onsdag 15 augusti 2018

Är odlad lax från Norge farlig att äta? Giftigt fiskfoder och läkemedel



Är odlad lax från Norge farlig att äta?

Enligt dokumentären, Generique poisson: Elevage en eaux troubles som gjordes av France 2, är den det. Dokumentären stoppades från att visas på SVT men du kan nu se hela filmen här och ta del av den obekväma sanningen bakom den i Norge odlade fisken.

Norge började med laxodling redan på 1970-talet och är i dag en massindustri som producerar över en miljard ton fisk till 97 länder världen över. Norsk laxodling hade en sammanlagd vinst på nästan 30 miljarder kronor bara mellan åren 1998-2012 men nu slår journalister, forskare, läkare och experter larm om innehållet i fisken. — Det farligaste du kan äta, säger miljöaktivisten Kurt Oddekalv i den franska dokumentären som SVT stoppade.

I den franska dokumentären, Generique poisson: Elevage en eaux troubles intervjuas den norska miljöaktivisten, Kurt Oddekalv. I filmen varnar han för att den norska laxen är full av höga halter av farliga kemikalier, gifter och läkemedel som kvicksilver, endosulfan, dioxin, hemoglobin och antibiotika. 
En av orsakerna till detta hävdar han vara på grund av att för många laxar odlas i för små utrymmen.

Uppåt 2 miljoner laxar kan leva i dessa små fiskodlingar. Laxen blir sjuk, säger Kurt Oddekalv och visar en film som tycks visa hur arbetare besprutar laxen med något slags medel. Han berättar att stora mängder kemikalier, gifter och antibiotika används för att behandla den sjuka laxen.

När de i dokumentären intervjuar vietnamesiska fiskodlare, framgår det att fiskens bakterier till slut blir resistenta mot det de besprutas med. Detta gör att företagen ständigt behöver höja doserna av de olika antibiotika och kemikalier som används i deras fiskodlingar. Men det är inte bara i franska dokumentärer som den norska laxen hamnar under blåsväder.

Anne-Lise Bjørke Monsen, seniorkonsult på Haukelands universitetssjukhus i Norge, förstärker varningen med att säga följande till norska tidningen VG:

Jag rekommenderar inte att gravida kvinnor, barn eller unga äter odlad lax. Detta är för att det är för osäkert med hur mycket gifter och läkemedel laxen innehåller och för att vi inte vet tillräckligt om hur dessa ämnen påverkar barn, ungdomar och gravida kvinnor.

De ämnen som den odlade fisken innehåller föder oro hos experterna och då är det de farliga miljögifterna i fisken som främst oroar. Miljögifterna som den norska fisken innehåller kallas för POP, vilket är en förkortning för Persistent Organic Pollutants. POP är ett samlingsnamn för några av världens farligaste miljögifter som bland annat, DDT, PCB och dioxin.

 — Vad vi vet är, att den typ av föroreningar som har upptäckts i odlad lax, har visat sig ha en negativ effekt på hjärnans utveckling och har förknippats med bland annat autism, ADHD och minskad IQ, fortsätter Anne-Lise Bjørke Monsen.


* Etoxyquine (Etoxikin) som först togs fram av Monsanto under namnet Santoquin för att binda samman oljor i bildäck och gummi för att motverka åldring och stoppa sprickbildning. Det man sen kom på var att man kunde bespruta och lägga på frukt som glansmedel för att te.x. äpplens färg ska lysa så att frukten ser "fräsch" ut. 

Senare så kom man på att man kunde använda dess oljebindande egenskaper när man tillverkar foderpellets till hundar, hästar, fisk och kyckling där man idag kallar det för en antioxidant i dessa sammanhang. Katter äter inte då de har känsliga magar. Grisar har också utfodrats men missbildade grisar har fötts och studier har genomgåtts för att anpassa så att grisfarmare ska kunna ta del av denna fantastiska produkt...

-Vi vet också att föroreningarna i den odlade laxen kan påverka andra organ i kroppen, kroppens immunförsvar och ämnesomsättningen. Men vissa av de miljögifter som påträffas i den norskodlade fisken anses endast vara farliga för spädbarn, berättar hon, där de bland annat kan leda till nervskador och sterilitet senare i livet. Tyvärr säger hon även att dessa gifter redan kan finnas lagrade i kroppen hos de mammor som har varit återhållsamma med odlad fisk under graviditeten. —Gifterna lagras i kroppens fettvävnader och när du är gravid eller ammar överförs de till fostret eller spädbarnet.

- Om du började att äta odlad lax när du var liten kommer höga halter av dessa gifter att redan finnas i din kropp när du är gravid. Under tio års tid, säger Anne-Lise Bjørke Monsen, bryts endast hälften av POP-toxinerna ned av kroppen men 94% av dem överförs däremot med fetterna i mammans bröstmjölk.

Testfakta och testresultat för odlad lax år 2017 (klicka på bilden för att förstora)



Endosulfan och fiskfodret

Även gifterna i det foder som används i de norska fiskodlingarna har hamnat under, ett i detta fall, norskt blåsväder och då är det det farliga bekämpningsmedlet endosulfan man talar om.

I flera forskarrapporter berättas det att endosulfan är ett av världens främsta orsaker till bekämpningsmedelsförgiftningar hos arbetare samt för de övriga djur, insekter och människor som kommer i kontakt med bekämpningsmedlet. Endosulfans kroniska effekter hos människor rapporteras även att innebära defekta foster, reproduktionsproblem, långvariga hjärnskador, återkommande kramp, epilepsi, autism, försenad utveckling av reproduktionsorgan, flera olika cancer, lägre IQ, cerebral palsy, psykiatriska sjukdomar och blindhet.

*Följ länken för att se filmen: Norsk odlad lax i blåsväder 




Bild ovan: viltfångad lax finns hos ICA och Willys



Länkar till undersökningar och reportage om gifter i odlad lax:

https://www.testfakta.se/sv/odlad-lax/article/forbjudet-bekampningsmedel-i-odlad-lax

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/odlad-lax-full-av-forbjudet-bekampningsmedel?cmpid=del%3Afb%3A20180322%3Aodlad-lax-full-av-forbjudet-bekampningsmedel%3Anyh%3Alp

https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/test-kemi-i-roeget-laks

https://www.fiskejournalen.se/konsumenttest-all-odlad-lax-inneholl-forbjudet-bekampningsmedel/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar