Allt näringsfattigare mat och allt mindre av vitaminer och mineraler.
Trenden nu handlar om att äta grönare och lagom mycket,
vilket i sig är bra. Men som inslag i samhällsdebatten saknas här helt en
mycket viktig aspekt på just mat, hälsa och miljö – nämligen näringsinnehållet
i råvarorna och hur de produceras. Frukt och grönsaker som plockas innan de är
mogna och som sedan får mogna konstgjort har ingen näring. Det är i
mognadsprocessen vitaminerna skapas.
Vi får allt surare jordar, jordar som inte tillåts vila (ligga i träda), naturgödsling
sker i allt mindre omfattning tack vare konstgödning och allt detta bidrar till utarmning. Konstgödseln tillför bara
kväve, fosfor och kalium (NPK) och möjligen magnesium vid kalkning. Men det är
minst tjogtalet ämnen till som är viktiga för människans hälsa. Grönsaker innehåller vitaminer och
mineraler som vi behöver för att överleva men också andra ämnen såsom fytokemikalier.
Fytokemikaler är en typ av antioxidanter som anses viktiga och som finns i vår mat.
Idag känner man till cirka 5000 olika fytokemikalier, fytonutrienter, men experter tror att det finns många fler att upptäcka. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar, skyddar växterna mot solens strålning, föroreningar, virus, bakterier, svampar och insektsangrepp. De flesta fytokemikalier är således nyttiga för hälsan, men det finns också giftiga varianter till exempel i giftsvampar.
Idag känner man till cirka 5000 olika fytokemikalier, fytonutrienter, men experter tror att det finns många fler att upptäcka. Fytokemikalier är en del av plantornas immunförsvar, skyddar växterna mot solens strålning, föroreningar, virus, bakterier, svampar och insektsangrepp. De flesta fytokemikalier är således nyttiga för hälsan, men det finns också giftiga varianter till exempel i giftsvampar.
Kommersiella växtförädlare har varit fokuserade på att ta
fram grönsaker som växer snabbare och ger större skördar och i den processen har
grönsakerna förlorat många av sina viktiga näringsämnen och fytokemikalier allt
i takt med att odlingsjordarna utarmas alltmer. Det finns i dag en viss enighet
om detta. Men att åtgärda detta systemfel är en hetare potatis.
Sharon Mac Gregor är en
av marknadscheferna på en av de största växtförädlarna Monsanto och hon
bekräftar att det ofta finns en motsättning mellan hög avkastning och att ta
fram så nyttiga grönsaker som möjligt
– Om en planta är särskilt näringsrik så kanske det kan
innebära att den samtidigt har sämre avkastning och vara svårare att hantera,
säger Sharon MacGregor.
När plantorna ska växa fort och producera mycket blir de helt enkelt inte lika nyttiga. Sharon MacGregor säger att de kan ta fram nyttigare grönsaker men då måste handeln betala mer och det vill de inte.
– Handeln utövar högt tryck på hela leverantörskedjan på
att leverera produkter som kostar lite. Och det kräver produkter med hög
avkastning, säger Sharon MacGregor.
Redan 1936 (då var det jordflykt i USA) konstaterades att tre fjärdedelar av mineralerna hade försvunnit från den odlade jorden i världen på 100 år och att i USA fanns det bara ca 15 procent kvar.
Konstgödsling
Medical Research Council i England har funnit att
mineralinnehållet i grödorna minskat drastiskt på femtio år, 1940-1991. Mängden
koppar hade minskat med tre fjärdedelar, zink med fyra femtedelar, natrium med
hälften, magnesium och järn med en fjärdedel. Kalium hade minskat med en
sjättedel.
Då ingår kalium ändå i NPK-gödningen. Blomstergödning är mer sammansatt än den
NPK som anses räcka för människoföda. Resten av mineralerna är tänkt att komma
från jorden genom vittringen. En ogödslad äng ger ett halvt ton hö. Då räcker
vittringen för att ge mineraler, men inte nu när det med kvävegödsling är fråga
om tjugo gånger mer. I varje fall inte om man som nu genom gödning med
närsalter inaktiverar markens mikroliv, krypen som hämtar ut mineralerna från
jorden.
För den ekologiska odlingen, där man inte kan dopa grödan med kväve, utan måste få det indirekt genom gröngödsling med växter som samlat kväve från luften, är det viktigt med ett rikt mikroliv för att få en bra skörd. Bortforslingen av mineral kompenseras med stenmjöl, krossat från näringsrikt berg.
För den ekologiska odlingen, där man inte kan dopa grödan med kväve, utan måste få det indirekt genom gröngödsling med växter som samlat kväve från luften, är det viktigt med ett rikt mikroliv för att få en bra skörd. Bortforslingen av mineral kompenseras med stenmjöl, krossat från näringsrikt berg.
Chockerande resultat
En undersökning från år 2003 som presenterades i The Journal
of Agriculture, visade chockerande resultat i hur vår föda dränerats på viktiga
vitaminer:
De sista 50 åren har potatisen förlorat:
100% av A-vitaminet
50% av C-vitamin och järn
28% av kalciuminnehållet
50% av riboflavinet (vitamin B2)
18% av tiaminet (Vitamin B1)
25 andra alldagliga frukt och grönsaker kartlades och resultaten var ungefär likvärdiga. Bland dem som tappat allra mest näringsinnehåll var broccolin.
De sista 50 åren har potatisen förlorat:
100% av A-vitaminet
50% av C-vitamin och järn
28% av kalciuminnehållet
50% av riboflavinet (vitamin B2)
18% av tiaminet (Vitamin B1)
25 andra alldagliga frukt och grönsaker kartlades och resultaten var ungefär likvärdiga. Bland dem som tappat allra mest näringsinnehåll var broccolin.
En studie från 2003 med inriktning på att utvärdera nedbrytning av broccolins näringsinnehåll under lagring och tiden i butiksmiljö. Broccolin lagrades i sju dagar vid en temperatur av 1 grad, följt av tre dagar med 15 grader för att simulera en butiksmiljö. I slutet av studien hade broccoli förlorat mellan 71 och 80 procent av dess glukosinolater - svavelhaltiga föreningar som visat sig ha cancerhämmande egenskaper - och cirka 60 procent av sina flavonoida antioxidanter.
Stenålderskost
En orsak till de stora hälsoskillnaderna kan dock vara att modern mat är så utarmat på näringsämnen och att proportionerna mellan ämnen kan vara så förryckt. Vi bör få i oss ungefär lika delar av de två typerna av fettsyrorna Omega 3 och Omega 6. Det fick vi med stenålderskosten.
Fler studier görs
Här är ett axplock av studier
som visar hur moderna sorter innehåller lägre halter av fytokemikalier än i
äldre eller vilda sorter:
Hallon: Man upptäckte att det genomsnittliga innehållet av
fenoler en fytokemikalie i vilda hallon var mycket högre än i de odlade
varianterna.
Grönkål: Det var framförallt de traditionella gamla
sorterna som innehåll höga koncentrationer av flavonider, en annan
fytokemikalie.
Tomater: Vilda tomater innehöll högre koncentrationer än
odlade tomater.
Äggplanta: Växtförädlingen har resulterat i en minskning av
innehållet av fenoler och vilda släktingar har högre innehåll än i de odlade
äggplantorna.
En jämförelse år 1997 av uppgifter från 1930-talet och 1980-talen, fann att kalcium i färska grönsaker föreföll överlag att ha minskat med 19
procent, och järn med 22 procent.
En ny analys av data år 2005 kom fram till att grönsaker hade av mindre koppar, magnesium och natrium, och frukt mindre av koppar,
järn och kalium.
Lykopen (karotenoid) som naturligt finns i tomat har en cancerskyddande effekt. Små tomater har i regel högre halt av lykopen än stora. Extra röda tomater likaså. Ca 2/3 av kommersiellt odlade tomaterna som återfinns i butiken har väldigt låga halter av lykopen. Tomatsorten Flavence som vissa odlare driver upp, har visat sig innehöll mer än dubbelt så mycket. De tomater du själv odlar i eget växthus/drivhus tillsammans med näringsrik och välgödslad jord, är rika på näringsämnen och lykopen jämfört med kommersiella.
Ekologiska grönsaker innehåller enligt vissa
studier mer fytokemikalier än konventionellt odlade eftersom de växer i en
tuffare miljö med mindre kvävegivor och utan kemiska bekämpningsmedel mot
sjukdomar och skadeinsekter. De ekologiska grönsakerna producerar därför mer
fytokemikalier för att skydda sig mot den stress som de utsätts för.
En
liten översikt
Blåbär Blålila färg från
antocyaniner. Tycks motverka blodproppar, urinvägsinfektion och kanske skydda
mot demens (djurförsök).
Broccoli Glukosinolater ger krispig konsistens. Förebygger cancer, särskilt hormonberoende former som prostata- och livmoderscancer. Skyddar även hjärtat och förebygger kanske stroke.
Grapefrukt Färgas av rött lykopen och orangegult betakaroten. Innehåller en mängd cancerbekämpande ämnen.
Gurka (med skal) Lutein och zeaxantin kan motverka ögonsjukdomar, och aktivera immunsystemet så att det skyddar mot cancer.
Jordgubbar Innehåller rödlila antocyanid och har antioxiderande effekt som skyddar mot cancer. Kan eventuellt förbättra hjärnfunktionen.
Kiwi Innehåller mycket antioxidanter, och motverkar cancer.
Morot En av de bästa cancerbekämpande grönsakerna. Minskar även risken för stroke, typ-2 diabetes och sänker kolesterolnivåer. Innehåller en rad karotenoider.
Papaya Innehåller karotenoider och minskar risken för cancer.
Rödbeta Färgpigmentet betacyanin kan ha en effekt på vissa cancerformer.
Tomat Det röda pigmentet lykopen är en mycket effektiv antioxidant. Tomater skyddar mot cancer, bland annat prostatacancer, och kanske mot kranskärlssjukdom.
Vitkål krispiga grönsaker innehåller glukosinolater som skyddar mot cancer.
Vitlök Organosulfider ger lökväxter speciell lukt och smak. Skyddar kanske mot cancer och hjärtsjukdom.
Äpple Quercetin i äpple, lök och te är en stark antioxidant. Skyddar mot cancer och hjärtsjukdom, kanske även mot virus och inflammation.
Broccoli Glukosinolater ger krispig konsistens. Förebygger cancer, särskilt hormonberoende former som prostata- och livmoderscancer. Skyddar även hjärtat och förebygger kanske stroke.
Grapefrukt Färgas av rött lykopen och orangegult betakaroten. Innehåller en mängd cancerbekämpande ämnen.
Gurka (med skal) Lutein och zeaxantin kan motverka ögonsjukdomar, och aktivera immunsystemet så att det skyddar mot cancer.
Jordgubbar Innehåller rödlila antocyanid och har antioxiderande effekt som skyddar mot cancer. Kan eventuellt förbättra hjärnfunktionen.
Kiwi Innehåller mycket antioxidanter, och motverkar cancer.
Morot En av de bästa cancerbekämpande grönsakerna. Minskar även risken för stroke, typ-2 diabetes och sänker kolesterolnivåer. Innehåller en rad karotenoider.
Papaya Innehåller karotenoider och minskar risken för cancer.
Rödbeta Färgpigmentet betacyanin kan ha en effekt på vissa cancerformer.
Tomat Det röda pigmentet lykopen är en mycket effektiv antioxidant. Tomater skyddar mot cancer, bland annat prostatacancer, och kanske mot kranskärlssjukdom.
Vitkål krispiga grönsaker innehåller glukosinolater som skyddar mot cancer.
Vitlök Organosulfider ger lökväxter speciell lukt och smak. Skyddar kanske mot cancer och hjärtsjukdom.
Äpple Quercetin i äpple, lök och te är en stark antioxidant. Skyddar mot cancer och hjärtsjukdom, kanske även mot virus och inflammation.
blålila i frukt- och grönsakskorgen.
- Och ju intensivare färg, desto högre innehåll av antioxidanter. Vi kan lita på ögonen som vetenskapliga instrument", säger James Joseph som är professor vid Tufts University i Boston.
- Och ju intensivare färg, desto högre innehåll av antioxidanter. Vi kan lita på ögonen som vetenskapliga instrument", säger James Joseph som är professor vid Tufts University i Boston.
Tolv vitaminer och tio mineraler i en liten tablett så behöver du inte bekymra
dig, löd gårdagens budskap. Den senaste forskningen slår fast att det finns
tusentals ämnen i frukt, grönsaker, nötter och fullkorn som kroppen behöver.
Annars blir vi sjuka.
Var tredje magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var
tionde stroke beror på att vi äter för lite frukt och grönt, enligt
Världshälsoorganisationen WHO.
Lukter och smaker kan både attrahera pollinerande bin och avskräcka gnagande insekter. Lökväxternas svavelrika ämnen är ett exempel på ett effektivt insektsmedel.
Andra ämnen fungerar som skydd mot bakterier, virus och
svamp, till exempel resveratrol som finns i röda vindruvor. Druvextrakt kan
motverka hjärtsjukdomar och kanske ge oss ett längre liv, visar studier. En
effekt som tillskrivs resveratrol. Resveratrol finns främst i druvans skal, eftersom det
skyddar mot angrepp utifrån. Så är det för många frukter. Äppelskalet är till
exempel det nyttigaste på äpplet.
