torsdag 24 mars 2011

D-vitaminbrist och glutenintolerans

D-vitaminets betydelse
D-vitamin är ett fettlösligt vitamin, även känt som "kalciferol".

D-vitamin transporteras i blodet till levern, där det sedan omvandlas till prohormonet kalcidiol .
Cirkulerande kalcidiol kan sedan omvandlas till kalcitriol , den biologiskt aktiva formen av vitamin D

När D-vitaminet syntetiseras i njurarna, cirkulerar kalcitriol då som ett hormon som reglerar bland annat halten av kalcium och fosfat i blodet, att främja en sund mineraliseringen, tillväxt och remodellering av ben, och förebyggande av hypokalemisk tetani.

D-vitaminet är avgörande för vår hälsa. Cancer, diabetes, multipel skleros, depressioner, reumatoid artrit och barnlöshet kan uppkomma som en följd av just brist på detta viktiga vitamin.Hos patienter som fått diagnosen MS (multipel skleros) har i minst 60 % av fallen konstaterats ha låga nivåer av D-vitamin.Vitaminet har 3 viktiga funktioner, reglera immunförsvaret,cellväxt och reglering av kroppens hormonbalans.

Japansk studie från 2017 visar att höga nivåer av D-vitamin skyddar mot vissa former av cancer

*Uppdatering av detta inlägg 8 mars 2018.
Individer som har en högre nivåer av D-vitamin i blodet kan löpa lägre risk för att utveckla vissa former av cancer. Det visar en japansk studie där data analyserades vid Japan Public Health Centre (JPHC) som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal). Studien involverade 33736 män och kvinnor mellan 40 till 69 år. Flera svenska tidningar uppmärksammar också den japanska studien om D-vitaminet.

Den nya studien visar att D-vitamin också tycks ha en skyddande effekt mot cancer där höga halter av D-vitamin i blodet ger en 20 procent lägre risk att utveckla cancer, såväl hos kvinnor som män. Risken för levercancer minskade så mycket som 50 procent, särskilt hos män.Låga halter av D-vitamin ökar risken för bland annat benfrakturer (osteoporos), hjärtsjukdomar, tarmcancer, diabetes, depression och alzheimer.

*Vid celiaki är ju som bekant tarmens slemhinna förstörd och reducerad med malabsorption som följd (kraftigt minskat näringsupptag). Kroppen kan då inte ta upp livsviktiga näringsämnen,vitaminer och mineraler på rätt sätt och kroppen utsätts för en "svält" på dessa livsuppehållande och nödvändiga ämnen som gör att kroppen inte kan fungera. I vårt mörka land har majoriteten av befolkningen brist på detta viktiga D-vitamin som ger ett väsentligt skydd mot allt från cancer till psykisk sjukdom och även infertilitet.

När det gäller vårt immunförsvar behövs D-vitaminet för att "aktivera" de så kallade T-cellerna. Dessa celler kan ses som kroppens egen armé som bekämpar virus,bakterier och cancerceller.
Bland annat stimulerar D-vitaminet makrofager att bilda viktiga enzymer som dödar bakterier och aktiverar immunförsvarets T- och B-celler.

Vitaminet slår också på och av gener som bestämmer om immunceller utvecklar angreppsfunktioner, om dom utsöndrar vissa inflammationsmolekyler och om de aktiverar andra celler, vitaminet ser alltså till att immunreaktioner effektivt kan oskadliggöra främmande kroppar, men omvänt förhindrar det också att immunförsvaret blint angriper den egna kroppen.

Man har hittat tydliga samband mellan en D-vitaminbrist och större risk för att olika sjukdomar uppstår, när kroppens egna immunförsvar angriper nervceller (MS), insulinproducerande celler (diabetes typ 1), led och broskceller (reumatoid artrit), hudceller (barneksem, psoriasis och skör hud), hår (håravfall), osv.
D-vitaminet har en central roll som regulator åt immunförsvaret.

Vid låga nivåer av D-vitamin ses en större förekomst av autoimmuna sjukdomar och virusinfektioner som t.ex förkylning och influensa som immunförsvaret ska bekämpa.
D-vitaminet är nödvändigt för upptaget av kalcium, fungerar inte detta kan man drabbas av rakit (engelska sjukan) hos barn eller vuxen tillståndet av rakit som då kallas osteomalaci, men även benskörhet (osteoporos) och andra störningar i benmineraliseringen.

