inflammationsdämpande


 (inlägget uppdaterat 20 mars -2020)

Gurkmeja och biotillgänglighet.
Något jag sedan länge föreslagit dem som lagt om sin kost till allergenfri (främst gluten och mejerifri) är att försöka använda inslag av gurkmeja för att påskynda tarmens läkning och minska inflammatoriska processer av olika slag i kroppen. Dock måste gurkmejan användas på rätt sätt för att vara av störst nytta för kroppen.

Gurkmeja och kurkumin kan inte absorberas så lätt av kroppen och det bryts snabbt bryts ned i tarmen, vilket gör att biotillgängligheten är låg. Gurkmeja är en släkting till ingefära. Flera kliniska studier visar att koncentrationerna av kurkumin i blodplasma, urin och perifera vävnader knappt är mätbara och är extremt låga oavsett doseringsstorlek om det inte kombineras på rätt sätt.


Förbättra upptaget av gurkmeja med svartpeppar.
Ett dåligt upptag ger inga hälsomässiga fördelar alls av gurkmejan. Problemet är således att gurkmeja inte kan intas hur som helst...för då blir upptaget nästan noll, utan den måste kombineras med svartpeppar för att kunna absorberas ordentligt av kroppen. En liten nypa svartpeppar, t.ex. en 5-dels tesked kan avsevärt öka upptaget i kroppen, även cayennepeppar kan användas eller både ock.

Man kan t.ex. ta en skvätt olivolja alt kokosolja som man hettar upp i en stekpanna, tillsätter 1 rågad msk mald ekologisk gurkmeja och en aning svartpeppar, låter försiktigt puttra samman i 30 sekunder  och serverar detta sedan som topping eller tillbehör till mat. Man kan göra en större sats som man sedan kan förvara i kylen om man önskar. Du hittar fler recept och tillagningsmetoder lite längre ned i detta inlägg.

Curry anses ju hälsosamt och gissa vad en vanlig ingrediens i curry är förutom gurkmeja? Jo svartpeppar. En annan sak är att gurkmeja är fettlöslig och för att kroppen ska kunna utnyttja den maximalt och ta del av dess hälsofördelar, behöver gurkmeja kombineras med ett fett. Gurkmejan absorberas således lättare genom att hetta upp den först i en panna tillsammans med en bra olja innan intag och glöm inte svartpeppar.

Vad händer när man hettar upp gurkmeja?
Det sker faktiskt en förlust av kurkumin, som är den aktiva och antiinflammatoriska beståndsdelen i gurkmeja, kan faktiskt försvinna under upphettning. Hur mycket beror på hur länge man tillagar den. Förenklat kan man säga så här: upphettar man gurkmejan i 10 minuter försvinner ca 25-30 % av dess hälsosamma effekter, och tillagas den i 20-30 minuter så tappas upp till 85 %.

Vad är bästa sättet att äta gurkmejan?
Man får faktiskt allra störst behållning av att äta den kall (tillsammans med svartpeppat och eventuellt cayennepeppar för upptaget). Ska du använda det i mat skall det tillsättas sista minuterna av matlagningen.

Klassiska recept på gurkmeja som både pasta och guldmjölk
Vill du hellre köra "klassiska" tillagningsmetoder av gurkmeja så får du några recept här nedan.

Recept på "gurkmejafräs" med sting:

2 matskedar gurkmeja, gärna ekologisk

2 matskedar jungfruolja, gärna ekologisk

1 kryddmått svartpeppar

1 gnutta cayennepeppar

Värm oljan i stekpannan, tillsätt gurkmejan och kryddorna. Låt försiktigt puttra samman i 5 minuter på svag värme. Kan ätas som tillbehör till mat (låt fantasin flöda) och kan sparas i kylen en vecka utan problem.

Recept på gurkmejapasta:

1/2 deciliter gurkmeja, gärna ekologisk

1 1/2 deciliter vatten

Minst 2 kryddmått svartpeppar (gärna även en gnutta cayennepeppar också)

2 matskedar ekologisk, kallpressad kokosolja

Tillagas enkelt i en kastrull där ingredienserna får småputtra försiktigt i 5-7 minuter, men absolut inte koka. Förvaras i kylen i tättslutande kärl och håller minst 2 veckor. Kan användas som tillbehör eller ingrediens i mat.


Recept på det som populärt kallas "guldmjölk":

1 tesked gurkmejapasta (se receptet ovan)

3 deciliter havredryck, kokosdryck eller annan dryck (dock ej komjölk)

1/2 tesked mald kardemumma (valfritt)

1/2 tesked flytande vaniljextrakt eller urskrapet från en äkta vaniljstång

En gnutta cayennepeppar

1/2 kryddmått svartpeppar

1 tesked ekologisk, kallpressad kokosolja

1/2 tesked honung (valfritt)

Låt 1 tesked gurkmejapasta försiktigt sjuda i en kastrull ihop med mjölk och kryddor på låg värme under omrörning i någon minut tills drycken börjar ryka. Vill du använda kardemumma i drycken tänk då på att måttet för kardemumma kan variera beroende på om du maler kardemumman själv eller köper färdig. Ta lite i taget och smaka av, det kan annars lätt bli väldigt stark kardemummasmak.

Ta av kastrullen från plattan och rör i 1 tesked kokosolja samt 1/2 tsk honung. Söta mer efter behag. Drick omedelbart och rör om då och då. Guldmjölk kan intas 1-2 gånger om dagen, gärna på kvällen.

Gurkmeja och folkmedicinen.
Gurkmeja har används för att lindra allt från leverproblem till depression till ringorm inom folkmedicinen, men liksom många alternativa terapier, det finns dock inte så mycket forskning för att backa upp denna uråldriga visdom men intresset hos forskarna växer för varje dag.

I Indien används kurkumin för att behandla vanliga ögoninfektioner, sår, bett, brännskador, akne och andra hudsjukdomar. Oftast består då behandlingen i form av ett våtomslag med gurkmeja men det finns även ett amerikanskt företag som tillverkar plåster med kurkumin som aktiv substans för den indiska marknaden .

Intressant forskning.
I en liten studie år 1989 visade att gurkmeja kunde vara effektiv på att stävja halsbränna och symtom på matsmältningsbesvär.

Andra studier har visat att kurkumin har effekt mot till exempel inflammatoriska sjukdomar som bukspottkörtelinflammation och IBD (Inflammatory Bowel Disease), reumatism, psoriasis, olika typer av cancer och eventuellt kan den förbättra den kognitiva förmågan hos äldre. 

Kurkumin är en naturlig polyfenolisk förening. Kurkuminet i gurkmeja ligger bakom en mängd hälsofördelar som tillskrivs kryddan. En studie år 2012 undersökte en extraherad perkfosfylering av kurkumin som visade sig hade förmåga att förhindra hjärtattacker bland bypass-patienter. I studien följdes 121 patienter som hade bypass-operation mellan åren 2009 och 2011. Tre dagar före operation och fem dagar efter fick hälften av patienterna kurkuminkapslar, medan den andra hälften fick placebo.

Fler individer i placebogruppen fick en hjärtattack (30 procent) jämfört med dem i gruppen som fick kurkumin (13 procent), rapporterade Reuters. Även om inte är ett substitut för medicinering så ville forskarna påpeka att antioxidanteffekt och anti-inflammatoriska egenskaper hos kurkumin kan bidra till så mycket som en 65 procent lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt bland bypass-patienter.



Diabetes.
Bland personer med förstadium till diabetes så visade det sig att kurkumin kunde fördröja uppkomsten av typ 2-diabetes.Denna studie från år 2012 pågick under nio månader och då fick deltagarna antingen kurkumin i kapselform eller placebo. Drygt 16 procent av personerna som tog placebo diagnostiserades med typ 2-diabetes i slutet av studien, medan de som gavs kurkumin inte uppvisade några tecken på att utveckla typ 2-diabetes. Återigen kunde forskare uppvisa resultat på kurkuminets anti-inflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Cancer.
Studier på människor är dock fortfarande i mycket tidigt skede, men laboratorie- och djurstudier uppvisar lovande effekter av kurkumin i kampen mot cancer. Kurkuminet "stör" flera viktiga molekylära vägar som är involverade i utvecklingen av cancer, dess tillväxt och spridning, det verkar även döda cancerceller vid laboratorieförsök, krympa tumörer och öka effekterna av kemoterapi vid djurförsök. En studie som publicerats i tidskriften Breast Cancer Research and Treatment år 2010, visade att forskare från University of Michigan funnit att en kombination av kurkumin och piperin (finns i svartpeppar) stoppade spridningen av bröstcancerceller medan friska celler förblev opåverkade.

I en nyligen genomförd studie, analyserade forskare resultaten från 315 kliniska studier som spänner över fyra decennier av forskning. Resultaten visar tydligt att "Kurkumin har visat sig undertrycka initiering, progression och metastasering av olika tumörer". Med andra ord, kan således kurkumin förebygga cancer, stoppa den från att fortskrida och stoppa den från att sprida sig till organen.

Dessa studier visar också effekter på nästan alla typer av tumörceller, såsom cancer i reproduktiva organ, mage, lymfsystem, urinvägar/blåsa, lungorna,skelett och cancer i huden. Forskarna drar slutsatsen att: "... Kurkumin har etablerat sig som en säker och lovande molekyl för förebyggande och behandling av inte bara cancer utan även andra inflammationsdrivna sjukdomar".

I Indien där gurkmeja konsumeras i stora mängder är frekvensen av cancer är betydligt lägre än i västvärlden.

Nedan intressant läsning i länkar om kurkumin vid olika sjukdomstillstånd: 

Parkinsons sjukdom

Ett potentiellt nervskyddande medel vid Parkinsons sjukdom

Neuroprotektiva egenskaper hos de naturliga fenolantioxidanterna kurkumin och naringenin

Kurkumin har en nervskyddande effekt och innebörden av dess terapeutiska effektivitet

Analys för att upptäcka läkemedel som binder till a-synuklein för behandling av Parkinsons sjukdom

Effekterna av kombinerad kurkumin och desferrioxamin på 6-OHDA-inducerad råttmodell vid Parkinsons sjukdom

Alzheimer och kurkumin

Effekten av kurkumin (gurkmeja) på Alzheimers sjukdom: En översikt

Kurkumin och apigenin - nya och lovande läkemedel mot kronisk neuroinflammation vid Alzheimers sjukdom

Neurogenes och neuroprotektion vid postischemisk neurodegeneration i hjärnan vid Alzheimers: Finns det en roll för kurkumin?

En ny LDL-mimic-nanobärare för målinriktad tillförsel av kurkumin in i hjärnan för att behandla Alzheimers sjukdom

Kurkumin som del i kontrastmedel för att binda till plack som uppstår vid Alzheimers och enklare upptäcka dessa vid MRI

Syntes och utvärdering av asymetriska kurkuminanaloger som potentiella och multifunktionella medel för behandling av Alzheimers sjukdom

Livmodershalscancer

Kurkumin i nanoformula för behandling av livmodershalscancer

Tjocktarmscancer

Etanolextrakt av Hawaiiansk Gurkmeja: En omfattande In Vitro Anticancer aktivitet mot humana koloncancerceller

Kurkuminets roll vid förebyggande av inflammatorisk kolit och tjocktarmscancer

Prostata och urinblåsecancer

Kurkumin hämmar tillväxten av prostatacarcinom

Theracurmin® inhiberar effektivt tillväxten av cancerceller i prostata och urinblåsa via induktion av apoptotisk celldöd och cellcykelstopp

En kombination av α-tomatin och kurkunin hämmar tillväxt och inducerar apoptos (celldöd) hos humana prostatacancerceller

Kurkuminanalogen WZ 35 utlöser celldöd och G2 / M cellcykelstopp hos humana prostatacancerceller

Kurkumin hämmar cancerassocierad MAOA / mTOR / HIF-1α signalering vid prostatacancer

Effekt av kurkumin på proteinerna Bcl2 och Bax hos möss med prostatacancer

Lungcancer

Kurkumin hämmar icke-småcelliga lungcancerceller att metastasera genom signalvägarna Adiponectin / NF-kB / MMP

Kurkumin hämmar B [a] PDE-inducerade procancerogena signaler till lungcancerceller

Dubbel effekt av kurkumin genom reaktiva syreradikaler och mitokondri-medierad apoptos på  lungcancerceller

Kurkumin inaktiverar lungcancerceller genom att hämma signalvägar för  JAK2 / STAT3 och bromsar tillväxten 

Kurkumin testas vid bukspottkörtelcancer

Kurkumin inducerar celldöd hos adenokarcinom i bukspottkörteln

Histaminbesvär.
Studier visar att kurkumin kan inhibera frisättning av histamin från mastceller och sänka förhöjda nivåer av histamin och öka den naturliga produktionen av kortison.

Gurkmeja kan skydda hjärnan och nerver.
Aromatiskt turmeron eller ar-turmeron (kurkuminoid - en komponent i den eteriska oljan från gurkmeja) är inte lika väl studerade som kurkumin, men det spelar sannolikt en roll i pusslet och forskningen runt gurkmeja. I en nyligen genomförd studie fann forskarna att ar-turmeron främjar reparation av stamceller i hjärnan. I studien undersöktes effekten av föreningen på råttor på en typ av stamceller som även återfinns i vuxna hjärnor. Dessa stamceller är involverade i återgång av neurodegenerativa sjukdomar som stroke och Alzheimers. Föreningen kan potentiellt användas vid behandling av dessa sjukdomar i framtiden, föreslår forskningen.

En  studie från år 2008 som bygger på ett mer omfattande forskningsunderlag, visar att just kurkumin kan förbättra minnet hos patienter med Alzheimers sjukdom. En ny studie från år 2015 visar att kurkumin kan sänka nivåerna av neurotoxisk glutamat i hippocampus. Dessutom har det visat sig vid försök på råttor att oral administration av kurkumin vid hjärninfarkt kan lindra infarktens utbredning och ge färre neurala skador. 

Gurkmeja kan lindra ledvärk.
Kurkuminets har anti-inflammatoriska egenskaper och denna kunskap har lett till ett antal studier som undersöker fördelarna med gurkmeja för människor med ledvärk eller artrit. En av de mest lovande studierna fann att extrakt av gurkmeja som gavs som ett kosttillskott, fungerade lika bra som ibuprofen hos patienter med knäartros.

Gurkmeja har även visat sig kunna förbättra cirkulationen och förhindra blodproppsbildning och har samma effekt som behandling med AVK-läkemedel (antikoagulation). Äter man blodförtunnande mediciner bör man vara försiktig med tillskott av gurkmeja, då det kan försvåra för blodet att koagulera.och försiktighet gäller även om man har gallbesvär.


Rekommenderad dosering.
1 kryddmått till flera msk dagligen. Gurkmeja kan man krydda generöst med om man inte har känslig mage. Terapeutisk verksam dos: 500–10 000 mg av torkat pulver.

Toxicitet (giftighet).
Ingen känd vid användning under 10 msk dagligen.

Kontraindikation.
Undvik doser större än några kryddmått upp till 1 tsk i maten vid graviditet. Alltför stora mängder gurkmeja kan skapa irritation i mag- och tarmkanalen med magsmärtor och diarréer som följd. 

Tips på bra produkter innehållande gurkmeja:

Sonnentor ekologisk gurkmeja

Gurkmejaextrakt Phytosome


*Äntligen är det klart, många har väntat!

Nu går det att beställa av mina populära böcker som E-böcker och ljudbok. Det är det stora uppslagsverket över kostrelaterade sjukdomar, Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter och den Stora Kosthandboken.

Just nu är det också ett bra paketpris på båda böckerna. Mycket nöje och lärorik läsning utlovas! Böckerna levereras i EPUB-filformat och kan läsas i mobiler, på plattor, i datorer med mera.

Du hittar böckerna i nedan länkar till Bokus respektive Adlibris:

https://www.bokus.com/bok/9789198571707/halsoproblem-sjukdomar-orsakade-av-vad-vi-ater/

https://www.bokus.com/bok/9789198571714/den-stora-kosthandboken/

https://www.adlibris.com/se/e-bok/halsoproblem-sjukdomar-orsakade-av-vad-vi-ater-9789198571707

https://www.adlibris.com/se/e-bok/den-stora-kosthandboken-en-grundlig-lektion-om-hur-vi-avskaffar-sjukdomar-och-tar-tillbaka-halsan-9789198571714




www.kostinformation.se






Referenser:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2699615?dopt=Abstract

http://www.everydayhealth.com/gerd/treatment/

http://www.huffingtonpost.com/2012/04/16/turmeric-heart-attack-bypass-extract-curcumin_n_1427414.html

http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/07/02/dc12-0116

http://www.reuters.com/article/us-diabetes-curry-idUSBRE86T00220120730

http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/moreinformation/medicinestoreducebreastcancer/medicines-to-reduce-breast-cancer-risk-other-compounds

http://www.livescience.com/35077-indian-spice-curcumin-enhances-chemotherapy-powder.html

http://stemcellres.biomedcentral.com/articles/10.1186/scrt500

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-09/bc-tcb092314.php

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19678780

http://www.lls.org/sites/default/files/file_assets/integrativemedicinecamtherapies.pdf

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25791922

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19420752

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16079489

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2998773/

Ammon H. och Wahl M.A. Pharmacology of curcuma longa. Planta Med 1991, 57: 1-7

Aggarwal B.B. Surh Y.J. och Shishodia S. The molecular targets and therapeutic uses of curcumin
in health and disease. Adv Exp Med Biol 2007, 595

Araujo C.C. och Leon L.L. Biological activities of curcuma longa L. Mem Inst Oswaldo Cruz
2001, 96: 723-728

Cheng A.L., Hsu C.H., Lin J.K., Hsu M.M., Ho Y.F. och Shen T.S. Phase I clinical trial of
curcumin, a chemopreventive agent, in patients with high risk or pre-malignant lesions.
Anticancer Res 2001, 21: 2895-2900

Frank N., Amelung F., Nair J., Wesch H. och Bartsch H. No prevention of liver and kidney
tumors in Long-Evans Cinnamon rats by dietary curcumin, but inhibition at other sites and of
metastases. Mutat Res 2003: 127-135

Goel A., Kunnumakkara A.B. och Aggarwal B.B. Curcumin as ”Curecumin”: From kitchen to
clinic. Biochem Pharm 2008, 75: 787-809

Hata M., Sasaki E., Ota M., Fujimoto K., Yajima J. och Shichida T. Allergic contact dermatitis
from curcumin (turmeric). Contact Dermat 1997, 36: 107-108

Ireson C.R., Jones D.J.L., Orr S., Coughtrie M.W.H., Boocock D.J., Williams M.L., Farmer P.B.,
Steward W.P. och Gescher A.J. Metabolism of the cancer chemopreventive agent curcumin in
human and rat intestine 2002, 11: 105-111

Jagetia G.C. Radioprotection and radiosensitization by curcumin. Adv Exp Med Biol 2007, 595:
301-320

Kuttan R., Sudheeran P.C. och Josph C.D. Turmeric and curcumin as topical agents in cancer
therapy. Tumori 1987, 73: 29-31

Lengyel E., Sawada K. och Salgia R. Tyrosine kinase mutations in human cancer. Curr Mol Med
2007, 7: 77-84

Martins C.V., da Silva D.L., Neres A.T., Magalhães T.F., Watanabe G.A., Modolo L.V., Sabino
A.A., de Fátima A. och de Resende M.A. Curcumin as a promising antifungal of clinical interest.
J Antimicrob Chemother. 2008

Rasyid A. och Lelo A. The effect of curcumin and placebo on human gall-bladder function: an
ultrasound study. Ailment Pharmacol Ther 1999, 13: 245-249

Satoskar R.R., Shah S.J. och Shenoy S.G. Evaluation of anti-inflammatory property of curcumin
(diferuloyl methane) in patients with postoperative inflammation. Int J Clin Pharmacol Ther
Toxicol 1986, 24: 651-654

Shishodia S., Sethi G. och Aggarwal B.B. Curcumin: Getting back to the roots. Ann. N.Y. Acad.
Sci. 2005, 1056: 206-217

Shoba G., Joy D., Joseph T., Majeed M., Rajendran R. och Srinivas P.S. Influences of piperine on
the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med 1998, 64: 353-
356

Skrzypczak-Jankun E., Zhou K., McCabe N.P., Selman S.H. och Jankun J. Structure of curcumin
in complex with lipoxygenase and its significance in cancer. Int J Mol Med. 2003 12(1):17-24

Soni K.B. och Kuttan R. Effect of oral administration on serum peroxides and cholesterol levels
in human volunteers. Indian J Physiol Pharmacol 1992, 36: 273-275

Thaloor D., Singh A.K., Sidhu G.S., Prasad P.S, Kleinman H.K. och Maheshwari R.K. Inhibition
of angiogenetic differentiation of human umbilical vein endothelial cells by curcumin.
Cell Growth Differ 1998, 9: 305-312

Vyas H.K., Pal R., Vishwakarma R., Lohiya N.K. och Talwar G.P. Selective Killing of Leukemia
and Lymphoma Cells Ectopically Expressing hCG-ß by a Conjugate of Curcumin with an
Antibody against hCGbeta Subunit. Oncology 2009, 76(2):101-111

Yang F., Lim G.P., Begum A.N., Ubeda O.J., Simmons M.R. och Ambegaokar S.S. Curcumin
inhibits formation of amyloid beta oligomers and fibrils, binds plaques and reduces amyloid in
vivo. J Biol Chem 2005, 280: 5892-5901

2 kommentarer:

  1. Tak.
    Virkelig spændende. Jeg har fulgt andre råd fra siden her og har en helt klar fornemmelse af at jeg har det væsentlig bedre.
    Mit udgangspunkt er Skizotypisk sindslidelse. Og at jeg nok har været for hård ved min krop. Den er ikke så frisk trods mine kun 51 år.

    Mvh
    Henrik

    SvaraRadera
  2. Gurkmeja finns att köpa på Örtagubben Salsta i Uppsala!

    SvaraRadera