Bipolär sjukdom och gluten
Bipolär
sjukdom är en allvarlig psykisk sjukdom som orsakar människor att uppleva
extrema humörsvängningar – allt från mani till depression. Sjukdomen kan
behandlas genom medicinering.
Det
är inte ovanligt att läsa på forum för personer med bipolär sjukdom, där de
berättar att deras symptom förbättrats eller avtagit helt vid införandet av en
glutenfri kost. Dessutom finns två studier i den medicinska litteraturen som visar
att personer med antingen celiaki eller glutenkänslighet lättare kan drabbas av
någon bipolär sjukdom än för den allmänna befolkningen.
När
det gäller sambandet mellan glutenintag och psykiska förhållanden, så är det mycket
mer forskning och kartläggning som behövs innan det blir allmänt vedertaget att
följa en glutenfri kost vid diagnostisering och att detta helt klart kan hjälpa
vissa individer med bipolär sjukdom.
Antikroppar
finns hos personer med bipolär sjukdom
Endast
tre medicinska studier har utförts för att undersöka om personer med bipolär
sjukdom har förhöjda mängder av anti-gluten antikroppar i blodet.
I
den mest omfattande studien, publicerad 2011, testade forskarna 102 personer
med bipolär sjukdom och 173 personer utan en psykisk störning. De mätte nivåer
av antikropparna AGA-IgG och AGA-IgA , som båda inte är specifika för celiaki
men som kan vara användbara som tester för glutenkänslighet . De mätte också
antikroppar mot tTG-IgA och tTG-IgG, som är mycket känsliga tester för celiaki
.
Studien
visade att personer med bipolär sjukdom hade en mycket högre risk att få ökade
nivåer av IgG-antikroppar mot gluten jämfört med dem utan bipolär. Även
personer med bipolär sjukdom hade också en högre förekomst av andra
laboratoriefynd som är associerade med celiaki.
Nivåerna
av antikroppar hos personer med bipolär sjukdom korrelerar inte med deras
sammanlagda symtom (mätt på flera olika sätt), medicinsk historia, eller om de
hade några gastrointestinala symtom, eller med deras användning av specifika
psykiatriska mediciner.
Nästan
hälften av dem med bipolär sjukdom bar celiakigener (dvs, de gener som
predisponerar för celiaki), men de med dessa generna var inte mer eller mindre
benägna att ha ökade nivåer av antikroppar mot gluten.
En annan studie
undersöker mani vid bipolär sjukdom och gluten-antikroppar.
Samma
forskargrupp publicerade en studie i mars 2012 som tittar på markörer av
glutenkänslighet och celiaki vid akut mani, ett symtom med kännetecken på
bipolär sjukdom. De fann att människor uppsökt sjukhus för mani, hade markant
ökade nivåer av IgG-antikroppar mot gluten, men hade inte förhöjda nivåer av
andra typer av celiaki-specifika antikroppar.
Intressant
var att mätningar sex månader efter sjukhusvistelsen, visade på att hos de
flesta av de bipolära patienternas genomsnittliga nivåer av IgG-antikroppar
sjunkit, och skilde sig inte signifikant från de hos kontrollpersonerna. Dock
var de bipolära patienter som fortfarande hade förhöjda nivåer av IgG efter sex
månader varit mer benägna att ha återvänt till sjukhus för ny mani inom denna
tidsram.
"Övervakning
och kontroll av glutenkänslighet kan ha betydande effekter på behandling av
patienter på sjukhus med akut mani" det var slutsatsen forskarna drog av
detta.
Den
tredje studien, publicerad år 2008, tittade inte specifikt på bipolär sjukdom
och gluten, utan såg det på ett brett spektrum av psykiatriska tillstånd,
inklusive bipolär sjukdom, och om de var mer sannolikt hos barn med celiaki
eller med positiva blodprover för celiaki. Studien fann neurologiska eller
psykiatriska problem hos nästan 2 % av de barn med celiaki eller glutenkänslighet,
en något högre nivå än hos de 1,1 % som finns bland kontrollpersoner.
Gluten
inblandat i andra psykiska sjukdomar
Det
råder ingen tvekan om att personer med celiaki och glutenkänslighet oftare lider
av ångest och depression i högre grad än friska.
Gluten
och depression är kopplade till en mängd olika studier, inklusive forskning som
behandlar celiaki och forskning om icke-celiaki och glutenkänslighet. Gluten
och ångest verkar kopplat till vartannat. Fortfarande är det inte klart om
gluten i sig kan bidra till symtom på depression och ångest, eller om andra
mekanismer såsom näringsbrist som orsakas av gluteninducerad-intestinal skada (malabsorption)
som kan leda till att de psykiatriska symtomen.
Dock
har vissa studier funnit att följs en strikt glutenfri kost så verkar detta hjälpa
vid några symptom på både depression och ångest hos personer med celiaki och
glutenkänslighet.
Psykiatriker
har också spekulerat om ett möjligt samband finns mellan gluten och schizofreni,
och några fallrapporter indikerar helt klart att det finns människor med
schizofreni som kan förbättras på en glutenfri diet.
Kan gluten ha en roll vid bipolär sjukdom?
Forskarna
i den första studien som tittade speciellt på anti-gluten antikroppar hos
personer med bipolär sjukdom noterade att vissa antikroppsnivåer - men inte
alla av dem - var betydligt högre hos personer med bipolär sjukdom.
"Det
är troligt att personer med bipolär sjukdom som har ökat antikroppar mot
gliadin delar några patobiologiska funktioner som vid celiaki, som onormal
absorption av intagen föda, ett konstaterande som också är förenligt med ökade
nivåer av antikroppar mot kasein som också har påträffats vid bipolär sjukdom
samt hos nyinsjuknade i psykos och schizofreni. Emellertid, är mekanismen för det ökade antikroppssvaret mot gluten
sannolikt att vara olika vid bipolär sjukdom i jämförelse med celiaki", sade forskarna i sin analys.
Forskarna
drog slutsatsen: "Vid denna punkt, återstår nu att avgöra om
glutenproteiner eller det observerade förhöjda immunsvaret mot dem har någon
roll i den patogena mekanismen för bipolär sjukdom eller om har potential att
fungera som biomarkörer för diagnos eller aktivitet. Framtida studier bör
omfatta glutenfri kost vid bipolär sjukdom hos de patienter med förhöjda antigluten
antikroppar".
Affektiva
störningar: Humörstörningar kopplade till gluten känslighet och celiaki
inkluderar
- ADD/ADHD
- Autism
- Depression och bipolär sjukdom
- Näringsbrist: Eftersom gluten känslighet och celiaki påverkar tunntarmen, kan näringsbrist resultera från en dålig matsmältning. Förutom särskilda vitamin-och mineralbrister, kanske du har blodbrist eller benskörhet, osteopeni eller osteomalaci.
Neurologiska
tillstånd:
- Neurologiska symtom relaterade till glutenkänslighet och celiaki inkluderar: Epilepsi och cerebrala förkalkningar. Hjärna och ryggmärg: Ryggmärgsbråck (hos nyfödda till mödrar med celiaki som äter gluten)
- Neurologiska problem såsom ataxi, neuropati, stickningar, kramper, och optisk myopati
Flera
andra symtom som ofta är förknippad med celiaki:
- Cancer (särskilt intestinala lymfom)
- Downs syndrom
- Interna blödningar
- Organstörningar (gallblåsan, levern, mjälten, eller bukspottkörtel)
- Defekter i tandemalj
- Cystisk fibros
Typ
1-diabetes och celiaki går ofta hand i hand. Cirka 6 procent av personer med
typ 1-diabetes har celiaki, men många vet inte om det. Personer med celiaki och
typ 1-diabetes hanterar ofta blodsockernivån mycket lättare på glutenfri kost.
Även kaseinintolerans medverkar till att utveckla bland annat så kallad Bipolär sjukdom (det är ju oftast symptom på förgiftning och brister, obalans i individens biokemi) - läs mer under bland annat utenglutenogmelk.info, under melkeintoleranse ;-)
SvaraRadera