Fytokemikalier kan indelas på olika sätt. Ett sätt är efter
kemisk struktur. Resveratrol tillhör den stora gruppen polyfenoler. När vi får
i oss polyfenoler binds de till proteiner i saliven, vilket lämnar en sträv
smak. Strävheten efter rött vin eller te är typiska exempel.
Komplexet av polyfenol och protein bryts inte helt ner i magen. Det gör att
polyfenoler kan nå blodet fortfarande bundna till protein och ge positiva
hälsoeffekter som minskad risk för cancer och sjukdomar i hjärta och kärl.
Ett annat sätt är att gruppera ämnen efter deras funktion. Numer vimlar marknaden av preparat som ger kroppen ett enkelt
"rostskydd". Det finns anledning att vara misstänksam mot lättköpta
lösningar, men det finns inga tvivel om att antioxidanter från maten är viktiga
för att förebygga kroniska sjukdomar.
Syre är en grundförutsättning för vår överlevnad. Men i de
kemiska processer i cellerna där syre används, oxidationsprocesser, bildas
också instabila syremolekyler som kallas fria radikaler. Fria radikaler bildas
spontant, men kommer även av yttre påverkan som strålning, rökning, alkohol och
miljögifter. De fria radikalerna kan skada celler och viktiga molekyler i
kroppen som till exempel DNA. Skadorna kan påskynda åldrandet och ge upphov
till en rad sjukdomar, till exempel hjärtsjukdomar och cancer.
Precis som kroppen har ett försvar mot andra attacker,
finns ett vapen mot de fria radikalerna - antioxidanter. Antioxidanter kan
bildas av cellerna själva, eller komma via maten som till exempel C-vitamin,
E-vitamin och en armé av fytokemikalier.
Prostatacancer
Men en ny studie visar att pulver av hela tomater minskar
risken för prostatacancer effektivare än rent lykopen. Det stärker flera
forskares uppfattning att den skyddande effekten av fytokemikalier kommer av
att en rad olika ämnen samverkar.
Rui Hai Liu leder en forskargrupp vid Cornell University i staten New York. Han har länge forskat på fytokemikaliers hälsoeffekter, men kan inte peka ut vilka som är effektivast.
- De är som en symfoniorkester. Kan du välja ett enda av instrumenten för att framföra en hel symfoni? Nej, du måste se ett livsmedel som en helhet", säger han.
För att rangordna hälsoeffekten av de populäraste frukterna
och grönsakerna har Rui Hai Lius grupp tagit fram en bioaktivitetsskala. De
listar vanliga amerikanska råvaror efter antioxiderande effekt och förmåga att
hindra cancerceller från att föröka sig. Av frukterna är tranbär bäst, följt av
äpple.
I grönsaksligan har spenaten en övertygande ledning, främst på grund av sin förmåga att trycka ner cancerceller, tätt följd av röd paprika. De vita grönsakerna som lök och vitkål har måttligt innehåll av antioxidanter, men innehåller andra ämnen som gör att de motverkar cancer. Antioxidanten C-vitamin förstörs lätt av både värme och kyla. Det är väl känt. Men hur påverkas egentligen fytokemikalierna av kokning eller frysning?
- Fytokemikalier är inte särskilt förtjusta i värme", säger James Joseph.
Mikrovågsugnen pekar han ut som den allra största boven,
som förstör många ämnen. Spanska forskare publicerade nyligen en studie som
stärker teorin. De har jämfört hur flavonoider i broccoli, många av dem
antioxidanter, påverkas av tillagning. Efter ångkokning fanns runt 90 procent
av flavonoiderna kvar, medan bara ett par procent överlevde en omgång i
mikrovågsugnen. Forskarna tror att det beror på att mikrovågorna värmer
grönsakerna inifrån och når högre temperaturer.
Men tillagning kan ändå ha fördelar. En amerikansk
forskargrupp har studerat innehållet av lykopen i olika tomatprodukter.
Artikeln kallas skämtsamt pizzastudien, eftersom tomater som tillagas med lite
olja som i pizzans tomatsås, visade sig innehålla mycket mer lykopen än färska
tomater. Vid kokning förstörs cellväggarna, och lykopenet frigörs. Upptaget
underlättas ytterligare av en skvätt olja, eftersom lykopen är fettlösligt.
För att kroppen ska kunna
ta upp fytokemikalier behövs också alerta tarmbakterier. Alicja Wolk är
professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet. Hennes
forskargrupp har studerat så kallade fytoöstrogener. De bildas när bakterier i
tarmarna aktiverar ämnen från till exempel bönor och linfrö så att de liknar
östrogen. Fytoöstrogenerna anses bland annat ha en skyddande effekt mot cancer.
Tarmfloran arbetar bättre om den får hjälp av goda bakterier från till exempel yoghurt eller syrade grönsaker.
- Vi lever i symbios med våra bakterier. Kroppen måste vara i balans", säger hon.
Tarmfloran arbetar bättre om den får hjälp av goda bakterier från till exempel yoghurt eller syrade grönsaker.
- Vi lever i symbios med våra bakterier. Kroppen måste vara i balans", säger hon.
Sjukdomar som påverkas mest av fytokemikalier utvecklas långsamt, som cancer
och sjukdomar i
hjärta och kärl. År ut och år in av gradvis förfettning av
kärlen ger till slut hjärtsjukdom. En tumör är också resultatet av en lång
process, där celler spårat ur steg för steg.
- Det räcker inte att få dåligt samvete och äta perfekt i en vecka. Det handlar om förändringar på DNA-nivå. Vi behöver få det rätta skyddet varje dag", säger Alicja Wolk.
Varken Rui Hai Liu, James Joseph eller Alicja Wolk tror att renframställda kosttillskott kan ersätta en varierad kost. Det handlar om en fin balans mellan en rad olika fytokemikalier i väl avvägda doser.
- Naturen vet vad den gör när den blandar kemikalier", säger Alicja Wolk.
Avslutningsvis kan man säga att det är av största vikt med tillskott av vitaminer/mineraler dagligen för oss alla och speciellt viktigt är det för dem som lever på en gluten/mejerifri kost som i sig kan vara ganska näringsfattig.
Att dagens utarmade mat i sig kan göra oss sjuka i längden är vi nog alla överens om. Sjukdom vill man försöka bota med piller som ofta gör oss ännu sjukare. Det blir behandling av symptomen i stället för att gå till orsaken. Livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin tjänar pengar. Vi får betala.
För att motverka utarmningen måste vi således ta till kosttillskott. Bättre vore att betala lite mer för att få ekologisk mat, eller att anstränga oss med att odla själva.
Referenser:
Boilear TW et al.
Prostate carcinogenesis in N-methyl-N-nitrosurea..., Natl Cancer Inst
2003;95:1578-86
Chu, Y-F et al.
Antioxidant and antiproliferative effekt of Common Vegetables, J Agric Food
Chem 2002;50:6910-16
Giovannucci, E. Intake
of carotenoids and retinol in relation to risk of prostate cancer, J Natl
Cancer Inst. 1995; 87(23):1767-76
Liu, RH. Health
benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations
of phytochemicals, Am J Clin Nutr 2003; 78(suppl):517S-20S
Sun, J et al.
Antioxidant and antiproliferative effekt of Common Fruits, J Agric Food Chem
2002;50:7449-54
Vallejo, F et al.
Phenolic compound contents in edible parts of broccoli, J Sci Food Agric
2003;83(14):1511-16
UC Berkeley Wellness
Letter, October 2003
UC Berkeley Wellness
Letter, October 2002
The Color Code, James A
Joseph, Hyperion Books mars 2002
Wellness Foods, Rebus
New York 2002
http://www.miljomagasinet.se/artiklar/utarmn.html
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6347221
http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kostraden-maste-vaega-in-hur-maten-producerats-15578
http://www.halsosidorna.se/Antioxidanter.htm#fytokemikalier
http://stud.epsilon.slu.se/1756/1/svensson_l_100904.pdf
JOURNAL OF HORTICULTURAL SCIENCE & BIOTECHNOLOGY, 80 (6). pp. 660-667. ISSN 1462-0316
https://www.researchgate.net/publication/269992648_Fruit_Yield_and_Quality_and_Irrigation_Water_Use_Efficiency_of_Summer_Squash_Drip-Irrigated_with_Different_Irrigation_Quantities_in_a_Semi-Arid_Agricultural_Area
https://www.researchgate.net/publication/240613986_Changing_crop_magnesium_concentrations_Impact_on_human_health
https://www.researchgate.net/publication/251962013_The_potential_of_nutrition_to_promote_physical_and_behavioural_well-being
https://www.researchgate.net/publication/283687427_Ecological_determinants_of_health_food_and_environment_on_human_health
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar