torsdag 13 november 2014

Psoriasis kan förbättras av en glutenfri kost! Glutenintolerans


För ungefär 3 månader (2014) sedan träffade jag en äldre man som haft sina händer svårt angripna av psoriasis med klåda och hudfjällning under många år. Jag föreslog honom att sluta med gluten helt och hållet, samt att inta D-vitamin, så jag gav honom en burk av PurePharmas D3 i kokosolja för att sporra honom lite grand.

När vi nu åter träffades för ca 1 månad sedan så hade ungefär 2 månader förflutit sedan han slutade helt och hållet med gluten. Han höll fram sina händer och sade till mig "titta vad som hänt!...de har börjat läka fint", och han sade "du hade rätt, tänk om jag vetat detta långt innan, vad det hade besparat mig plåga och läkarbesök med en massa onödiga mediciner."...

Jag har nu lagt honom i min lista av dem med glutenintolerans jag följer utvecklingen hos som börjat med en glutenfri kost...och tilläggas kan att han beslutat sig för att även äta mejerifritt.






onsdag 12 november 2014

Epilepsi och glutenfri kost.Fri från besvär!

Fri från epilepsi genom kostomläggning till glutenfritt!


Ett glädjande mejl i min inkorg för någon månad sedan! (november år 2014)

"Hej!
Min ena son har haft epileptisk störning sedan födsel/ung ålder.
Vi uppmärksammade det vid 2-årsåldern, att han kunde stelna till ibland.
Inga anfall... men en störning - som slutade i talcentrat.

Störningarna ökade långsamt i styrka över åren, och doseringen likaså.
Knappt ett halvår efter gluten- & mjölkfri diet, så visade nytt EEG på ungefär halverad störning... och efter ytterligare 1 år (när han fyllde 13, innan sommaren) - så fanns det inte ens något spår av någon epileptisk störning hos honom. Han är helt frisk, vad gäller det.... och det tack vare informationen/tankeställarna/faktan från dig.

Sedan efter sommaren så är hans syskon satt på samma diet också.
Ingen av oss har testats för något, utan det känns bara rätt att strunta i bägge (gifterna). Jag själv har blivit av med de mesta "myror i byxorna", sedan jag började - för knappt 2 år sedan.

Så, tack så mycket! :) "

Nedan några länkar om celiaki och epilepsi att studera:

Increased risk of epilepsy in biopsy-verified celiac disease: a population-based cohort study.

Persistent mucosal damage and risk of epilepsy in people with celiac disease. 

The gliadin peptide 31-43 exacerbates kainate neurotoxicity in epilepsy models. 

Celiac Disease and Epilepsy: The Effect of Gluten-Free Diet on Seizure Control.

A Case of Celiac Disease, Epilepsy, and Cerebral Calcifications With Temporal Lobe Epilepsy. 

Celiac Disease and Juvenile Absence Epilepsy.

Vill du läsa mer om epilepsi och gluten kan du också läsa detta inlägg på denna blogg: Epilepsi och obehandlad celiaki






tisdag 11 november 2014

Den viktiga Omega-3 - Läs om fantastiska framsteg!



På marknaden finns en uppsjö av omega-3 fiskoljor i både kapselform och flytande. Bland de många personer jag följer som antagit en glutenfri kost och i vissa fall även helt mejerifri, så har anmärkningsvärda resultat uppvisats vid insättning en specifik flytande omega-3 fiskolja vid kvarstående besvär.

Flera olika fabrikat i olika former har testats av ett flertal personer jag följer sedan lång tid tillbaks, men just ett fabrikat har stuckit ut ordentligt jämfört med andra fabrikat. Vad som är viktigt för mig att här förmedla, är att det är en produkt för personer med extra höga krav på kvalitet och hälsoeffekt, en olja jag har valt att slå ett slag för då jag sett effekterna av densamma, och lyfter den ej i något som helst reklamsyfte.

Oljan jag rekommenderar och har sett fantastiska effekter av kombinerar det bästa från 2 världar. Marin Omega-3 + laboratorieutvald kallpressad jungfru olivolja med extremt högt polyfenolvärde (ger högt oxidationsskydd samt antiinflammatorisk effekt). Genom denna kombination uppnås hälsoeffekter som man inte ser med vanlig Omega-3 olja.

Man skall ALLTID ta fettlösliga antioxidanter när man tar Omega-3. Det är just det man uppnår med kombinationsolja.

Jag kan bara helt kort återge några exempel av fall där jag engagerat mig i detta och där resultaten varit påfallande tydliga:

Kvinna med psykiska besvär

Kvinna runt 50 år som haft en lång historia av celiaki, antog för 8 år sedan en glutenfri kost efter diagnos.  Insjuknade några år senare i psykiska besvär som slutade med psykos, detta pga slarv med uppföljning från vårdens sida av upptag av vitaminer (B12-brist främst), näring samt kontroll av sköldkörteln.

Efter insättande av B12 injektioner märktes en viss återhämtning. Kvinnan började inta vitamin och mineraltillskott men en ordentlig återhämtning från de psykiska besvären skedde aldrig.
För 2 år sedan träffade jag kvinnan och föreslog ett tillskott av omega-3, hon berättade att hon testat 2 fabrikat i kapselform men inte märkt någon förbättring. Jag föreslog då denna flytande Omega-3 (12ml/dag i 100dagar och därefter 10ml/dag) och att vi skulle hålla kontakten. Efter 14 dagar hörde kvinnans make av sig och berättade att han sett positiva och tydliga förändringar i kvinnans psykiska tillstånd som de inte märkt av andra omega-3 oljor.

Jag träffade kvinnan 3 månader senare och det var en helt annan människa än den jag först träffat, nu såg jag en glad, positiv, orienterad och avslappnad kvinna. Hon berättade att denna "mirakelolja" var det bästa som hänt henne och att livet åter började fungera. Vi har sedan sista träffen hållit telefonkontakt och kvinnan berättar att hon nu inte längre behöver använda sin medicin för psykiska besvär. Ett glatt besked och påtaglig förbättring!


Ofrivillig barnlöshet

En kvinna i ett förhållande där man under många år försökt skaffa barn men misslyckats. Av en slump läste kvinnan min blogg för ett par år sedan och lade sedan om kosten. Vi höll mailkontakt då jag var intresserad av att veta hur det gick för henne med en glutenfri kost och de besvär hon haft utöver ofrivillig barnlöshet. Jag berättade för henne att det är viktigt att omega-3 finns i tillräckliga nivåer i kroppen för att en graviditet ska kunna inledas och genomföras.

För lite mer än ett år sedan föreslog jag kvinnan att utöver en ren kost och kosttillskott, så skulle hon även prova att införa denna flytande omega-3 (12ml/dag i 100 dagar sedan 10ml/dag). För 6 månader sedan berättade kvinnan att hon nu var gravid och vi håller fortsatt kontakt om hur det avlöper. 

Skolflicka

En flicka i 10-års ålder som tidigare uppvisat symtom på matintolerans och där familjen lagt om kosten och även fått en läkare att utfärda intyg så att skolan serverar gluten/mejerifri mat. När hela familjen valde fiskolja så fastnade man för den flytande jag upplevt vara väldigt fördelaktig ur hälsosynpunkt.

Något väldigt intressant är att ca ett halvår efter att familjen regelbundet börjat inta omega-3, så berättar man bla att flickans lärare uppmärksammat och berättat att flickan nu hängde med bättre på lektionerna, och att hon förbättrat resultaten i matematik avsevärt som tidigare varit en svag sida för flickan. Mamman i familjen vill gärna koppla ihop införandet av omega-3 och förbättrade skolresultaten med att flickan får fiskolja regelbundet.


Dement man

Detta handlar om en make till en kvinna i 70-års ålder som haft psoriasisartrit. Kvinnan träffade jag av en ren slump och vi kom att börja samtala. Vi hamnade till slut på området kost och sjukdomar, vilket var ganska naturligt då kvinnan vet att jag skrivit böcker i ämnet. Det resulterade i att kvinnan fick min första bok och efter ett tag lade hon om sin kost då hon anat att psoriasisartriten och kosten kunde hänga samman. Hon märkte ganska snabbt en förbättring och allt eftersom tiden gick blev besvären allt bättre.

Vad som hör till saken är att kvinnans make som är närmare 80 år hade börjat få ett påtaglig sämre minne, lite "senil" enligt kvinnan.

Hon bestämde sig för att även maken skulle få en glutenfri kost trots protester från maken. Hon gav maken samma vitaminer och mineraltillskott som hon själv dagligen intog. Man valde efter ett tag att använda den flytande omega-3, då man hört att detta skulle vara ett bra alternativ.
Kvinnan berättade att efter 3-4 månaders användning av fiskoljan tyckte hon maken piggnat till, eller "klarnat till" som hon uttryckte det.

Vi har hållit en stadig kontakt och hon är övertygad att den glutenfria mat hon även ger maken, tillskotten av vitaminer/mineraler och fiskolja helt klart varit väldigt positiv för makens mentala hälsa. Själv tycker hon att hon märkt en förbättring av synen och att hon ibland kommit på sig själv med att inte behöva använda läsglasögon när hon läser.

Jag vill inte göra reklam eller annat för olika varor men här väljer jag att lyfta fram en bra produkt, så här finner du en länk till ovan angivna flytande Omega-3 fiskolja: Här






fredag 30 maj 2014

Transfetter och dödlighet i hjärtsjukdomar! Dödlighet minskar i Danmark sedan förbud mot transfetter!

Transfetter och dödlighet i hjärtsjukdomar. Sedan Danmark förbjöd användning av mer än 2 procent transfetter i mat så har dödligheten i hjärtsjukdomar minskat drastiskt.Ett inslag i SvT Rapport 27/5 2014. Vill du se klippet på YouTube för bättre bild klicka här: http://youtu.be/454DeHhoB50

 


måndag 26 maj 2014

Högt blodtryck och kostens betydelse! Matallergier - Glutenintolerans och brister.

Ett högt blodtryck är en ökning av trycket i artärerna till över 140/90. Denna tryckökning är ungefär som en ökning av trycket i ett rör. Ju högre trycket är, desto svårare har pumpen (i detta fallet hjärtat) att arbeta, och desto svårare är det att hålla trycket inuti röret.

Därför är ett högt blodtryck känt för att öka risken för hjärtsjukdom och hjärtinfarkt, och för att öka risken för stroke (bristningar i hjärnans blodkärl). En ökning av blodtrycket är  också relaterat till viktökning.

Men det finns många andra orsaker, och inte alla överviktiga utvecklar ett högt blodtryck. En av de mer intressanta här och säkerligen förbisedda orsaker till högt blodtryck, kan vara födoämnesallergier men även brister.

En av flera intressanta kopplingar till identifiering och eliminering av allergener från kosten har för många inneburit en relativt snabb nedgång i högt blodtryck.

Detta har då inte alltid varit relaterade till en minskning av deras vikt, även om det ofta är en annan positiv bieffekt av kostomläggning. Det finns publicerade rapporter på temat allergier och överkänslighet samt förekomsten av högt blodtryck. En amerikansk undersökning från år 2004 redovisade att 3740 glutenintoleranta vuxna individer som brukade en glutenfri kost, hade i genomsnitt betydligt lägre blodtryck än den allmänna befolkningen.

Många av de jag håller kontakt med som haft ett högt blodtryck och som antagit en glutenfri kost, (och många av dem även en mejerifri kost), har upplevt radikala förändringar till det bättre avseende högt blodtryck. I själva verket kan ett högt blodtryck vara det enda symtomet på att det kan finnas en matallergi i botten, men det kan även finnas andra hälsoproblem som också kommer att gynnas av en diagnostisering och eventuell kostomläggning.

Magnesiumbrist och högt blodtryck
Magnesium har stor betydelse för, cellfunktionen, hjärtverksamhet, skelettet, styrkan hos tandemalj, immunförsvaret och sockeromsättningen. Vid celiaki t.ex är som bekant tarmens slemhinna skadad och upptag av näring, vitaminer och mineraler är starkt begränsat och brister uppstår, då även av magnesium som i sin tur kan utlösa andra sjukdomstillstånd.

Vid stress förbrukar kroppen stora mängder av magnesium och det är därför viktigt att få i sig de rekommenderade mängderna av magnesium varje dag via kost eller från ett bra kosttillskott.

I vårt moderna samhälle har vi även det raffinerade sockret som omger oss allt mer.För att bryta ner socker går det år B-vitaminer och bl.a magnesium. Man säger att kroppen behöver "56 magnesiummolekyler för att kunna bryta ner 1 sockermolekyl". Kroppen förbrukar således av sina magnesiumdepåer för att bryta ner sockret. En ond cirkel kan uppstå här som kan bero på flera orsaker som, ett dåligt upptag av magnesium, grönsaker med allt lägre näringsinnehåll pga utarmade jordar och konstgödning, generellt slarv med kosten.

Magnesium behövs för mer än 300 olika biokemiska reaktioner i kroppen. Det bidrar till att upprätthålla en normal muskel och nervfunktion, håller hjärtrytmen stadig, stödjer ett friskt immun- system, och håller benen starka.

Magnesium hjälper också till att reglera blodsockernivåerna, främjar ett normalt blodtryck, och är känt för att vara inblandad i energiomsättning och proteinsyntesen. Det finns nu ett ökande intresse av magnesiums betydelse för att förebygga och hantera sjukdomar som högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Magnesium i kosten absorberas i tunntarmen och utsöndras via njurarna.

Flera studier har gjorts där man kan visa fram positiva effekter /förbättringar vid ett flertal olika sjukdomstillstånd när man tillfört tillskott av magnesium:
Diabetes, njurfunktionen, minnesfunktionen, benskörhet, astma, hjärtinfarkt, förmaksflimmer, högt blodtryck, PMS vid menstruation, benkramper, mm.
Vid en sviktande tarmfunktion (vid t.ex celiaki) är t.ex brist på magnesium bland det vanligaste utöver zink.

Att själv göra ett försök att inte äta gluten under några veckors tid (helst 2-3 månaders tid) och sedan återinföra det igen och känna efter hur du mår, är ett bra sätt. Om några konstiga symptom dyker upp är du förmodligen känslig för gluten. Att föra en dagbok när man börjar är bra, att skriva ned vad man upplever för besvär och hur de sedan eventuellt klingar av vid en glutenfri kost, och tvärt om anteckna symtom/besvär som dyker upp när man åter insätter gluten i kosten.









måndag 19 maj 2014

Psoriasis-Hudbesvär-Gluten-Mejeri-Intolerans-Histamin


Psoriasis och kosten - Glutenintolerans och intolerans mot mejerier.
Bland några av de inflammatoriska hudsjukdomarna där man tydligt sett en förbättring på glutenfri kost, så är psoriasis är en bland de vanligaste. Många med psoriasis har utöver känslighet för gluten även plockat bort mjölken (mejerivaror) för snabbare återhämtning. Psoriasis är en vanlig kronisk återkommande inflammatorisk sjukdom i huden, som drabbar minst 2 % av befolkningen i allmänhet.
Hos vissa patienter har även leder drabbats (psoriasisartrit) och då med en tydlig försämring av livskvalitet.

Psoriasis är en immunologisk sjukdom vilket kännetecknas av att Th1 och Th17–lymfocyter (undergrupper till T-celler T- lymfocyter är en typ av vita blodkroppar som utgör en del av den adaptiva delen av kroppens immunförsvar) starkt bidrar till utvecklingen av psoriasis genom frisättning av inflammatoriska cytokiner, som främjar ytterligare rekrytering av immunceller och en ihållande inflammation.

Den centrala rollen hos immunsystemet vid psoriasis bekräftas också av samband med andra immunologiska sjukdomar. Behandlingen av psoriasis har ofta varit svårt, även om personer med celiaki och psoriasis oftast visar en klar förbättring genom en glutenfri kost, så finns patogenetiska skillnader jämfört med psoriasispatienter som inte har celiaki.

För närvarande är dock förhållandet mellan celiaki och psoriasis fortfarande kontroversiellt för forskningen, eftersom det finns få uppgifter tillgängliga i litteraturen, och en del forskare menar att denna förening anses vara en ren tillfällighet.

År 2001 visade en iransk studie en prevalens av celiaki hos 4,34 % av 92 psoriasispatienter som ingick i studien, men man förnekade en ökad förekomst av celiaki hos iranska psoriasispatienter. Men år 2009 bekräftade en asiatisk studie, en ökad förekomst av celiaki hos patienter som drabbats av psoriasis, med en prevalens som varierar från 0 till 29 % mot 0-11 % av friska kontroller.

Tre olika hypoteser har föreslagits av forskarna som kan spela en roll vid psoriasis:

1. En mindre onormal intestinal permeabilitet (läckande tarm), som ofta kan påvisas/misstänkas både vid psoriasis och celiaki, skulle kunna vara en utlösande faktor mellan celiaki och psoriasis.

2. Att T-celler spelar en viktig roll för uppkomst av både psoriasis och celiaki. En ökning av antal T CD4 +-celler (minnes-T-celler är en undergrupp av antigen (specifika) T-celler som kvarstår under lång tid efter en infektion har tagits om hand) i blodet, hos psoriasispatienter har dokumenterats. Hos celiakipatienter inducerar gliadin en påverkan av T- CD4 +-celler och detta kan spela en roll i utvecklingen av psoriasis och hudlesioner.

3. Att psoriasisfläckar hos dem med celiaki kan relateras till D-vitaminbrist, som ses både vid celiaki och vid psoriasis, men tyvärr ifrågasätter man inte hur bristen uppstått. Hos dem med celiaki har den näringsupptagande tarmslemhinnan reducerats p.g.a reaktion mot gluten och därigenom minskar näringsupptaget.

Dessutom har de senaste studierna av psoriasis betraktat tillståndet som en del av glutenkänslighet, i vart fall hos en undergrupp av patienter.

Hos de patienterna tror man att immunsvaret mot gluten istället kan visa sig på huden, eller att TG (transglutaminas) antagligen inte var det främsta målet för det immuna svaret, eftersom 16 % av patienterna med psoriasis har befunnits visa höga halter av IgA och eller IgG-antikroppar mot gliadin, och då i frånvaro av anti-TG-antikroppar. Uppmätta höga nivåer av antikroppar mot gliadin sjönk påtagligt när patienterna sattes in på glutenfri kost.

Not. Något som är relativt nytt är att histamin och histaminfrisättning kan spela en roll vid psoriasis. Som bekant är mejerier överlag histaminfrisättande och drabbar känsliga på olika sätt. 

Slutsats:
Trots att kunskapen om patogena, epidemiologiska, kliniska och diagnostiska aspekter av celiaki snabbt ökat på senare år, är fortfarande andra möjliga mekanismer som är involverade i association med andra sjukdomar och i synnerhet med dermatologiska sjukdomar (hudsjukdomar), oklara för forskare.

Flera hypoteser har föreslagits beroende på typen av förening, men det mest sannolika enligt många forskare kan innebära både en genetiskt betingad brist på mekanismer för upprätthållande av en immunologisk tolerans, som därmed ökar risken för autoimmunitet och en intestinal permeabilitet (läckande tarm).

Detta kan tillåta passage av endogena eller exogena antigener rakt ut i blodet, där det kan framkalla det immunologiska svaret, med hudförändringar och en skadad tarm som ger vitamin- och aminosyrabrister genom malabsorption (försämrat näringsupptag) hos den som utvecklat celiaki.

När det gäller hudsjukdomar överlag så är det viktigt att veta om att en diagnos av hudsjukdomen Dermatitis herpetiformis som nästan alltid är förknippad med celiaki, faktiskt också anses vara en specifik markör för celiaki, även kallat hudceliaki.

Identifiering av andra dermatologiska tillstånd som förknippas med glutenkänslig enteropati kan bli betydande, om fokus läggs på vikten av ett nära samarbete mellan gastroenterologer och dermatologer.

Forskarna förklarar ” Som en följd av våra fynd föreslår vi screening för celiaki hos patienter som drabbats av psoriasis, särskilt fall som är resistenta mot vedertagna terapier”. Detta bör ge en eftertanke åt alla som drabbats att se över sin kosthållning.

Teorier om svampangrepp (Candida)
Candida är en typ av jästsvamp som på latinet betyder "the glowing white" (den bländande vita) och den kan skapa infektioner ofta immunbaserade, både inuti och utanför kroppen (huden). Candida kan hållas i balans av goda bakterier och jäster, men den är missförstådd och sällan diagnostiserad. Orsaker till att den tar fart är antibiotika, medicinering, alkohol, fel kost (mejerivaror som ost, mjölk-försurande), överdrivet kanelintag (ja, du läste rätt), ihållande bruk av tuggummi, stress, socker, och osund livsföring med mera som göder Candida och som i sin tur kan ge upphov till kroniska sjukdomar.


Candida är vad man vet skicklig på att invadera immunförsvaret och sprida sig när den får fäste och övertag. Det finns många symptom som kan vara tecken på Candida och överväxt och de vanligare är t.ex: trötthet, uppblåsthet, gaser, matallergi, ångest/depression, begreppet "hjärndimma", muskel- och ledsmärtor, huvudvärk, akne, klåda, dåliga naglar, ökat sockerbehov, bihåleinflammationer, psoriasis med mera.

Teorier om citronsyra E330
Många med hudbesvär menar att även citronsyra är en bidragande orsak eller orsak till förvärrade besvär. Citronsyra E330 utvinns/tillverkas ur svartmögel (mögelsvampen Aspergillus niger) ett slags inomhusmögel. Därför anses faktiskt många att citronsyra som skadligt för kroppen och framkallar mycket allergier, speciellt hos de som är känsliga. Citronsyran finns även i hudvårdsprodukter, allergimediciner och kosttillskott. Då kallas det ofta citrat eller citric acid. En sak att se över i sin dagliga kosthållning och kanske undvika kemiskt framställd citronsyra?

Givetvis bör en individ som drabbats av psoriasis överväga en period av minst 6 månader med glutenfri kost för att utröna effekten. De som återkopplat till mig efter att ha infört en glutenfri kost har majoriteten berättat att besvären lindrats högst påtagligt och hos en del näst intill försvunnit helt.

Vissa har även uteslutit processat mejeri utöver gluten för att sedan märka stora skillnader i sina besvär. Det kan ha sin förklaring i att fynd visar att komjölk innehåller bioaktiva molekyler som verkar på mänskliga hudceller, histamin är en annan faktor.

Den 15 april år 2015 tar SvT.se upp ämnet psoriasis: Psoriasis kan ge utvidgade blodkärl

Referenser till ovan artikel:

http://rheumatology.oxfordjournals.org/content/41/10/1195.full

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369470/

Christophers E. Psoriasis—epidemiology and clinical spectrum. Clin Exp Dermatol 2001; 26:314–20.
 

Naldi L, Svensson A, Diepgen T et al. Randomized clinical trials for psoriasis 1977–2000: the EDEN survey. J Invest Dermatol 2003; 120:738–41.

Stern RS. Psoriasis. Lancet 1997; 350:349–53.

Glaser R, Mrowietz U, Jenisch S et al. Simultaneous onset of psoriasis vulgaris in monozygotic twins. Am J Clin Dermatol 2001; 2: 183–6.

Pisani M, Ruocco V. ‘Twin' psoriasis in monozygotic twins. Arch Dermatol 1984; 120:1418–19.

Capon F, Munro M, Barker J, Trembath R. Searching for the major histocompatibility complex psoriasis susceptibility gene. J Invest Dermatol 2002; 118:745–51.

Gudjonsson JE, Johnston A, Sigmundsdottir H, Valdimarsson H. Immunopathogenic mechanisms in psoriasis. Clin Exp Immunol 2004; 135:1–8.

Ghoreschi K, Mrowietz U, Ro¨cken M. A molecule solves psoriasis? Systemic therapies for psoriasis inducing interleukin 4 and Th2 responses. J Mol Med 2003; 81:471–80.

Al-Suwaidan SN, Feldman SR. Clearance is not a realistic expectation of psoriasis treatment. J Am Acad Dermatol 2000; 42:796–802.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4104239/

Palmblad J, Hafstrom I, Ringertz B. Antirheumatic effects of fasting. Rheum Dis Clin North Am 1991; 17:351–62.

Muller H, de Toledo FW, Resch KL. Fasting followed by vegetarian diet in patients with rheumatoid arthritis: a systematic review. Scand J Rheumatol 2001; 30:1–10.

Hsieh EA, Chai CM, De Lumen BO et al. Dynamics of keratinocytes in vivo using HO labeling: a sensitive marker of epidermal proliferation state. J Invest Dermatol 2004; 123:530–6.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26389946

Rucevic I, Perl A, Barisic-Drusko V, Adam-Perl M. The role of the low energy diet in psoriasis vulgaris treatment. Coll Antropol 2003; 27 (Suppl. 1): 41–8.

Lithell H, Bruce A, Gustafsson IB et al. A fasting and vegetarian diet treatment trial on chronic inflammatory disorders. Acta Derm Venereol (Stockh) 1983; 63:397–403.

Fraser DA, Thoen J, Reseland JE et al. Decreased CD4+ lymphocyte activation and increased interleukin-4 production in peripheral blood of rheumatoid arthritis patients after acute starvation. Clin Rheumatol 1999; 18:394–401.

Briganti S, Picardo M. Antioxidant activity, lipid peroxidation and skin disease. What's new. J Eur Acad Dermatol Venereol 2003; 17: 663–9.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25999753

Rocha-Pereira P, Santos-Silva A, Rebelo I et al. Dislipidemia and oxidative stress in mild and in severe psoriasis as a risk for cardiovascular disease. Clin Chim Acta 2001; 303:33–9.

Henseler T, Christophers E. Disease concomitance in psoriasis. J Am Acad Dermatol 1995; 32:982–6.

Naldi L, Parazzini F, Peli L et al. Dietary factors and the risk of psoriasis. Results of an Italian case–control study. Br J Dermatol 1996; 134:101–6.

Poikolainen K, Reunala T, Karvonen J. Smoking, alcohol and life events related to psoriasis among women. Br J Dermatol 1994; 130:473–7.

Poikolainen K, Karvonen J, Pukkala E. Excess mortality related to alcohol and smoking among hospital-treated patients with psoriasis. Arch Dermatol 1999; 135:1490–3.

Smith KE, Fenske NA. Cutaneous manifestations of alcohol abuse. J Am Acad Dermatol 2000; 43:1–16.

Zamboni S, Zanetti G, Grosso G et al. Dietary behaviour in psoriatic patients. Acta Derm Venereol (Stockh) 1989; 146 (Suppl.): 182–3.

Jones PJH, Papamandjaris AA. Lipids: cellular metabolism. In: Present Knowledge in Nutrition (Bowman BA, Russell RM, eds). Washington, DC: ILSI Press, 2001; 104–14.

Gil A. Polyunsaturated fatty acids and inflammatory diseases. Biomed Pharmacother 2002; 56:388–96.

Grimble RF, Tappia PS. Modulation of pro-inflammatory cytokine biology by unsaturated fatty acids. Z Ernahrungswiss 1998; 37 (Suppl. 1): 57–65.

Corrocher R, Ferrari S, de Gironcoli M et al. Effect of fish oil supplementation on erythrocyte lipid pattern, malondialdehyde production and glutathione-peroxidase activity in psoriasis. Clin Chim Acta 1989; 179:121–31.


