tisdag 8 mars 2011

Glutenintolerans - celiaki och psykiska störningar

Gluten och hjärnan
Sjukdomar som Parkinsons sjukdom, Alzheimers sjukdom, depression, maniska tillstånd, ångest och schizofreni innebär felaktigt fungerande signalsubstanser. Vid glutenintolerans och celiaki är beteendemässiga och psykiska symtom vanliga.

En studie som visade att nydiagnostiserade glutenintoleranta återhämtade sig från sina depressioner och psykiska besvär mycket snabbare när deras kost kompletteras med vitamin B6. Naturligtvis är malabsorption (försämrat näringsupptag) av fettlösliga vitaminer legio vid glutenintolerans, men all vitamin och mineralabsorption är ett problem vid en skadad tarm.

Mikrovilli (tarmslemhinnan) är oftast så skadad att de inte suger upp fett (och därmed fettlösliga vitaminer) som de ska, B6, B12 och folsyrabrister som nästan alltid åtföljer en glutenintolerans, är alla involverade i neurotransmissionen. Det är lätt att vilseledas. Eftersom fett kan inlagras från andra livsmedel, behöver malabsorption i samband med glutenintolerans INTE peka på undervikt vid kaloririk kost.

En utvärdering av mental status för barn med malabsorptionssyndrom från1990-talet så visade det sig att 71 % av barnen hade psykiska störningar av typ ADHD, ADD och Damp.

Poängen är att sådan psykisk påverkan och depressioner behöver behandlas med en glutenfri kost och vitamintillskott, om möjligt intravenöst på grund av dålig absorption från den skadade tarmen.

Onormala aminosyror i plasma har också hittats hos barn med celiaki där humör och beteendestörningar är ett problem.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar