söndag 19 augusti 2018

Genetiskt förändrade sockerbetor (GMO) i Sverige.Ett sötare socker

Svenska sockerbetor modifierades genetiskt år 1995 (GMO) för att tåla det amerikanska biokemiföretaget Monsantos bekämpningsmedel RoundUp (glyfosat).



Ett sötare socker - sötare godis
Väldigt många har upplevt att vi fått ett betydligt sötare socker de sista 20 åren och där det märkts mest i godis, som t.ex choklad som allt mer börjat uppmärksammas som extremt söt och rivig i halsen mot vad den var förr i tiden. Frågan är om någon mätt halter av glyfosat i skördade sockerbetor och avspeglingen i de produkter där socker används...och vilka gränsvärden gäller då?

Det man verkar glömma bort här är att den största användaren av RoundUp (glyfosat) är inte privatpersoner utan jordbruket. Bönder får gå en kortare utbildning för att få en så kallad sprutlicens, och sedan köper de RoundUp i högkoncentrat på dunk eller fat för att ladda sin besprutnings-utrustning med detta. Inom storjordbruk används ansenliga mängder RoundUp. Många grödor har genomgått genetisk manipulation av sin arvsmassa för att klara just bekämpningsmedel som biokemiföretaget Monsantos RoundUp (glyfosat).


Allt som skett innan de nya reglerna om genetisk förädling år 2001 är undantaget och det är inte många som vet. EU hyllade beslutet att genetiskt modifiera bland annat sockerbetan (flera länder) då det innebar att "mindre mängder av bekämpningsmedel behöver användas på åkermarken"...

Glyfosat (roundup) sprutas över odlingar som majs, vete, raps, bomull etc. I Augusti år 2014 avrådde Naturskyddsföreningen användning av RoundUp.



Så här skriver Greenpeace
"Den omfattande och allt mer intensiva användningen av glyfosat i anslutning till användningen av Genetiskt Modifierade Organismer (GMO), utgör risker för miljön och människors hälsa. GMO-grödor som uttryckligen tagits fram med genteknik för att vara resistenta mot glyfosat kallas RoundUp Ready (RR).


Dessa gör det möjligt för lantbrukare att bespruta sina fält för att döda allt ogräs utan att påverka GMO-grödan. Användandet av glyfosat på GMO-grödor såsom soja, majs och bomull har ökat dramatiskt i Nord- och Sydamerika, där de odlas mest. GMO-grödor som är RoundUp Ready marknadsförs sedan mitten av 1990-talet av det stora amerikanska agrokemiska företaget Monsanto, och sammankopplas med det egna glyfosatbaserade bekämpningsmedlet RoundUp.


Vid försäljning till jordbrukare lovar Monsanto minskat arbetsbehov och ekonomiska besparingar genom förenklad och billigare kontroll av ogräs. Verkligheten visar sig dock vara annorlunda med konsekvenser för hälsa, biologisk mångfald och miljö, samt utveckling av resistens hos ogräs. Med tanke på dessa problem bör inga nya GMO-grödor med tolerans mot glyfosat godkännas för odling."


Nej tack till superbroccolin!
Monsanto är åter på tapeten gällande genteknik (GMO) för att patentera och äga rätten till den specifika gröda man lyckats ta patent på. Genom att genetiskt manipulera grödans arvsmassa kan man ta patent på densamma enligt de nya egenskaper man givit grödan, och där igenom kunna ta ut ett arvode/avgift av alla som odlar den. Man kan även erbjuda sitt bekämpningsmedel (RoundUp) till densamma, om man modifierat den för att tåla just detta medel.

Genteknikjätten Monsanto (idag sålt till kemikoncernen Bayer) har hittat en lucka i lagen. Allt som inte uppfyller de föråldrade kraven på genteknik faller vid sidan om GMO-lagstiftningen. Följden blir rena lekstugan där alla fantasifulla råvaror som släpps ut ur labbet okontrollerat kan smita rakt ut i grönsaksdisken.


Nej tack till superbroccolin en artikel i SvD:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/perspektiv-ennart_3679836.svd


Du hittar mina böckerna i nedan länkar till Bokus respektive Adlibris:

https://www.bokus.com/bok/9789198571707/halsoproblem-sjukdomar-orsakade-av-vad-vi-ater/

https://www.bokus.com/bok/9789198571714/den-stora-kosthandboken/

https://www.adlibris.com/se/e-bok/halsoproblem-sjukdomar-orsakade-av-vad-vi-ater-9789198571707

https://www.adlibris.com/se/e-bok/den-stora-kosthandboken-en-grundlig-lektion-om-hur-vi-avskaffar-sjukdomar-och-tar-tillbaka-halsan-9789198571714

 



 

Länkar och referenser:

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/faltforsok/godkannandeavfaltforsok/faltforsok/beslutomfaltforsokmedsockerbeta.4.595401461210ae2d589800033243.html

En riskbedömning bara avsedd för pappret den är skriven på och för gallerierna? Vem är det då som ska hängas vid ett nederlag som detta när nya uppgifter och fakta kommer på bordet?

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/odling/genteknikgmo/faltforsok/riskbedomning.106.373db8e013d4008b3a180001130.html

https://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/05/gmo-gemodifierad-foda-halsorisker.html

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6122778

Danska miljömyndigheten WEA placerar nu Monsantos RoundUp på lista för cancerframkallande ämnen.
http://nyheder.tv2.dk/2015-05-28-roundup-kommer-paa-arbejdstilsynets-kraeftliste

Den tyska läkemedels- och kemikoncernen Bayer planerar att skrota bolagsnamnet Monsanto som haft ett illa rykte i hela världen:
https://affarsliv24.vk.se/2374014/bayer-skrotar-bolagsnamnet-monsanto

Information om glyfosatens historia: https://www.sciencedirect.com/topics/earth-and-planetary-sciences/glyphosate

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar