tisdag 8 mars 2011

Laktosintolerans och gluten

Laktosintolerans och tunntarmsskada av gluten

Laktosintolerans (ofta sekundär) beror på en tunntarmsskada ofta orsakat av gluten. Enzymet laktas, som hjälper oss att smälta laktosen i mjölkprodukter, produceras i celler som finns i villi. (villi är en typ av vävnad i tunntarmen, bestående av runt 0,5–0,6 millimeter höga villi, som suger upp näringsämnen från maten).

När villi reduceras genom av intag av gluten och celiaki utvecklas, som påverkas villi och tarmslemhinnan och då kan laktas inte längre produceras och patienten utvecklar laktosintolerans. Normalt ska  laktasproduktionen sjunka redan i tidiga barnår när amningen upphör (mjölksockertillförseln, det vill säga laktos från modersmjölken upphör).

Många individer med celiaki på glutenfri kost kan finna att när deras tarmslemhinna har läkt så kan  laktasproduktionen fungera igen och de kan nu åter i vissa fall tåla laktoshaltiga produkter, men man bör ändå helst välja laktosfria produkter om möjligt och gärna också ohomogeniserade. Det absolut bästa är att i längden helt avstå från mejeriprodukter och då tänker jag främst på de kommersiella produkterna.

Besvär av laktos
Magsmärtor, tillfällig diarré, gaser eller bubblig mage, uppsvälld mage (ballongmage), kan orsaka mycket obehag och onödig smärta. Detta kan ofta kallas för mjölkmage, det vill säga att din mage reagerar på mjölken (mjölksocker= laktos).

Återigen, i spåren av skador av gluten utvecklar läkemedelsbolagen mediciner, denna gång mot laktosintolerans och miljarderna rullar in på deras och läkarkårens konton...är det inte bättre att förbättra läkarutbildningen istället för att placera patienten under medicinoket?

Vad är laktos?
Mjölksocker även kallat laktos, är en kolhydrat (en disackarid) som består av glukos och galaktos och finns i däggdjursmjölk. Laktos är det naturliga mjölksocker som finns i alla vanliga mejeriprodukter som i till exempel mjölk, smör, margarin, filmjölksprodukter, yoghurt, creme fraiche, gräddfil, mjölkpulver med mera. Laktosintolerans ska inte blandas samman med mjölkproteinallergi (mot kasein).

Det finns också en sjukdom som kallas galaktosemi. Den är mycket ovanlig. Man räknar att ca 40 personer i Sverige har fått diagnosen som innebär att man inte kan bryta ner galaktos i kroppen. Galaktos ansamlas och kan bland annat ge upphov till allvarliga ögonskador.

Vad är ballongmage?
Ordet ballongmage är ett samlingsbegrepp i folkmun för olika typer av magproblem. Man ser detta uttryck ofta i samband med tarmbesvär som IBS (Irritable Bowel Syndrome) och syftar till att magen upplevs svälla upp som en ballong som en följd av mag- tarmproblem.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar