tisdag 8 mars 2011

Vita fläckar på naglarna och zinkbrist- Ränder på naglar och tjocktarmsbesvärZinkbrist är viktigt att tidigt uppmärksamma - titta om du har vita fläckar på naglarna!
Brist på zink uppstår oftast vid celiaki och glutenintolerans. Tecknen på zinkbrist är en allvarlig markör på att något är fel. Flera olika symptom på zinkbrist avspeglar sig på naglarna som exempelvis: vita fläckar, vita prickar, vita streck, ränder, gropar eller som sköra naglar.
Såsom att tarmens tillstånd vid celiaki kan avspegla sig på huden som Dermatitis Herpetiformis, kan brist på zink avspegla sig exempelvis på naglar men även i håret.  
Bild ovan. Klassiskt brukar man även säga att dem med längsgående fåror/spår/ränder på naglarna har problem knutna till tjocktarmen och det brukar stämma väldigt bra.


Felaktiga påståenden om vita fläckar på naglarna
Mängder av felaktiga påståenden från expertis florerar om varför vita fläckar uppstår på naglarna, att det t.ex. skulle bero på "nagelskada, klämskada, slag mot nagel, kalciumbrist" och så vidare. Hälsokost och skönhetsvård drar årligen in stora belopp på felaktig behandling och felaktiga tillskott som endast tillfälligt kan avhjälpa/maskera besvären men som döljer den allvarliga grundorsaken till zinkbristen.


En kontroll av zinknivåer är absolut inte det första en läkare föreslår, ändock att fakultet inom vården vet vilken stor betydelse zink har i kroppen. Bristen uppkommer oftast vid en skadad tarmslemhinna (glutenintolerans / celiaki / mejeriintolerans) som är ett allvarligt tillstånd. Kroppen förbrukar också mer zink vid belastning, fysisk påfrestning och stress.

Att mineralbrister uppstår i dagens moderna samhälle är inget märkligt. Dagens kommersiellt odlade mat från redan utarmade och näringsfattiga jordar, där man även använder konstgödning, vilket tillsammans bidrar till att vi får i oss allt mindre av viktiga näringsämnen. Genetiskt förändrat och förädlat spannmål framkallar också sjukdomar som t.ex. celiaki som ger ett kraftigt nedsatt näringsupptag som ytterligare förvärrar brister .

Att påstå att endast 1 % av svenskarna (1/1000) lider av celiaki (tarmskador av gluten) är helt fel, siffran är betydligt högre än så. Då har vi inte ens tänkt på hur stort antalet är som är glutenkänsliga.


Vid brist på zink kan ett antal besvär uppstå:

* Hudbesvär som psoriasis, eksem, oren hy, acne, långsamt läkande av sår, bristningar i huden, mjäll, håravfall, vita fläckar på naglarna och sår på skenbenen.

* Mentala tillstånd som apati, irritation, depression, aggression och dålig inlärningsförmåga.

* Cirkulations- och blodsjukdomar som åderförkalkning, för högt blodtryck och blodbrist

* Matsmältningsbesvär på grund av nedsatt produktion av matsmältningsenzym, magsår.

* Hormonella besvär som sockersjuka, sterilitet, impotens, nedsatt produktion av mjölk hos ammande kvinnor, missbildningar av foster, störningar i utveckling och tillväxt, dålig spermiekvalitet, prostatabesvär och menstruationssvårigheter.

*Nedsatt smak- och luktförmåga, dålig andedräkt, dålig smak i munnen,illaluktande kroppslukt, vit beläggning på tungan, viktförlust, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, nedsatt resistens mot stress, vissa njur- och leverbesvär, hjärtbesvär, cancer och senilitet,

*Zink lagras bland annat i ögonen och låga zinkvärden kan medföra synförändringar och svårt att skilja på blåa och gröna nyanser. Begär efter salt och kolhydrater är väldigt vanligt vid zinkbrist. Studier visar att zinkbrist har en viktig roll i patogenesen av Alzheimers sjukdom. En studie där man mätte nivåerna av inlagrat zink i naglar visar att det kan vara en användbar biomarkör hos en äldre befolkning


Andra tillstånd:

Leukonyki partialis
Här ses vita fläckar/streck. Det finns flera typer av detta tillstånd. Det finns tre varianter av partiell leukonyki: fläckar, tvärgående ränder och längsgående ränder. Några allvarligare varianter av leukonyki partialis kan leda till leukonyki totalis (hela nageln blir vitaktig - se nedan). Utöver zinkbrist kan detta även vara ett tecken för att se över intag och nivåer av järn, B12-vitamin samt folat.


Leukonyki totalis
Detta tillstånd ses en blekning av hela nageln. Detta kan vara ett kliniskt tecken på hypoalbuminemi (lågt albumin), som kan ses vid nefrotiskt syndrom (en form av njursvikt), leversvikt, och malabsorption (nedsatt näringsupptag).

Läs gärna mer om zink och dess viktiga betydelse: HÄR


*Äntligen är det klart, många har väntat på böckerna i E-boksformat!

Nu går det att beställa av mina populära böcker som E-böcker, boken och uppslagsverket över kostrelaterade sjukdomar, Hälsoproblem & sjukdomar orsakade av vad vi äter och den Stora Kosthandboken.

Just nu är där ett bra paketpris på båda böckerna. Mycket nöje och lärorik läsning utlovas! Böckerna levereras i EPUB2-filformat och kan läsas i mobiler, på plattor, i datorer med mera.

Du hittar böckerna här: Michael Håkanssons böcker som E-böcker


www.kostinformation.se

Länkar:

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/353653

https://www.healthpost.co.nz/blog/white-spots-on-your-nails-think-zinc-deficiency/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-277X.2011.01175_23.x

https://www.dailymail.co.uk/health/article-4942280/Do-need-zinc.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/

http://www.med.or.jp/english/pdf/2004_08/359_364.pdf

http://www.ijdvl.com/article.asp?issn=0378-6323;year=2012;volume=78;issue=3;spage=237;epage=241;aulast=Seshadri

https://books.google.se/books?id=ED_xI-CEzFYC&pg=PA33&lpg=PA33&dq=zinc+deficiency+nails&source=bl&ots=QKaXbx7dQB&sig=ACfU3U3K7QMACYm2ryFih13haNcHi8HWTg&hl=sv&sa=X&ved=2ahUKEwiJj4nMuvznAhXGs4sKHRzLAu84FBDoATAJegQIChAB#v=onepage&q=zinc%20deficiency%20nails&f=false

https://www.medscape.org/viewarticle/571916_2

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352409X16306198

https://www.sbir.gov/sbirsearch/detail/678332

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1073444998700378

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5093880/

http://www.orthomolecular.org/library/jom/1990/pdf/1990-v05n04-p198.pdf

https://www.netdoctor.co.uk/beauty/a27695312/white-spots-on-nails-leukonychia/
 

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Det är verkligen en AHA-upplevelse att börja se kopplingar mellan kosten, konsumtion av vete, gluten, laktos och fysiska och psykiska besvär. Har själv börjat utesluta gluten och mår psykiskt och fysiskt SÅ mkt bättre. Att läsa det du skriver här hjälper mig att förstå det jag varit med om. Kan också se kopplingar vad det gäller ärftlighetsfaktorn hos min mor och syskon. Men märker hur svårt det är för dom att orka ta till sig. Det handlar väl mycket om att det som har med förändringar av vanor och livsstilsfrågor är skrämmande och känns stort och svårt. Lättare att gå på symptom än orsak. Sorgligt! Kan idag se förklaringen till min mammas fibromyalgi, en skadad genomsläpplig tarm och pga att jag delat med mig av mina insikter ang laktosintolerans och gluten har hon sakta men säkert börjat fundera i banorna att jo hon är nog laktosintolerant, men vete tål hon absolut enligt henne själv:( Och hennes åtgärd är att köpa laktosfria produkter och några tabletter på apoteket att ta som hjälper till att bryta ned laktos. Men undrar en sak, varför visar inte de prover som en tar att en är känslig, som i mitt fall säger de att jag tål gluten men märker själv att jag inte gör det. Blir oroad över min 4 åriga dotter med tanke på detta. Hon äter fortfarande gluten men klagar emellanåt på magont och vill inte själv bli en sådan förälder som inte tar henne på allvar. samtidig vill jag inte vara för jobbig och krånglig och avvikande med tanke på att vi redan är veganer, tänker ex på förskola. Hur skulle du råda? är det ok att utsättas för vete då och då som barn även om mer sällan än andra eller borde vi utesluta helt? Hon har också som mig haft vita prickar på naglarna alldeles nyligen och tog på min uppmaning glutentest, men zinkvärdena låg bra! Konstigt? och ingen glutenintolerans. Som sagt, läkarvården hjälper en inte direkt.

    SvaraRadera
  2. Håller med. Sedan jag gått över till att utesluta mjölk o mjöl har jag börjat återfå livsglädje, ögonen som varit hemskt inflammerade och en för första gånfgen normal mage. Eftersom jag bor utomlaands har jag inte tillgång till alternativ utan äter ris, potatis och försöker äta 80% frukt o sedan frön o nötter. torkad frukt är zinkrikt. lägg till detvså kommer snart hälsan åter.

    SvaraRadera