Dermatitis Herpetiformis

Schena D, Chieregato GC, de Gironcoli M et al. Increased erythrocyte membrane arachidonate and platelet malondialdehyde (MDA) production in psoriasis: normalization after fish-oil. Acta Derm Venereol (Stockh) 1989; 146 (Suppl.): 42–4.

Grimminger F, Mayser P. Lipid mediators, free fatty acids and psoriasis. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 1995; 52:1–15.
 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21910707
 

James MJ, Gibson RA, Cleland LG. Dietary polyunsaturated fatty acids and inflammatory mediator production. Am J Clin Nutr 2000; 71:S343–8.

Wilkinson DI. Do dietary supplements of fish oils improve psoriasis? Cutis 1990; 46:334–6.

Collier PM, Ursell A, Zaremba K et al. Effect of regular consumption of oily fish compared with white fish on chronic plaque psoriasis. Eur J Clin Nutr 1993; 47:251–4.
 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16436335
 

Lassus A, Dahlgren AL, Halpern MJ et al. Effects of dietary supplementation with polyunsaturated ethyl ester lipids (Angiosan) in patients with psoriasis and psoriatic arthritis. J Int Med Res 1990; 18:68–73.

Kragballe K, Fogh K. A low-fat diet supplemented with dietary fish oil (Max-EPA) results in improvement of psoriasis and in formation of leukotriene B5. Acta Derm Venereol (Stockh) 1989; 69:23–8.

Maurice PD, Allen BR, Barkley AS et al. The effects of dietary supplementation with fish oil in patients with psoriasis. Br J Dermatol 1987; 117:599–606.

Kragballe K. Dietary supplementation with a combination of n-3 and n-6 fatty acids (super gamma-oil marine) improves psoriasis. Acta Derm Venereol (Stockh) 1989; 69:265–8.

Kettler AH, Baughn RE, Orengo IF et al. The effect of dietary fish oil supplementation on psoriasis. Improvement in a patient with pustular psoriasis. J Am Acad Dermatol 1988; 18:1267–73.

Bittiner SB, Tucker WF, Cartwright I, Bleehen SS. A double-blind, randomised, placebo-controlled trial of fish oil in psoriasis. Lancet 1988; i:378–80.

Bjorneboe A, Smith AK, Bjorneboe GE et al. Effect of dietary supplementation with n-3 fatty acids on clinical manifestations of psoriasis. Br J Dermatol 1988; 118:77–83.

Gupta AK, Ellis CN, Goldfarb MT et al. The role of fish oil in psoriasis. A randomized, double-blind, placebo-controlled study to evaluate the effect of fish oil and topical corticosteroid therapy in psoriasis. Int J Dermatol 1990; 29:591–5.

Soyland E, Funk J, Rajka G et al. Effect of dietary supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids in patients with psoriasis. N Engl J Med 1993; 328:1812–16.

Oliwiecki S, Burton JL. Evening primrose oil and marine oil in the treatment of psoriasis. Clin Exp Dermatol 1994; 19:127–9.

Mayer K, Seeger W, Grimminger F. Clinical use of lipids to control inflammatory disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 1998; 1:179–84.


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9217818

Grimminger F, Mayser P, Papavassilis C et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial of n-3 fatty acid based lipid infusion in acute, extended guttate psoriasis. Rapid improvement of clinical manifestations and changes in neutrophil leukotriene pro- file. Clin Invest 1993; 71:634–43.

Mayser P, Mrowietz U, Arenberger P et al. Omega-3 fatty acidbased lipid infusion in patients with chronic plaque psoriasis: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicenter trial. J Am Acad Dermatol 1998; 38:539–47.

Chalmers RJG, O'Sullivan T, Owen CM, Griffiths CEM. Interventions for guttate psoriasis (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, Issue 3. Chichester: Wiley, 2004.

Azzini M, Girelli D, Olivieri O et al. Fatty acids and antioxidant micronutrients in psoriatic arthritis. J Rheumatol 1995; 22:103–8.

Baum C, Moxon D, Scott M. Gastrointestinal disease. In: Present Knowledge in Nutrition (Bowman BA, Russell RM, eds). Washington, DC: ILSI Press, 2001; 472–82.

Connon JJ. Celiac disease. In: Modern Nutrition in Health and Disease (Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds), 9th edn. Baltimore: Williams & Wilkins, 1999; 1163–8.

Michaelsson G, Gerde´n B, Ottosson M et al. Patients with psoriasis often have increased serum levels of IgA antibodies to gliadin. Br J Dermatol 1993; 129:667–73.

Nelson DA. Gluten-sensitive enteropathy (celiac disease): more common than you think. Am Fam Physician 2002; 66:2259–66.

Leffler D, Saha S, Farrell RJ. Celiac disease. Am J Manag Care 2003; 9:825–31.

Duggan JM. Coeliac disease: the great imitator. Med J Aust 2004; 180:524–6.

Collin P, Reunala T. Recognition and management of the cutaneous manifestations of celiac disease: a guide for dermatologists. Am J Clin Dermatol 2003; 4:13–20.

Reunala T, Collin P. Diseases associated with dermatitis herpetiformis. Br J Dermatol 1997; 136:315–18.

Chalmers RJG, Kirby B. Gluten and psoriasis. Br J Dermatol 2000; 142:5–7.

Addolorato G, Parente A, de Lorenzi G et al. Rapid regression of psoriasis in a coeliac patient after gluten-free diet. A case report and review of the literature. Digestion 2003; 68:9–12.

Michaelsson G, Gerde´n B, Hagforsen E et al. Psoriasis patients with antibodies to gliadin can be improved by a gluten-free diet. Br J Dermatol 2000; 142:44–51.

Michaelsson G, Kraaz W, Gerde´n B et al. Increased lymphocytic infiltration in duodenal mucosa from patients with psoriasis and serum IgA antibodies to gliadin. Br J Dermatol 1995; 133: 896–904.

Michaelsson G, Ahs S, Hammarstrom I et al. Gluten-free diet in psoriasis patients with antibodies to gliadin results in decreased expression of tissue transglutaminase and fewer Ki67+ cells in the dermis. Acta Derm Venereol (Stockh) 2003; 83:425–9.

Serwin AB, Wasowicz W, Gromadzinska J, Chodynicka B. Selenium status in psoriasis and its relations to the duration and severity of the disease. Nutrition 2003; 19:301–4.

Frei B. On the role of vitamin C and other antioxidants in atherogenesis and vascular dysfunction. Proc Soc Exp Biol Med 1999; 222:196–204.

Kaul N, Devaraj S, Jialal I. Alpha-tocopherol and atherosclerosis. Exp Biol Med (Maywood) 2001; 226:5–12.

Bendich A. From 1989 to 2001: what have we learned about the ‘biological actions of beta-carotene'? J Nutr 2004; 134:S225–30.

Burk RF, Levander OA. Selenium. In: Modern Nutrition in Health and Disease (Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds), 9th edn. Baltimore: Williams & Wilkins, 1999; 265–76.

Harvima RJ, Jagerroos H, Kajander EO et al. Screening of effects of selenomethionine-enriched yeast supplementation on various immunological and chemical parameters of skin and blood in psoriatic patients. Acta Derm Venereol (Stockh) 1993; 73:88–91.

Fairris GM, Lloyd B, Hinks L et al. The effect of supplementation with selenium and vitamin E in psoriasis. Ann Clin Biochem 1989; 26:83–8.

Lin R, White JH. The pleiotropic actions of vitamin D. Bioessays 2004; 26:21–8.

Holick MF. Vitamin D: a millennium perspective. J Cell Biochem 2003; 88:296–307.

Adorini L. Immunomodulatory effects of vitamin D receptor ligands in autoimmune diseases. Int Immunopharmacol 2002; 2:1017– 28.

Pinette KV, Yee YK, Amegadzie BY, Nagpal S. Vitamin D receptor as a drug discovery target. Mini Rev Med Chem 2003; 3:193–204.

Fogh K, Kragballe K. New vitamin D analogs in psoriasis. Curr Drug Targets Inflamm Allergy 2004; 3:199–204.

Zittermann A. Vitamin D in preventive medicine: are we ignoring the evidence? Br J Nutr 2003; 89:552–72.

Allain TJ, Dhesi J. Hypovitaminosis D in older adults. Gerontology 2003; 49:273–8.

Latham NK, Anderson CS, Reid IR. Effects of vitamin D supplementation on strength, physical performance, and falls in older persons: a systematic review. J Am Geriatr Soc 2003; 51:1219–26.

van der Wielen RP, Lowik MR, van den Berg H et al. Serum vitamin D concentrations among elderly people in Europe. Lancet 1995; 346:207–10.

Wolters M, Stro¨hle A, Hahn A. Cobalamin: a critical vitamin in the elderly. Prev Med 2004; 39:1256–66.

Sakane T, Takada S, Kotani H, Tsunematsu T. Effects of methyl-B12 on the in vitro immune functions of human T lymphocytes. J Clin Immunol 1982; 2:101–9.

Yamashiki M, Nishimura A, Koska Y. Effects of methylcobalamin (vitamin B12) on in vitro cytokine production of peripheral blood mononuclear cells. J Clin Lab Immunol 1992; 37:173–82.

Baker H, Comaish JS. Is vitamin B12 of value in psoriasis? Br Med J 1962; ii:1729–30.

Stu¨cker M, Memmel U, Hoffmann M et al. Vitamin B12 cream containing avocado oil in the therapy of plaque psoriasis. Dermatology 2001; 203:141–7.

Prystowsky JH, Orologa A, Taylor S. Update on nutrition and psoriasis. Int J Dermatol 1993; 32:582–6.

Peckham PE, Weinstein GD, McCullough JL. The treatment of severe psoriasis: a national survey. Arch Dermatol 1987; 123:1303–7.

Lebwohl M. The role of salicylic acid in the treatment of psoriasis. Int J Dermatol 1999; 38:16–24.

Refsum H, Helland S, Ueland PM. Fasting plasma homocysteine as a sensitive parameter of antifolate effect: a study of psoriasis patients receiving low-dose methotrexate treatment. Clin Pharmacol Ther 1989; 46:510–20.

Haagsma CJ, Blom HJ, van Riel PL et al. Influence of sulphasalazine, methotrexate, and the combination of both on plasma homocysteine concentrations in patients with rheumatoid arthritis. Ann Rheum Dis 1999; 58:79–84.

van Ede AE, Laan RF, Blom HJ et al. Homocysteine and folate status in methotrexate-treated patients with rheumatoid arthritis. Rheumatology (Oxford) 2002; 41:658–65.

Nygard O, Vollset SE, Refsum H et al. Total homocysteine and cardiovascular disease. J Intern Med 1999; 246:425–54.

Stanger O, Herrmann W, Pietrzik K et al. Consensus paper on the rational clinical use of homocysteine, folic acid and B-vitamins in cardiovascular and thrombotic diseases: guidelines and recommendations. Clin Chem Lab Med 2003; 41:1392–403.

Wolters M, Stro¨hle A, Hahn A. [Age-associated changes in the metabolism of vitamin B(12) and folic acid: prevalence, aetiopathogenesis and pathophysiological consequences]. Z Gerontol Geriatr 2004; 37:109–35 (in German).

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4319141/

Whittle SL, Hughes RA. Folate supplementation and methotrexate treatment in rheumatoid arthritis: a review. Rheumatology (Oxford) 2004; 43:267–71.

Brown RO, Dickerson RN. Drug–nutrient interactions. Am J Manag Care 1999; 5:345–55.


Histamine intolerance--possible dermatologic sequences 

Dahan A, Altman H. Food–drug interaction: grapefruit juice augments drug bioavailability—mechanism, extent and relevance. Eur J Clin Nutr 2004; 58:1–9.

Ducharme MP, Provenzano R, Dehoorne-Smith M, Edwards DJ. Trough concentrations of cyclosporine in blood following administration with grapefruit juice. Br J Clin Pharmacol 1993; 36:457–9.

Simopoulos AP. Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am J Clin Nutr 1991; 54:438–63.

Hellerstein MK. Carbohydrate-induced hypertriglyceridemia: modifying factors and implications for cardiovascular risk. Curr Opin Lipidol 2002; 13:33–40.

Parks EJ, Parks EJ. Changes in fat synthesis influenced by dietary macronutrient content. Proc Nutr Soc 2002; 61:281–6.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833510/



fredag 16 maj 2014

Homocystein har du kanske hört talas om, vad är då det? Glutenintolerans-Celiaki

Många har skrivit till mig och undrat vad ”högt homocystein” är som läkaren talat med dem om, och om det kan vara kopplat till malabsorption (dåligt näringsupptag) som t.ex vid celiaki och inflammerad tarm. Helt klart kan man se tendenser till detta.

Homocystein bildas när kroppen omvandlar den livsnödvändiga aminosyran metionin till det viktiga cysteinet. Normalt sett ska vitaminerna B6, B12 och folsyra, ihop med enzymer, oskadliggöra homocysteinet. Homocysteinet får blodet att lättare koagulera, blodkärlen blockeras och det ger ökad risk för utlösande av hjärtinfarkt och stroke.

Både vitamin B12 och folat behövs vid syntes av puriner och tymidin. Under fosterstadiet och ungdomen innebär brist på B12 och/eller folat försämrad tillväxt och utveckling. Brist hos vuxna påverkar alla snabbt prolifererande celler. Främst gäller detta erytrocyter och leukocyter samt alla celler längs mag-tarmkanalen.

Både brist på vitamin B12 och folat leder därför till anemi, försämrat immunförsvar och förändringar i slemhinnorna. Vitamin B12 behövs också vid uppbyggnad och nerbrytning av vissa aminosyror och fettsyror till energi.

Vitamin B12 behövs även för tillverkningen av myelin. Brist kan i längden leda till nedbrytning av myelinskidan runt axoner, vilket allvarligt skadar funktionen. Multipel skleros (MS) är den vanligaste av dessa sjukdomar.  Symtom på MS har noterats hos personer med en B12-brist innan tecken på megaloblastisk anemi visat sig. Det finns en anmärkningsvärd epidemiologisk likhet mellan MS och perniciös anemi.

Vitamin B6 skiljer sig en hel del från vitamin B12 och folat när det gäller funktionen i kroppen. Den enda gemensamma reaktionen är omsättningen av metionin där alla tre är inblandade. Ett viktigt område där vitamin B6 behövs är kroppens aminosyrasyntes.

Vitamin B6 behövs också när en del aminosyror omvandlas till aminer. Flera av aminerna fungerar som signalsubstanser i hjärnan bl.a. serotonin och dopamin. Brist kan därför påverka både humöret och hjärnans funktioner. Tryptofan kan med hjälp av vitamin B6 omvandlas till niacin. Brist på vitamin B6 kan därför också leda till niacinbrist.

Hög halt av homocystein tredubblar risken för hjärtinfarkt och fördubblar risken för blockering i huvudartären (vanlig orsak till stroke). 30 – 40 % av alla äldre har förhöjda halter av homocystein (kombinerat med brister av B-vitaminer och specifikt folat).   

Homocysteinet får kärlen att åldras på tre sätt:
1. angriper blodkärlsväggarna direkt, skadar celler och sammandrar kärlen.
2. aktiverar faktorer som får blodet att klumpa ihop sig.
3. gynnar uppbyggnaden av skadlig kärlbeläggning.

Minst 10 % av alla hjärtinfarkter har samband med hög homocysteinhalt (studien utförd i USA). Abnormt hög homocysteinhalt påverkar både humör och tankeskärpa. Depressioner och mentala problem som försämrat minne och koncentrationssvårigheter kan kopplas till förhöjda halter.

Homocysteinet kallas ibland för ”nervgift” då det i stora mängder kan få hjärnceller att förstöra sig själva. B-vitaminerna - folsyra, vitamin B6 och vitamin B12- är kända för att sänka nivån i blodet av aminosyran homocystein, höga nivåer av homocystein är associerat med en ökad risk för Alzheimer.

Två tredjedelar av fallen med hög homocysteinhalt, är knutna till låga nivåer av folsyra, B6 och B12. Redan lindrig brist av dessa ämnen bör åtgärdas då de är en förutsättning för att homocysteinet ska kunna omsättas/brytas ner.

Homocysteinhalten i serum är ett sätt att mäta om en person är i riskgruppen för hjärtinfarkt och stroke. ”Säkra” personer ligger under ett värde av 10 mmol/l.

Vitamin B12, B6 och folat (folsyra) behövs för att kroppen på korrekt sätt skall kunna bilda metylgrupper. Metylgrupper behövs för syntes av en lång rad ämnen bl.a signalsubstanserna noradrenalin, dopamin, serotonin och acetylkolin.

Metylgrupper behövs också vid syntes av lecitin, till cellmembranen och för syntes av kreatin, som förser musklerna med snabb energi.

Metylgrupper frigörs genom att omsätta den essentiella aminosyran metionin. Metionin omvandlas till SAM, vilken kan donera en metylgrupp. Kvar blir då homocystein som i sin tur antingen återbildas till metionin eller ombildas till cystein.


Metioninet kan sedan återigen ingå i snurren och cystein ingår bland annat i syntesen av glutation För att homocystein skall kunna återbildas till metionin krävs vitamin B12 och folsyra och för att homocysteinet skall kunna omvandlas till cystein krävs vitamin B6. Fungerar inte ombildningen av homocystein så stiger nivåerna i kroppen vilket kan påvisas med blodprov.

En världsledande forskargrupp inom demensområdet har i en studie visat att daglig tillförsel av folsyra (0.8 mg), vitamin B12 (0.5 mg) och vitamin B6 (20 mg) kan halvera hastigheten av hjärnatrofi (nedbrytning av hjärnvolymen- skrumpning av hjärnan) hos personer med förstadiet till demens, kallad MCI (Mild Cognitive Impairment). För detta förstadium till demens har det tidigare inte funnits någon behandling, vilket gör denna studie extra intressant.

Forskarnas hypotes var att studera om tillförsel av dessa homocysteinsänkande B-vitaminer kunde minska den ökande hastigheten av hjärnatrofi som är vanlig hos personer med MCI eller Alzheimer.

Forskargruppen fann att atrofihastigheten i medeltal var 0,76 % per år i gruppen som fick folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 medan de som fick placebo visade en atrofihastighet av 1,08 % per år. Personer med de högsta nivåerna av homocystein gynnades mest av behandlingen, atrofihastigheten var då halverad jämfört med placebo.

En av författarna till studien säger i ett uttalande: ” Det här är ofantligt bra resultat, men vi behöver genomföra fler studier för att fastställa huruvida dessa typer av B-vitamin verkligen kan fördröja eller förhindra utvecklingen av Alzheimers. Det är idag svårt att rekommendera alla äldre att gå ut och köpa tillskott av B-vitamin. Men jag skulle rekommendera människor som upplever problem med minnet att diskutera det med sin läkare”.

En glutenfri kosthållning med vitamintillskott samt tillskott av högkvalitativ omega3-olja kanske vore ett lämpligt råd med tanke på de erfarenheter som kommit mig till handa från personer med bl.a. minnesbesvär som uppvisat förvånande återhämtning. De som lider av "trötthetssyndrom" bör absolut göra en kontroll av homocysteinnivåer och även se över sin kost.








fredag 4 april 2014

Blandrashunden Viktor och hans besvär




Hösten 2013 fick jag ett mail från en kvinna som heter Eva och som bor i Tranås. Eva berättar om sin kära hund Viktor som hon och maken köpte 2009 och de besvär Viktor haft.



"Hejsan!



Jag känner mig tvungen att skriva några rader till dig och berätta om vår älskade hund Viktor. 2009 köpte min man och jag Viktor utav bekanta som hade fått valpar. Viktor är en blandning och det finns lite av varje i han, vad jag vet ska det finnas fågelhund och stövare i blandningen.



2011 började jag följa din blogg då jag sökte på internet efter nåt svar på min bråkiga mage och min mans mångåriga besvär med krångliga luftvägarna. Jag vart en trogen besökare av din blogg och när du skrev att du gett ut en bok så köpte vi den. Vintern 2012 bestämde mannen och jag att vi nu minsann göra ett tappert försök att bara äta glutenfritt. Vi rensade ur skåp och kyl på allt vi kunde se som innehöll något av det du räknat upp att man ska akta sig för.



I hälsokostbutiken köpte vi både vitaminer och mineraler. Vi satte ett datum i almanackan när vi skulle börja och prova detta för oss nya under 3 månader. Under dessa 3 månader märkte jag själv att min bråkiga mage nu var lugn och fin vilket sporrade mig väldigt att fortsätta. Min man märkte att han behövde inte använda mer än hälften av den luftrörsvidgande medicin doktorn skrivit på recept. Väl om detta, vi bestämde oss att fortsätta och nu har nästan ett år gått och jag mår tippentoppen, och min man säger att nu orkar han minsann mer än han gjort innan och att det är sällsynt att han behöver sin medicin nu.



Nu ska jag komma till saken varför jag skriver det gäller vår Viktor. Nåt år efter att vi köpt Viktor märkte vi att han hade bekymmer med bajseriet, ibland rann det ur ändan på honom. Vi fick söka veterinär när det blossat upp konstiga utslag på huden som han rev sönder. Veterinären sa också att ögonen rann ovanligt mycket på honom. Vi fick en tub salva förskriven som vi skulle smörja Viktors utslag med, men det var ett öde att hålla honom från att klia och slicka där vi smörjt.



Sommaren 2011 blev både mannen min och jag förskräckta när vi hittade vår Viktor i vardagsrummet flåsande på golvet i vad vi tyckte var som kramp och det rann vitt skum ur munnen. Efter en halvtimme piggnade han till och kunde stå upp men verkade medtagen.  Några månader senare hände det igen fast denna gången i vårt kök och på morgonkvisten, det var faktiskt precis efter att Viktor ätit sin mat. Han lade sig på sidan och man hörde hur han flåsade som ett lokomotiv, benen ryckte som i kramp och det rann samma vita skum ur munnen som förra gången han vart dålig, han kräktes också upp mat han precis ätit.


Vi ringde veterinären direkt och vi for iväg snabbt dit. Veterinären sa att det var ett epilepsianfall Viktor fått och att det är inte alls är ovanligt att hundar kan få det, men vi skulle inte vara oroliga. Jag frågade om det fanns nåt vi kunde göra men veterinären skakade på huvudet. Innan vi åkte köpte vi en påse foder av
veterinären när vi ändå vart där. I vanliga fall brukar vi köpa på Willys i storpack.



Mannen min kom en kväll senare med din bok uppslagen som han läst och sa ” du titta här” och visade mig ett avsnitt jag inte tänkt på innan när jag läst. Det handlade om gluten och våra djur.


Mannen och jag satte oss vid köksbordet och läste igenom kapitlet högt du skrivit säkert både 2 och 3 gånger. Jag sa till min man att kan det vara detta som gjort Viktor stackarn dålig?


Vi hämtade en av de gamla foderpåsarna och började läsa på innehåll vilket man knappt gör. Där stod det spannmål – vete och korn! Vi tog vår nyinköpta påse vi blivit vid när vi vart hos veterinären, där läste vi högt tillsammans – vete, korn och ris! Inte nog med vete o korn men ris!, men du det kan väl inte vara naturligt för en hunds mage? sade min man.



Vi bestämde att från och med nu skulle Viktor äta som vi, glutenfri mat och därmed basta!



Nu studerade vi påsarna noga i affären så att det inte var nått spannmål iblandat men det var svårt att hitta utan väldans mycket letande. Viktor får också äta av vår mat för jag lagar alltid extra. Nu mår vår Viktor bra och vi är så glada för detta. Inga kladdiga ögon eller fula utslag har vi sett sen Viktor äter som mannen och jag, och inte ett enda anfall av epilepsi har vi sett till. Vi ringde veterinären och fråga om det kan ha varit maten han vart sjuk av men veterinären sa att det trodde han inte på.



Vi skickar ett tack till dig från oss tre som mår bra nu efter att ha läst både bloggen och böckerna dina, vi köpte nyss en bok till du gett ut och bägge har en hedersplats i kökshyllan.



Kram Eva"



torsdag 27 mars 2014

IBS - Irriterad tarm - Gluten och mjölken

Irritable Bowel Syndrome (IBS), som tidigare hette kolon irritable, är en tarmåkomma som påverkar mer än 10 procent av befolkningen. Bland länder i väst är det USA som leder i sjukfrånvaro från arbetet pga IBS, som den största orsaken till sjukfrånvaro i arbetet efter vanlig förkylning. Kvinnor är helt klart överrepresenterade när det gäller IBS; nästan 70 % av alla IBS-patienter är kvinnor.

IBS är alltså ett omfattande och allvarligt problem för samhället trots att det inte klassas som en allvarlig sjukdom, för att inte tala om besvären som den enskilt IBS-drabbade individen upplever. Även om IBS delar vissa symptom med de två tarmsjukdomarna Crohns sjukdom och Ulcerös Colit är det helt olika besvär. Crohns och Ulcerös Colit är inflammatoriska sjukdomar vilket IBS inte är.

IBS kan trots det vara mycket besvärlig att leva med och vanliga symptom är:
Ökad risk för buksmärta efter måltid
Ofta reducerad buksmärta efter tarmtömning
Oregelbundna avföringsvanor
Diarré varvas med fast avföring
Förändrad konsistens på avföringen.
Slem i avföringen

I en slumpmässigt placebokontrollerad studie från år 2011 delade forskare in individer med IBS (irritable bowel syndrome) men utan celiaki i två grupper. Ena gruppen fick gluten medan den andra gruppen fick placebo i sex veckor. Ingen ökad genomsläpplighet i tarmslemhinnan kunde påvisas i den här studien men däremot upplevde gruppen som fick gluten ökad smärta, trötthet och svullen mage bland annat.

Forskarna skriver i sin slutsats att: ”Icke-celiaki-relaterad glutenintolerans kan existera men inga ledtrådar till mekanismen kunde finnas. Vad man här bör beakta är att det kanske var något annat i vete än just gluten (prolaminer) som dessa individer reagerade på”… Här kanske det är dags att studera lektinerna närmare (växters självförsvar) och hur dessa påverkar immunförsvaret.

Gliadin har däremot visat sig kunna öka påverkan av cytokinen IL-15 hos individer oavsett om de lider av celiaki eller inte. Det är uppenbart att det finns en grupp människor som lider av icke-celiaki-relaterad glutenintolerans och den gruppen antas vara betydligt större än den grupp som lider av diagnostiserad celiaki.

Dessutom kan man trots frånvaro av antikroppar mot gluten reagera mot gluten med trötthet och mag-tarmbesvär. I en liten studie, dock publicerad för länge sedan (1981), gav forskare gluten dels till individer som hade någon familjemedlem som led av celiaki och dels till personer med immunrelaterade besvär. Efter sex veckors intag av gluten uppvisade båda grupper signifikanta förändringar i tarmslemhinnan.

1. Mjölken.
Hos en nyfödd bebis är tarmen steril, det innehåller inga probiotiska bakterier. Ett nyfött barn inte kan smälta mjölk, på grund av att tarmen är steril, och under ca 48 timmar ger moderns bröst en vätska som kallas råmjölk. Det är först efter dessa 48 timmar som barnets tarm blir invaderad med probiotiska bakterier. Den första att nå tarmen kallas infantalis, där av namnet.

Barnet är utsatt för infantalis när den passerar genom förlossningskanalen och från huden runt bröstvårtan. Mödrar rekommenderas att inte längre att tvätta sina bröst innan de ger bröstet till barnet av just denna anledning.Intressant många med en laktosintolerans tycker att de kan tolerera små mängder av opastöriserad komjölk och ost gjord på opastöriserad mjölk, detta beror på att mjölken inte har pastöriserats utan innehåller bakterier, som hjälper till i matsmältningen.

De som inte har en laktosintolerans behöver vanligtvis andra probiotika, men återigen, det tenderar att vara bara en art.De probiotiska bakterierna ska bokstavligen linjera tarmen, och rensa ut några patogena (skadliga) organism som finns kvar i tarmen. När det inte finns tillräckligt många probiotiska bakterier kan patogena organismer invadera och inkräktaren är ofta svamp såsom candida.

Detta kommer att öka symtomen på IBS.Förekomst av IBS kanske ökas om proteinet i maten inte är tillräckligt rötat före inträde i tunn eller tjocktarmen. Allt protein består av kedjor av aminosyror som är indelade i par genom proteinet matsmältningsenzym i magen, dessa par av aminosyror passerar därefter till tunntarmen, där de bryts upp i enskilda aminosyror med de enzymer som utsöndras från bukspottkörteln och från slemhinnan i tunntarmen.

Om något av dessa enzymer är otillräcklig i mängd kommer proteinupptaget kommer att påverkas. När hela proteiner kommer in till tjocktarmen jäser dess bakterier dem, detta producerar gas som spänner buken som ger obehag och förändringar i konsistensen på avföringen. För att smälta detta protein med matsmältningsenzymer behöver kroppen zink, magnesium och aktiverat vitamin B6.Magsyran är en stark syra som är viktig för att enzymer ska fungera, men denna syra skyddar oss också genom att förstöra skadegörare som vi får. Svampsporer finns omkring oss hela tiden som vi får i oss.


2. Spannmålet
Undvik all form av gluten. Det finns en amerikansk läkare som har behandlat tiotusentals patienter de senaste 20 åren (inte bara för IBS) och hans tips ”nummer 1 vid IBS, är att helt undvika gluten. Glutenproteinet i sädesslag kan riskera att irritera tarmslemhinnan.
Läkaren James Braly som skrivit boken ”Dangerous Grains” menar att betydligt fler har glutenintolerans än vad man kan tro, och att besvären kopplade till gluten är både många och allvarliga. Dessvärre fungerar det inte med liten reducering av gluten i kosten, utan det är nolltolerans mot gluten som gäller. 

Undvik alla mjölkprodukter socker, sädesslag, fleromättade fetter (matolja, solrosolja, rapsolja, sojaolja, tistelolja osv – olivolja har mest enkelomättat fett), alkohol, kolsyrade drycker, kaffe, potatis (hellre sötpotatis i små mängder), friterad eller hårdstekt mat, baljväxter samt sötningsmedel. Du ska givetvis även undvika livsmedel som du upplever förvärrar dina symptom. Reducera fruktos till max 15-20 gram per dag.

Något förenklat rekommenderas maximalt 1/2-1 paket med frysta bär samt kanske ytterligare 1/2-1 frukt per dag vid IBS. Reducera intaget av nötter och frön till maximalt 1/2-1 dl per dag. Du bör aldrig konsumera rostade nötter och frön, de innehåller känsliga fleromättade fettsyror som härsknar mycket lätt. Undvik sojaprodukter helt och hållet.

Ät kött, fisk, ägg, fågel varje dag. Får du besvär av äggen ta bort även dessa.
Ångkoka grönsaker och för gradvis in råa grönsaker i kosten, fortsätt dock inte om symptomen förvärras. Råa grönsaker kan förvärra symptomen, speciellt de som innehåller svavel: broccoli, lök, vitlök, kål bland annat. En del med IBS har märkt att kosttillskottet MSM kan ge besvär.

Reducera antalet kolhydrater till cirka 150 gram per dag.
Te kan förvärra IBS
Inta lösliga fiber, inte olösliga.
Intag av extra virgin kokosolja kan ha positiva effekter på IBS. Man bör dock prova sig fram gällande fettmängd då vissa personer med IBS kan förvärra sina besvär med för mycket fett. Bör intas tillsammans med mat, dock inte precis före eller mellan måltiderna eftersom det finns risk för att symptomen förvärras.

Dock bör absolut en gluten och mejerifri kost prövas under minst 3 månader av personer med IBS för att utvärdera resultatet. Man kan även läsa på om histamin och histaminintolerans för att undvika livsmedel som är histaminrika under utvärderingsperioden.


 








måndag 10 februari 2014

Viktiga bitar i vår dagliga kost förlorar i näringsvärde

En undersökning från 2003 som presenterades i The journal of agriculture, visade chockerande resultat i hur vår föda dränerats på viktiga vitaminer:

De sista 50 åren har potatisen förlorat:

100% av A-vitaminet
50% av C-vitamin och järn
28% av kalciuminnehållet
50% av riboflavinet (vitamin B2)
18% av tiaminet (vitamin B1)

25 andra alldagliga frukt och grönsaker kartlades och resultaten var ungefär likvärdiga. Bland dem som tappat allra mest näringsinnehåll var broccolin.

Därför är det av största vikt med tillskott av vitaminer/mineraler dagligen och då främst för de som lever på en gluten/mejerifri kost.

Detta inlägg kommer att vidare uppdateras...



torsdag 6 februari 2014

HUNDAR – GMO i foder - STERILITET – gluten - sjukdomar - kramper - Monsanto


Charlotte Berggren på Laggarebo Djurfoder skriver:

"Idag har jag haft en intressant men också skrämmande diskussion med en hunduppfödare och foderhandlare.
Vi pratade om rena hundfoder, problem orsaka
de av gluten- och spannmål, kemiska tillsatser, GMO och vilka risker det innebär. Pratade om forskning som visar att försöksdjur som ätit GMO-foder uppvisar sterilitet i tredje generationen.
Då blev han precis tyst och stelnade till.
- Jag har en kollega, en uppfödare, som i alla år fött upp fina valpar. Alla har blivit sålda. Champions på utställningar, men nu senaste året har det inte blivit några valpar. Ingen har förstått varför.
- Jag har aldrig gjort den kopplingen till GMO innan, fortsatte han. De har använt ett känt foder med GMO och som iallafall tidigare hade en hög andel sojaprotein i under många år – och nu blir det inga valpar längre.

Skrämmande utveckling!

- De renaste foder, de som är helt GMO-fria, utan kemiska konserveringsmedel är ofta för dyra. Kunderna vill inte köpa, berättar han. Ändå köper de foder från de stora märkena – de som innehåller GMO, kemiska tillsatser, soja m.m.

Han har precis som jag märkt en markant ökning av hundar med diverse olika problem.
Att råda en kund, trots många års erfarenhet tycker han inte är lätt.

Jag har själv märkt en ökat antal hundar med olika KRAMPER under det senaste året. Har försökt föra lite statistik och se om jag kan se några samband och har hittat ett – alla har varit känsliga för gluten och spannmål i fodret. Efter foderbyte har de allra flesta blivit bra, en del har även fått kompletterande behandling med homeopatiska medel.

Så vill du ha en FRISK HUND; välj ett foder som är garanterat fritt från GMO, fritt från gluten och spannmål och utan kemiska tillsatser
".

En tankeställare: hur mår vi människor om några generationer när vi får i oss mer och mer GMO-mat??


( Det finns en hel del tillverkare som har GMO-fria, rena foder. Det är de då mycket noga med att skriva ut på säcken eller i broschyren. Det är ett viktigt säljargument. Eu-godkända antioxidanter betyder att man kan ha tillsatt några av de över 4000 kemiska tillsatser som är godkända. Majs tillhör gruppen spannmål och över 90% av världens majs är GMO tyvärr. OBS!- det är bara på fodersäcken som en tillverkare enligt EU-lag är skyldig att uppge exakt vad som ingår i fodret.)


Ryska forskare finner att tredje generationen av hamstrar blir sterila av GM Soja! Denna nya information ger oss ytterligare en hälsorisk, och en bekräftelse på tidigare problem i samband med fertilitet, födelsevikt hos barn, och spädbarnsdödlighet.

I denna utfodringsstudie användes hamstrar, ett djur som inte tidigare har förekommit i GMO-säkerhetsstudier: En grupp hamstrar fick en normal kost utan någon soja alls, en annan grupp fick icke-GMO-soja, en tredje åt GM soja, och en fjärde grupp åt en ännu större mängd på GM soja än den tredje.

Hamstrarna och deras avkomma matades respektive kost under en period av två år. Man använde samma genetiskt modifierade (GM) soja som produceras på över 90 procent av soja arealen i USA. Under perioden kunde forskarna utvärdera tre generationer hamstrar.

Först tog de fem par hamstrar från varje grupp, vilka alla producerade sju till åtta kullar, totalt cirka 140 djur.

Till en början gick allt bra, men allvarliga problem framkom då de valde nya par från avkomman. Den första problemet var att denna andra generation hade en långsammare tillväxttakt och nådde könsmognad senare än normalt.

Dock fick denna andra generationen så småningom 39 kullar:

* Icke-soja gruppen fick 52 ungar
* Gruppen som åt icke-GM-soja fick 78 ungar
* GM-soja-gruppen fick bara 40, varav 25 procent dog

Så dessa andra generationens GM-soja matade hamstrar hade en fem gånger högre spädbarnsdödlighet, jämfört med 5 procent normala dödlighet som händer i kontrollerna.