Vitaminet stimulerar även växten av nervceller och bildning av neurotransmittorer, och vid en D-vitaminbrist kan man då sammankoppla uppkomsten av t.ex schizofreni, vitaminet har även en antidepressiv effekt genom att hämma inflammatoriska reaktioner och balansera kalciumbalansen i nervsystemet.

En studie visade nyligen på tydliga samband mellan D-vitaminbrist och försämrad inlärningsförmåga,som kan vara ett tidigt tecken på demens, t.ex alzheimers, testen visade också att ju lägre nivåer av D-vitamin i kroppen desto sämre resultat kunde påvisas i mentala test, men att däremot personer med höga D-vitaminnivåer fick dubbelt så bra testvärden.

D-vitaminet har ett stort inflytande på cellväxten och vid cellförändringar, undersökningar visar övertygande samband mellan låga nivåer av D-vitamin och ökad risk för uppkomsten av 17 olika cancerformer såsom bl.a bröst-, prostata-, njur-, tarm- och lungcancer. Cancer beror på okontrollerad celldelning och här ingriper D-vitaminet för att döda dessa celler. I sin aktiva form fungerar D-vitaminet som ett hormon.

Immunförsvaret är både vår vän och fiende

Lider kroppen brist på D-vitamin kan inte T-cellerna aktiveras och det är då fritt fram för fienden att etablera sig. Patienter med D-vitaminbrist har oftast sekundär hyperparatyreoidism. Biokemisk ses detta som förhöjt S-PTH och S-alkalisk fosfatas, men oftast normalt S-kalcium.

D-vitaminstatus kan bestämmas vid mätning av s-25(OH)-vitamin-D

*Zink har stor också en betydelse för D-vitaminets funktioner, bl.a så påvisar zinkbrist ett färre antal av T-celler (mördarceller) i kroppen, zinkbrist är också en effekt av celiaki och näringsbristen som följer i dess spår.

Att endast 1% av vår befolkning skulle lida av glutenintolerans/celiaki är inte korrekt, siffran är AVSEVÄRT högre som lider av detta med tanke på att Svenska folket procentuellt är sjukast i världen...efter Amerika.

I Finland föreslås att ALLA ska ha tillskott av D-vitamin tills dom är minst 18 år! Bra!

Jag skulle vilja föreslå MINST 2000IE/dag och då gärna av ett högkvalitativt D-vitamin upplöst i någon form av olja. Ett tips jag kan ge här är Puoris (f.d PurePharma) D3 löst i kokosolja som även är säkert för pälsdjursallergiker.

Glöm inte att inta kalktabletter om du inte använder mejeriprodukter och även någon form av mineraltabletter som även innehåller zink då det samarbetar med D-vitaminet i kroppen.

Spaltmil kan skrivas om detta viktiga vitamin, mer kommer att publiceras senare...

UNDERSKOTT AV D-VITAMIN, (påverkan och biverkan):

Bisköldkörtel, påverkan genom att kroppens kalciumnivå sjunker, mängden parathormon ökar detta kan leda till Rakit (engelska sjukan) och benskörhet.

Hjärnan, det bildas färre nervceller och färre neurotransmittorer, schizofreni och depression.

Njurar, mängden av hormonet renin ökar, högt blodtryck och vanliga hjärt-kärlsjukdomar, njursten, njurgrus bildas då bl.a kalcium ansamlas i njurarna då det inte kan tas upp /bindas av kroppen.

Bukspottkörtel, för lite insulin insöndras till blodet och leder till diabetes Typ 2.

Könsorgan, könscellsmognaden störs, infertilitet, dålig spermiekvalitet.




Referenser:

 

2 kommentarer:

  1. Hej! Skönt att någon skriver om det här!
    Jag känner igen mig i många av symtomen du beskriver då jag har både Diabetes och celiaci plus en kollagen kolit. (en kronisk microskopisk bindvävsinflammation i tjocktarmen)
    Kämpar dagligen med kroppen och humöret och håller mig över ytan.
    Nu har jag köpt och börjat äta D-vitamin! Lite sent kanske men bättre än aldrig!
    Hej!
    Nilla

    SvaraRadera
  2. Har en son som nyligen fick diagnosen "Glutenintolerans" och det tog lite tid innan man upptäckte det, pga av att han aldrig är sjuk. Han har fått riktigt bra flytande kosttillskott (biotillgängligt) under många år, och därmed fått i sig alla vitaminer och mineraler som krävs, trots sin celiaki. Idag med en glutenfri kost, så mår han naturligtvis ännu bättre, och har framför allt börjat växa, eftersom det var det som var anledningen till att vi började ana att något var fel...

    SvaraRadera