tisdag 8 mars 2011

Glutenintolerans, celiaki och håravfall (alopecia) - Mineral och vitaminbrister


Alopecia Areata (fläckvis håravfall) är knutet till de problem gluten kan ge i form av glutenintolerans och celiaki och därigenom uppkomna näringsbrister.. Bristerna på flertalet vitaminer och mineraler uppkommer genom att tarmslemhinnan skadats av gluten, och kan då inte längre ta upp näring på rätt sätt och framförallt då av det ytterst viktiga zink. Man ska också tänka på att en stressad kropp med näringsbrist förbrukar större mängd av zink än mot normalt.

Intressanta studier visar även att även brist på D-vitamin kan ha en roll vid Alopecia Areata. En studie som publicerades år 2014, så screenar forskarna för celiaki hos barn som drabbats av Alopecia Areata. Man föreslår att barn som drabbats av AA bör screenas för celiaki då förekomsten av det man kallar tyst celiaki hos barnen i studien var hög. Här finns ytterligare en studie rörande barn och AA.

*Vid glutenintolerans och celiaki påverkas sköldkörtelns funktion (hyper- eller hypotyreos). Hypotyreos eller låg sköldkörtelfunktion är en av de vanligaste symtomen till diffusa håravfall. Fast även vid hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) har man kunna konstatera håravfall i vissa fall i kombination med andra brister. I vissa av dessa fall har även celiaki kunnat konstateras.

*Glutenintolerans och celiaki ger även upphov till brist på bland annat magnesium, cystein, biotin, B12, zink och järn som behövs för ett normalt hår och naglars tillväxt. Vid väldigt låga B12 nivåer rekommenderas injektioner med Mekobalamin framför tabletter. Ska tabletter användas rekommenderas sugtabletter med aktivt B12.

*Kvinnor med obehandlad glutenintolerans eller celiaki som går igenom en tidig menopaus, är ytterligare en annan bidragande faktor till förlust av hår.



2 kommentarer:

  1. Personligen vet jag att när jag följer en strikt glutenfri kost, är mitt hår tjockt och härligt, men när dold gluten smyger in i min diet, börjar jag tappa hår igen.
    Någon kallar det "spannmålsmänniskan" ?? Att vår dåliga mat leder till kroppslig förändring som exemnpel minskad behåring på våra kroppar, kan det månde stämma ?

    SvaraRadera
  2. Jag har varit sjuk i flera år med diffusa symptom men allt exalterade i april 2012.Oforklariga blåmärke,uppsvulen mage,gaser,ödem i extremiteter,ont i lederna-ryggen,minnesluckor, problem med sömn men det värsta är hårförlust.Jag har tappat sedan dess minst 75%av mitt hår.Naglarna är skörda och med vita fläckar.Fått diagnos hypothyreos efter flera månader experiment med kortison (trötta binjurara) och en massa biverkningar. Äter jätte mycket kosttillskot 20 tbl om dag men det hjälper inte.Skall verkligen försöka nu med maten dvs utesluta gluten och mjölk produkter och se vad som händer.Beställt boken nyligen.Reser till Mexico och skall bara äta grönsaker,fisk och frukt under de två följande veckorna. Hämtar Zink tbl imorgon :))
    Skriver mer om några veckor!
    God Jul till ALLA
    Donna

    SvaraRadera