Nästan alla av tredje generationens GMO- hamstrar blev sterila!


Men visade sig sedan ett ännu större problem därför att nästan alla av tredje generationens GMO-hamstrar förlorat förmågan att få barn helt och hållet.

Bara en enda av tredje generationens kvinnliga hamster födde ungar, och av dessa 16 ungar dog en femtedel.

Kort sagt var nästan hela tredje generationens GM-sojaätare steril!


Dr Irina Ermakova, en av de ledande forskarna hos den ryska National Academy of Sciences , att mer än 50 procent av ungar till moderråttor som matades med genetiskt modifierad soja dog inom tre veckor, jämfört med 10 procent dödlighet bland kontrollerna. Hon sa att hos hanråttor som matats med GM-soja, hade färgen på deras testiklar förändrat från rosa till blått. Man kunde se cellerna på en annan bild, den visade att cellstrukturen i testiklarna var olika , ett helt annat blodflöde.

Ermakova ville utföra ytterligare undersökningar för att analysera de organ som hon hade samlats i studien, men hon fick aldrig chansen. Jeffrey Smith säger: "Hon sa till mig när vi satt vid EU-parlamentet efter att en presentation där, att hennes chef hade varit pressad av sin chef.

Hon inte göra fler GMO-studier på djur, handlingar på hennes skrivbord brann upp, prover stals från hennes laboratorium och en av hennes kollegor försökte trösta henne med att säga: "Jo kanske genetiskt modifierad soja kommer att lösa den överbefolkning problemet på jorden. " Hon var inte imponerad. "
 

Italienska studier, där de uppfödde möss med GM-soja och de hade också visat förändringar i testiklarna, däribland skador på unga spermier.

Nu, om du skadar unga spermier, kan det resultera i en av två saker. De kan leda antingen till infertilitet, eller till problem hos avkomman.

Som du kanske vet släpptes genetiskt modifierade grödor inte ut förrän 1996, ( i Sverige togs GMO-potatis fram 1989) som börjar med GM soja, majs och bomull. Modifierade raps kom ett år senare. Kom ihåg att människor har mycket längre livslängd än råttor och att GMO-livsmedel endast infördes 1996. Detta är mindre än en generation.



Så vi är fortfarande långt ifrån att se den fulla effekten av dessa potentiella förgreningar i människor, eftersom vi bara är cirka 15 år in i den. Men om effekterna liknar dem på många typer av djur, kan vi vänta oss sterilitet i stor skala när våra barnbarnsbarn växa upp och börja försöka att skaffa barn ...



"Det enda som är tillåtet från och med i år, i Sverige är godkända EU grödor, vilka Monsanto numera BASF har patent på 90% av dessa"...så här i vårt land stoppas de i alla fall inte...
"Det spelar ingen roll att ni bojkottar för från och med i år så är det enda som är tillåtet att planteras i Sverige enligt den nya lagen, frön som Monsanto har patent på. Så GMO kommer ner i våra jord oavsett om det är ekologiskt eller inte."
Vad kan du och jag göra för att stoppa GMO och kemiföretagen?

 https://www.dropbox.com/s/xl6a5rmeourvppd/monsanto.pdf

Jo vi kan bojkotta Monsantos varumärken och de som använder deras produkter. Sluta köp följande:











Läkemedelsverket gömde tusentals ”intolerabla biverkningar” från ADHD-droger!


Inlägget uppdaterat augusti 2019


En ny rapport avslöjar att Läkemedelsverket har dokument om tusentals fall av “intolerabla biverkningar” från ADHD-droger i Sverige bara för 2012. Det är biverkningar som inte rapporterats till biverkningsregistret. Man har helt enkelt gömt och glömt dem – utan några som helst åtgärder.

Vi pratar här om de fall där svenska psykiatriker trosvisst skrivit ut Ritalin, Concerta och Strattera, det ena efter det andra, bara för att till sist konstatera att det inte fungerade. Man kunde inte höja dosen mer för att upprätthålla drogeffekten, skadeverkningarna blev alltför stora.

I ett sista desperat försök vill man då skriva ut rent amfetamin (metamin, amfetamin). Men för att göra det måste förskrivande psykiatriker i varje enskilt fall ansöka om licensgodkännande från Läkemedelsverket. För att få detta godkännande måste man beskriva hur illa det fungerat med Ritalin, Concerta och Strattera. Och det har runt 300 psykiatriker gjort år 2012.

I hela 1700 fall (nya och förnyade) har man begärt att få skriva ut amfetamin eftersom Concerta, Ritalin och Strattera fungerat så dåligt – med massor av ”intolerabla biverkningar”. Och eftersom i stort sett varje patient fått skador från fler än ett av de olika pillren uppgår det faktiska antalet ”informella biverkningsrapporter” som psykiatriker lämnat in i dessa ansökningar till det mångdubbla.

Här är några av de skador som patienter drabbats av:
  • Strattera … högt blodtryck, Ritalin … biverkningar i form av isoleringstendens … känslomässigt avstängd … panikångestattacker.”
  • ”Prövat … Concerta, Ritalin … Skakningar, andningssvårigheter. Slöhet och ep-anfall av Strattera.”
  • ”Concerta i hög dos … ångest och nedstämdhet, högt blodtryck … Ritalin alltmer dysforisk sinnesstämningsmässigt, hopplöshet, trötthet …”
  • ”Concerta omväxlande med Equasym … blivit forcerad, taggig, irriterad och dysforisk.”
  • ”Concerta … gav som biverkan panikattacker och hjärtklappning … Ritalin … huvudvärk och humörsvängningar.”
  • ”Concerta men fick förhöjd ångest. Även provat Ritalina men fick förhöjd pulsfrekvens och andningssvårigheter. Strattera hade ingen effekt.”
  • ”Har provat flertal metylfenidat-preparat (Concerta, Ritalin) med svåra biverkningar som följd. Även provat Strattera med svåra biverkningar.”
  • ”Metylfenidat i form av Concerta och Ritalin … tilltagande ångestattacker, nedstämdhet, döds - och suicidtankar.”
  • ”Concerta … Ritalin … Allt jämnt kvarstående koncentrationssvårigheter och i takt med ökande dos mer påträngande biverkningar.”
  • ”Concerta. Ingen effekt. Blev hyperaktiv plågades av huvudvärk, lättirriterad och aggressiv … Ritalin … buksmärtor.”
  • ”Concerta … betydliga biverkningar framförallt när effekten avtog … kallsvettig, fick frossa, ångest och suicidtankar … likadant på Ritalin. Strattera … orolig, fick ångest och kände sig som i ett rus.”
  • ”Har provat Concerta, Ritalin, Strattera och Voxra. Samtliga har givit intolerabla biverkningar.”
  • ” … aggressiv vid intag av Metylfenidat … Strattera … resulterade i oacceptabel hjärtklappning.”
  • ”Concerta och Ritalina som båda gav intolerabla biverkningar i form av humörsvängningar, nedstämdhet, ångest och oro … prövat Strattera som även den i modesta doser gav intolerabla biverkningar och helt utebliven effekt.”
  • ”Provat andra metylfenidat men dålig effekt & försämrats av dessa … inlagd på tvångsvård efter suicidförsök.”
  • ”Strattera … oacceptabel biverkning i form av aggressivitet … Concerta med gränspsykotiska biverkningar.”
  • ”Ritalin och Concerta men tyvärr fått svår ångestförstärkning av dessa preparat.”
  • Prövat metylfenidat … men mycket svår ångest då läkemedlet gått ut på eftermiddag/kväll. Prövat atomoxetin utan effekt men svår ångest som biverkan.”
  • ”Ritalin … ångestpåslag, svettningar … Concerta fått depression, ilska och känsla av att vara iakttagen.”
  • ”Strattera … så småningom … mer och mer uppvarvad och okoncentrerad… Concerta … ännu mer uppvarvad och okoncentrerad och blev aggressiv … Ritalin … fungerade … effekten försvann … Medikinet … uppvarvad och agiterad.”
  • ”Concerta och Medikinet … ökad ångest … av Concerta … även blivit lite paranoid … Strattera, förfärligt illamående.”
  • ” … tilltagande livsleda och självmordstankar som prompt försvunnit bara 2 dagar efter att … slutat med Concerta.”
Läkemedelsverket har berättat för ansvariga sjukvårdspolitiker att man gör en högprioriterad ”säkerhetsuppföljning” av den exploderande förskrivningen av Concerta och Ritalin. Det har visat sig vara en ren bluff. Myndigheten har inte gjort något alls. Inga som helst åtgärder har vidtagits.
Vad man däremot har gjort är att gömma dessa tusentals ”intolerabla biverkningar”.

Läs rapporten ”Skador från ADHD-droger" – en granskning av Läkemedelsverkets säkerhetsuppföljning” av skribenten Janne Larsson:
http://jannel.se/LV.ADHD.droger.pdf

En skrämmande utveckling för att underhålla ett system med medicinering på felaktiga grunder när tydliga indikationer finns att det ofta är kostrelaterade problem bakom neuropsykiatrisk funktionsnedsättning...