Bild: Monsanto år 1901
Att förädla och avla växter och djur för att få de egenskaperna man vill ha har en lång tradition inom jordbruket. Men under senare år har en ny metod för att ”förädla” växter kommit fram: genteknik. Med hjälp av den nya tekniken är det inte bara möjligt att korsa närliggande arter, man har också fått möjlighet att ta ut specifika gener som bär på egenskaper man vill åt och sedan sätta in dem i en annan art.
Monsanto
har genom åren gjort sig känd för en aggressiv marknadsföring och man har inte
dragit sig för att muta experter och politiker för att få sina produkter
godkända. Det har också vid flera tillfällen framkommit att Monsanto har
förfalskat forskningsresultat för att bevisa att deras grödor är ofarliga.
The Monsanto protection act
Monsanto mutade i USA:s kongress röstade nyligen igenom ”the Monsanto protection act” – vilken innebär att Monsanto numera står ovan lagen och inte kan stämmas eller på annat sätt kan utkrävas på ansvar för de skador deras diaboliska ”grödor” åstadkommer. President Barack Obama skrev under som utlovat till de krafter som placerat honom på presidentposten.
The Monsanto protection act
Monsanto mutade i USA:s kongress röstade nyligen igenom ”the Monsanto protection act” – vilken innebär att Monsanto numera står ovan lagen och inte kan stämmas eller på annat sätt kan utkrävas på ansvar för de skador deras diaboliska ”grödor” åstadkommer. President Barack Obama skrev under som utlovat till de krafter som placerat honom på presidentposten.
Fördelen med GMO-grödor är uppenbara. Bönderna kan få större och säkrare skördar genom att växterna tål bekämpningsmedel eller själva tillverkar insektsgifter. Grödorna kan också ha andra kommersiella fördelar, till exempel högre oljehalt i rapsen. Monsanto har presenterat forskning som visar att GMO-grödor är ofarliga att äta (i alla fall för möss) men det finns väldigt få oberoende studier om GMO och de få som har gjorts har nästan samtliga funnit att genmanipulerad mat kan orsaka allergier och andra sjukdomar. Några oberoende långtidsförsök med GMO-mat finns inte men trots detta har över 50 länder godkänt odling eller import av genmanipulerad mat.
Europa
I Europa har motståndet mot GMO varit större och
den enda GMO-gröda som är godkänd för odling är en majssort. Däremot finns det
en rad genmanipulerade grödor som är godkända för import och som användning i
djurfoder och livsmedel. I USA finns ännu ingen märkning av GMO och
konsumenterna har därför ingen aning om vad som finns i maten de köper.
Inom EU finns däremot hårda krav på märkning. Konsumenterna ska kunna veta om ett livsmedel består av, innehåller eller har framställts av GMO. På en produkt kan det till exempel stå ”framställd av genetiskt modifierad soja”. Även livsmedel som är framställda av GMO men som genom olika processer inte längre innehåller något DNA från en GMO ska märkas, till exempel tomatpuré, majsstärkelse och rapsolja.
Inom EU finns däremot hårda krav på märkning. Konsumenterna ska kunna veta om ett livsmedel består av, innehåller eller har framställts av GMO. På en produkt kan det till exempel stå ”framställd av genetiskt modifierad soja”. Även livsmedel som är framställda av GMO men som genom olika processer inte längre innehåller något DNA från en GMO ska märkas, till exempel tomatpuré, majsstärkelse och rapsolja.
Men
att ett livsmedel inte innehåller GMO enligt innehållsdeklarationen betyder
inte att det med säkerhet är helt rent från genmodifierade produkter.
Konventionell majs som mals i en kvarn där det också har malts genetiskt
modifierad majs kan till exempel oavsiktligt tillföras små mängder GMO. Högst
0,9 procent av råvaran får vara GMO, utan att produkten behöver märkas. En
förutsättning är att den GMO som oavsiktligt hamnat i produkten är riskbedömd
och godkänd.
Kött,
mjölk och ägg från djur som har utfodrats med GMO-foder anses inte vara
genetiskt modifierade produkter och behöver därför inte märkas. Det gäller även
kläder som är gjorda av GMO-bomull. Man behöver inte heller märka enzymer,
aminosyror och vitaminer framställda av så kallade genetiskt modifierade
mikroorganismer (GMM) om inget sådant material finns i slutprodukten.
För något år sedan gjorde Livsmedelsverket en kontroll av livsmedelsföretag och det framkom då att många av dem inte hade någon som helst kunskap om huruvida deras produkter innehöll GMO. Livsmedelsverket testade 96 produkter från företagen som innehöll majs eller soja och det visade sig att 26 av dem innehöll GMO, dock var det endast tre prover som överskred gränsvärdet på 0,9 %. Studien visar att kunskapen på området är låg och framför allt var det de mindre företagen som inte hade någon kontroll på om produkterna innehöll GMO. Men även om företagen kontrollerar hela kedjan från odlare till konsument kan man inte undvika att det är tillåtet med en inblandning av 0,9 %.
Det
innebär i praktiken att vi alla har kommit i kontakt med GMO. Framför allt från
animaliska importerade produkter eftersom djuren har fötts upp på GMO-soja men
också direkt genom att majs- och soja-produkter kan ha en inblandning av GMO
utan att märkning krävs.
Blair
och Clinton
Åsikten
om GMO:s påverkan på kroppen och miljön går isär. Monsanto publicerar forskning
som visar att produkterna är ofarliga och få studier har gjorts av oberoende
forskare. Hur motarbetad man blir om man visar upp forskning som pekar på
risker med GMO har den engelsk-ungerske forskaren Arpad Pusztai fått känna på.
Som expert på lektiner, substanser som finns i många växter, utförde han i
mitten av 1990-talet experiment på genmodifierad potatis för Cambridge
Agricultural Genetics. Potatisen hade fått en gen från snödroppen som gjorde
att den producerade lektiner som dödar insekter.
Pusztai lät möss äta den modifierade potatisen och gav en annan grupp möss samma sorts potatis (Desiree Red)som inte var modifierad plus ett tillskott av lektiner från snödroppar. Båda grupperna fick alltså i sig lektiner som var identiska och som Arpad Pusztai vid tidigare försök visat vara ofarliga för däggdjur.
Men trots att lektinerna i sig var ofarliga blev mössen som åt den modifierade majsen sjuka med skador i tunntarm och immunförsvar.
När
Pusztai började publicera sina resultat utsattes han för påtryckningar och
falska anklagelser. En talesman för Monsanto påstod att han hade gett mössen
giftiga lektiner och hans egna uppdragsgivare belade honom med munkavle vilket
gjorde att han inte fick rätt att i detalj förklara hur försöken gått till. Det
påstås att offentliggörandet av försöksresultaten stoppades efter att Monsanto
hade tryckt på hos president Clinton som i sin tur ringde den engelske
premiärministern Blair.
Trots
påtryckningarna kunde Pusztai 1999 publicera sina resultat i den ansedda
medicinska tidskriften The Lancet. Tidskriften valde att publicera uppgifterna
trots att man fått ta emot hotfulla samtal från GMO-lobbyister.
Offentliggörandet ledde till att den genmanipulerade potatisen förstördes
liksom alla forskningsdata.
Risker
Historien om Arpad Pusztai visar hur svårt det är att publicera forskningsresultat som pekar mot att GMO kan vara skadligt. Men några oberoende studier har visat att möss som ätit GMO får sämre tillväxt, påverkan på organutveckling och avvikelser i blodceller, leverceller och njurceller.
Historien om Arpad Pusztai visar hur svårt det är att publicera forskningsresultat som pekar mot att GMO kan vara skadligt. Men några oberoende studier har visat att möss som ätit GMO får sämre tillväxt, påverkan på organutveckling och avvikelser i blodceller, leverceller och njurceller.
I mars 2007 visade en oberoende fransk forskningsstudie att försöksråttor som utfodrats med Monsanto-majsen visade tecken på störd njur- och leverfunktion. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Det är första gången som en genmaipulerad gröda som redan finns på den europeiska marknaden har visat sig kunna ge skador på inre organ. Forskarna drog slutsatsen att majsen inte borde ha godkänts i EU eller någon annanstans i världen, varken för odling eller som mat/foder.
Eftersom
GMO-grödorna är resistenta mot bekämpningsmedlet Roundup binder de upp bönderna i en användning
av detta bekämpningsmedel. GMO-grödorna bidrar till att jordbruket låses fast i
konventionella banor och hindrar utveckling mot ekologiska metoder.
Sverige
Den
allmänna opinionen i vårt land är starkt emot GMO i maten men den svenska
regeringen har ändå systematiskt röstat ja till att godkänna nya
genmanipulerade grödor, trots att många andra länder i Europa är emot.
Regeringen har till och med kritiserats av Riksrevisionen för sin hantering av
GMO-frågor. Framför allt menar Riksrevisionen att myndigheterna inte har tagit
hänsyn till allmänhetens oro och inte vägt in vare sig etiska argument eller
risken för utarmning av den biologiska mångfalden.
Opinionsundersökningar både bland konsumenter och lantbrukare visar däremot att majoriteten av svenskarna inte vill vare sig odla eller köpa och äta genmanipulerade produkter.
För potatis föreslås ett avstånd på endast 3 (!) meter. I Sverige finns ännu ingen kommersiell odling av GMO-grödor men 119 provodlingar har genomförts av framför allt genetiskt modifierad potatis, raps och sockerbeta. Jordbruksverket har endast sagt nej till två ansökningar om provodlingar vilket visar den positiva attityd som finns till GMO hos myndigheterna.
Genom
dessa åtgärder menar Jordbruksverket att det inte är risk för en inblandning av
mer än 0,9 % GMO i de kringliggande grödorna. Ekologiska Lantbrukarna är mycket
upprörda över förslaget, inte minst eftersom Jordbruksverket accepterar en inblandning
och inte jobbar aktivt för att minimera den. De påpekar också att förslaget
skulle leda till att Sverige får ett av de svagaste skydden mot GMO i Europa.
Inom den ekologiska odlingen är alla typer av GMO förbjudna, både utsäde och foder. Hittills har odlingen av genmanipulerade växter i Europa pågått i så liten skala att vi inte har utsatts för så stor kontamination men om GMO-odlingen växer som den gör på andra ställen i världen får vi räkna med att snart även ekologiska varor kan innehålla rester av genetiskt modifierade växter.
USA
I
USA har det gått mycket snabbt att få igång odling av GMO-grödor och de har
idag i stort sett slagit ut andra utsädessorter när det gäller majs, soja, raps
och bomull. Produkterna anses så säkra att de inte ens måste märkas och man
uppskattar att tre fjärdedelar av alla livsmedel i USA innehåller GMO.
Detta
innebär att i stort sett alla amerikaner ofrivilligt är försökskaniner för ett
gigantiskt genteknikexperiment där ingen har någon aning om konsekvenserna.
Motståndet har varit lamt i USA men en av dem som har engagerat sig i debatten
är författaren Jeffrey Smith. I sin bok
Seeds of Deception går han igenom nackdelarna med GMO och berättar också om hur
Monsanto köpt experter, hotat myndigheter och dolt fakta för att få sina grödor
godkända.
Han berättar om hur riskerna med GMO första gången visade sig 1989 genom de sjukdomar som personer som tog tillskottet tryptofan fick. Tryptofan är en aminosyra som användes mot depression och sömnproblem innan de så kallade lyckopillren (serotoninåterupptagshämmare) utvecklades.
Tryptofan hade använts utan problem i många år när tusentals personer runt om i USA plötsligt 1989 fick akuta problem med värk, kramper, håravfall och förtjockad hud. Samtliga hade tagit tryptofan som kom från samma japanska tillverkare. Vid närmare efterforskning visade det sig att den japanska fabriken nyligen hade bytt tillverkningsmetod och att man hade gått över till att använda genmodifierade bakterier i framställningen av tryptofan. Det amerikanska hälsoministeriet ville dock inte medge att förgiftningen – som ledde till 100 dödsfall – hade något med GMO att göra. Istället receptbelades försäljningen av tryptofan och medlet försvann när andra psykofarmaka utvecklades.
Jeffrey
Smith beskriver också andra områden där genmodifiering används utan att de
flesta känner till dem. I USA är det tillåtet att ge korna tillväxthormon som
har tillverkats med hjälp av genteknik. Detta tillväxthormon, rbGH, ger en
kraftig ökning av tillväxtfaktorer i mjölken, faktorer som man vet ökar risken
för bröst- och prostatacancer hos den som dricker mjölken.
Undvika
GMO
De svenska mejerierna har en gemensam policy om att inte använda GMO i djurfoder men idag säljs alltfler utländska mejerivaror i svenska butiker. Om produkterna kommer från Danmark, Tyskland, Frankrike m fl länder kan man misstänka att djuren har fått GMO. Detta gäller även om förpackningarna har svensk text, man måste kontrollera var produkten har tillverkats.
Svenska
ägg och svensk kyckling produceras utan GMO men när det gäller nöt- och
fläskkött kan man inte vara säker ens om det är svenskt. Köper man utländskt
kött får man räkna med att GMO-foder har använts.
Alla
produkter som har en ekologisk märkning eller som certifieras av Svenskt Sigill
produceras utan GMO. Att köpa ekologiskt är det säkraste sättet att undvika GMO
men inte ens här kan man vara fullständigt säker på att livsmedlen inte har
kontaminerats av GMO under odlingen eller beredningsprocesser. Säkrast är troligtvis
livsmedel som är framställda i Europa eftersom det odlas så få GMO-grödor här.
Monsanto söker patent på bröstmjölk!
Monsanto flyttar ständigt fram sina positioner sedan man började patentera naturlig spannmål, soja, ris, vete m fl och sedan genom genmanipulation tillförde olika egenskaper. Allt för att skaffa monopol och tvinga bönderna betala dyrt för utsäde.
Nu söker Monsanto Nestlé patent på bröstmjölk. Samtidigt som Monsanto, Dow Chemical med fl GMO-företag forskar på att sätta in mänskliga gener i kor för att få fram en bröstmjök som ska ersätta den naturliga.
GMO-företagens snuskiga verksamhet blir allt mer oetisk, motbjudande och riskfylld. För att skyddas sig mot kritik och skadestånd har Monsanto i USA lyckats lobba fram en lag som befriar företaget från allt ansvar.
The ”Monsanto Protection Act” som signerades av Barack Obama i april i år ger Monsanto juridisk immunitet mot all kritik och ekonomiska krav för skador som företaget orsakar.
Att det klassiskt amerikanska, att driva processer i domstol mot företag inte skall vara möjligt mot just Monsanto är en rättsröta utan dess like. GMO-jätten kan helt enkelt inte åtalas för allt det elände Monsantos GMO i grödor och livsmedel ställer till med.
Monsanto Protection Act visar vilket sluttande plan USA befinner sig på.
Besök gärna denna länk: http://www.change.org/petitions/ministers-of-the-swedish-government-kick-monsanto-out-of-sweden?share_id=phjZEsTtRS&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false
Monsanto söker patent på bröstmjölk!
Monsanto flyttar ständigt fram sina positioner sedan man började patentera naturlig spannmål, soja, ris, vete m fl och sedan genom genmanipulation tillförde olika egenskaper. Allt för att skaffa monopol och tvinga bönderna betala dyrt för utsäde.
Nu söker Monsanto Nestlé patent på bröstmjölk. Samtidigt som Monsanto, Dow Chemical med fl GMO-företag forskar på att sätta in mänskliga gener i kor för att få fram en bröstmjök som ska ersätta den naturliga.
GMO-företagens snuskiga verksamhet blir allt mer oetisk, motbjudande och riskfylld. För att skyddas sig mot kritik och skadestånd har Monsanto i USA lyckats lobba fram en lag som befriar företaget från allt ansvar.
The ”Monsanto Protection Act” som signerades av Barack Obama i april i år ger Monsanto juridisk immunitet mot all kritik och ekonomiska krav för skador som företaget orsakar.
Att det klassiskt amerikanska, att driva processer i domstol mot företag inte skall vara möjligt mot just Monsanto är en rättsröta utan dess like. GMO-jätten kan helt enkelt inte åtalas för allt det elände Monsantos GMO i grödor och livsmedel ställer till med.
Monsanto Protection Act visar vilket sluttande plan USA befinner sig på.
Besök gärna denna länk: http://www.change.org/petitions/ministers-of-the-swedish-government-kick-monsanto-out-of-sweden?share_id=phjZEsTtRS&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false
"Opinionsundersökningar både bland konsumenter och lantbrukare visar däremot att majoriteten av svenskarna inte vill vare sig odla eller köpa och äta genmanipulerade produkter."
SvaraRaderaEj alls förvånande - som jag ser det - men banksters tjänar ju ofattbart med pengar på icke artegen kost - så det ffår nog ses som åt hållet väldigt lite lätt att få stopp på GMO. I vart fall över kort tid sett.
"Allt går ju att sälja med "mördande reklam !" - som i sig får uppfattas som bevisat - i och med att man tex kunde sälja att svininfluensan var en pandemi. Om hur det gick till har Hans Rosling tämligen ”förkrossande” redogjort för i siffertermer HÄR.
Men var vid gott mod - för ifall Wi spottar på en sten tillräckligt länge - så blir den ju blöt till slut !
Ifall Wi som vet lite mer än vad som står i etablissemangets StorebrorsCensurarade massmedia nöter på - så blir det säkert genomslag för det förr eller senare.
Din blogg är en mycket viktig del i detta. Så - Keep going on ! / Josef
Nyttig information, verkligen...
SvaraRadera