tisdag 6 november 2012

Modersmjölkersättning - Välling - Mjölkfri - Glutenfri - Amning - Alternativ

Då jag flera gånger fått frågan om spädbarnsallergier, mjölkfri välling, glutenfri välling och modersmjölksersättning så väljer jag här att publicera de helt fantastiskt bra sammanställningar Kristina på bloggen "utan allt" gjort och som täcker upp det mesta:

Mjölkfritt för de minsta
Mjölkproteinallergi/överkänslighet upptäcks i många fall i samband med att man börjar introducera fast föda i form av smakportioner till bebisen, till exempel genom industritillverkade grötpulver, där de flesta innehåller ganska mycket mjölk i form av bland annat skummjölkspulver. Ett annat vanligt scenario när man upptäcker en allergi eller överkänslighet mot mjölkprotein är när man av någon orsak väljer att fasa ut amningen och ersätta med modersmjölksersättning eller välling, men det är absolut inte ovanligt att bebisar reagerar redan i samband med amning på komjölksprotein som passerar över till bröstmjölken.

Hur gör man när man helt plötsligt står där med ett spädbarn som helt plötsligt inte tål det som är basen i deras föda och vad för finns det för något att ge dem istället?

Amning
Om man ammar och trivs med det så finns det absolut ingen anledning av avbryta en fungerande amning om man som mamma vill fortsätta bara för att barnet har visat sig reagera på komjölksprotein som mamman får i sig med sin kost. Däremot så får den som ammar en mjölkallergiker se till att utesluta alla former av mjölkprotein ur sin egen kost. 

Det är viktigt både i samband med amning, men även i samband med introduktion av fast föda till bebisen längre fram, att veta vad det finns mjölkprotein i eller inte. Mjölk kan gömma sig i många olika typer av produkter då det är billigt och näringsrikt och därför ofta används för att dryga ut andra råvaror i halv- och helfabrikat och det är inte alltid som det heter något med mjölk heller i innehållsförteckningarna. Så det gäller att läsa innehållsförteckningar på allt.

"Mjölkfri" modersmjölksersättning
Men om min bebis redan nu inte ammar utan äter modersmjölksersättning, eller om jag av någon anledning inte vill fortsätta att amma, hur gör jag då? De vanliga modersmjölksersättningarna som man köper i vanliga livsmedelsbutiker är baserade på komjölk, så dessa går inte att använda, men det finns ett flertal olika modersmjölksersättningar som är avsedda för bebisar med mjölkproteinallergi/överkänslighet.

"Mjölkfria" modersmjölksersättningar finns att köpa receptfritt på apoteken, men är dyra. En burk ger ungefär 3 liter färdigblandad ersättning och då kostar hydrolyserade ersättningar runt 200:- per burk, medan de ersättningar som är baserade på fria aminosyror kostar lite över 500:- per burk. Att köpa all den ersättning som behövs till de priserna skulle ruinera de flesta. Därför subventioneras denna kostnad genom att man får ersättning utskriven på livsmedelsanvisning (som är en form av recept) av läkare. 

Då betalar man 120:- per uttag och hur mycket man får per uttag varierar med vart i landet man bor. På vissa ställen räknar man att ett uttag ska räcka två månader, på andra tre och ytterligare andra ställen i en månad . Vid varje uttag får man  då så mycket som barnet förväntas behöva under den tiden som ett uttag är avsett att räcka. och då betalar man 120:- per uttag oavsett om uttaget avser 2, 4, 8 eller 12 burkar för att ta ett exempel. Många gånger så brukar man få köpa en första burk själv utan recept för att testa med, innan man kan få utskrivet på anvisning i fortsättningen, men det varierar lite mellan olika ställen i landet.

De flesta av dessa ersättningar är faktiskt baserade på olika former av mjölkproteiner, kasein eller vassle, med dessa har hydrolyserats. Att de har hydrolyserats innebär att proteinerna har "slagits sönder" till så små delar att kroppen inte ska kunna reagera allergiskt på dem, men i en del fall så händer det att barn reagerar även på de ytterst små mängderna av mjölkproteiner som finns i de hydrolyserade ersättningarna. Då finns det modersmjölksersättningar som är baserade på helt fria aminosyror att ta till, dvs de innehåller ingen mjölk alls.

De flesta klarar av de hydrolyserade ersättningarna i någon form, dvs fungerar det inte med en vasslebaserad hydrolyserad ersättning så kan det fungera med en kaseinbaserad. Komjölk innehåller drygt ett 20-tal olika proteiner och vanligtvis reagerar man på minst 2 olika, därav att det kan fungera med en annan hydrolyserad ersättning även om den första man provar inte fungerar. Vanligtvis brukar vården vilja att man har provat med både en vasslebaserad och en kaseinbaserad hydrolyserad modersmjölksersättning och att ingen av dem fungerar innan de vill skriva ut en ersättning baserad på fria aminosyror pga den stora prisskillnaden som är mellan hydrolyserade och fria ersättningar.

De hydrolyserade ersättningarna har lite olika innehåll och egenskaper. En sak som kan vara bra att ta under övervägande och diskutera med läkaren som skriver ut livsmedelsanvisningen är att kasein kan verka lite stoppande medan vassle har en lite mer lösande effekt på tarmen, därav att det kan vara bättre att välja en vasslebaserad hydrolyserad ersättning om man har ett barn med som har eller har haft förstoppningsproblematik/trög mage.

Det som är gemensamt för dessa ersättningar är att de har en rätt så speciell smak på grund av att de är hydrolyserade så det kan krävas lite trixande att få barnet att acceptera smaken. Men små bebisar har inte  samma smakpreferenser som vuxna utan vänjer sig i de flesta fall rätt snabbt vid smaken. 

Beroende på vilken typ av reaktioner det handlar om (om det inte är risk för väldigt allvarliga) så kan man börja med att blanda lite av det mjölkfria ersättningspulvret i den mjölkbaserade som barnet är vant vid och sen successivt under ett par måltider eller dagar öka mängden mjölkfritt ersättningspulver och minska den komjölksbaserade ersättningen tills det slutligen enbart är mjölkfritt pulver i flaskan. 

Riskerar man allvarliga reaktioner så är man tvungen att byta rakt av till mjölkfri ersättning. Vanliga tips som nämns för att introducera det brukar vara att blanda i rätt så mycket vaniljsocker eller socker under ett par dagar för att få barnet att acceptera den nya smaken. Så snart barnet tar ersättningen fasar man snabbt  bort vaniljsocker/socker och ger ersättningen ren.


Kaseinbaserade hydrolyserade modersmjölksersättningar:
  • Nutramigen 1 Lipil.Avsedd för komjölksallergi och sojaallergi. Kan användas från första veckan. Hydrolyserat kasein, sojaolja.Ska vara fri från hela sojaproteiner.
  • Nutramigen 2 Lipil. Är motsvarande Nutramigen 1 Lipil, men sammansättningen är annorlunda för att vara bättre anpassad till näringsbehovet hos barn från 6 månader.
  • Nutramigen 1 LGG Lipil. Motsvarande Nutramigen 1 Lipil, men är även berikad med probiotika.
  • Nutramigen 2 LGG Lipil. Är motsvarande Nutramigen 2 Lipil, men är även berikad med probiotika.
  • Pregestemil Lipil. Avsedd för komjölksallergi med symtom som långvarig diarré och andra problem från mag-tarmkanalen, även vid problem med fettupptag ur kosten och dålig tillväxt - "failure to thrive". Hydrolyserat kasein och sojaolja, men ska vara fri från hela sojaprotein.

Vasslebaserade hydrolyserade modersmjölksersättningar:
  • Profylac. Kan användas från födseln. Avsett att användas vid komjölksallergi, sojaallergi och sekundär laktosintolerans. Hydrolyserat vassleprotein.
  • Althera. Kan användas från födseln. Avsedd att användas vid komjölkallergi och sojaallergi. Hydrolyserat vassleprotein. innehåller laktos (utan mjölkprotein).
  • Pepticate. Näringsmässigt komplett för spädbarn 0-1 år. Avsett för komjölksallergi. Berikad med probiotika. Innehåller hydrolyserat vassleprotein, kostfiber från mjölk och fiskolja.
  • Pepti Junior. Kan användas från första veckan. Avsett för komjölks- & sojaallergi/intolerans.  Innehåller hydrolyserat vassleprotein och sojaolja.

Ersättningar baserade på helt fria aminosyror (dvs helt fria aminosyror):
  • Nutramigen AA. Modersmjölksersättning baserad på majsglukossirap. Avsedd för användning vid  svår komjölksallergi eller multipel födoämnesallergi, även vid besvär från mag-tarmkanalen som kräver eliminationsdiet. Innehåller sojaolja som ska vara fri från sojaproteiner. Kan ges från första levnadsveckan.
  • Neocate LCP. Modersmjölksersättning baserad på majsbaserad, hydrolyserad glukossirap. Är avsedd för komjölksallergi eller multipel födoämnesallergi där hydrolyserade ersättningar inte tolereras samt som ett diagnostiskt verktyg vid strikt eliminationsdiet. 
  • Neocate Active är ett helt mjölkfritt kosttillägg som är avsett att utgöra ett komplement till vanlig kost för barn från 1 år och uppåt. Finns neutral samt svartvinbärssmak.
  • Neocate Advance. Avsedd för användning vid total eliminationsdiet för barn mellan 1-10 år. Näringsmässig komplett vid intag av full dagsvolym.
  •  
Det finns även ersättningar som är baserade på soja, men dessa används i väldigt liten utsträckning till följd av att det är rätt så många mjölkallergiker som även reagerar på soja.

Gröt och välling


Om bebisen redan tidigare har ätit någon form av "mjölkfri" modersmjölksersättning så går det utmärkt att använda denna som fortsatt bas för introduktion av annan föda när det handlar om gröt och/eller välling. Mjölkersättningspulvret går att använda t.ex. för att näringsberika hemlagad gröt genom att blanda ner ett par skopor ersättningspulver i gröten. Det går även att använda ersättningen som grund och reda den tjockare konsistens och ge som välling. Så ersättningen har ett användningsområde även efter att man introducerar annan föda om man inte fortsätter att delamma.



Vill man använda sig av färdigköpt, industritillverkad gröt och/eller välling så finns det flera alternativ att välja på numera ute i vanliga mataffärer. Tyvärr verkar de mjölkfria produkterna råka dras med betydligt större produktionsproblem/känsligare produktionslinjer. Det har under de senaste åren ofta hänt att tillverkningen av olika mjölkfria grötar och vällingar av olika märken i perioder legat nere helt och hållet på grund av problem med råvaror. Så det kan vara bra att inte låsa fast sig helt vid en sorts köpt mjölkfri välling/gröt utan försöka få barnet att acceptera flera olika (om han/hon tål dem i övrigt) så att man har alternativ om något sådant inträffar.



EnaGo har två mjölkfria grötar och en mjölkfri välling. Grötarna finns med äpple/vanilj- samt banansmak medan vällingen är naturell. De är baserade på vete, majs, havre och ris. Helt utan mjölk och soja. Avsedda från 6 månader.

Semper har mjölkfri gröt och välling. I nuläget finns det en naturell risgröt som är avsedd från fyra månader. En naturell välling baserad på ris som är avsedd från 6 månader. En mjölkfri fullkornsgröt baserad på ris, vete och majs från 8 månader med äpple. Alla produkter innehåller sojalecitin.  

OBS! Semper har för tillfället produktionsproblem med sina mjölkfria grötar och vällingar p.g.a råvarubrist, så produktionen ligger nere och de arbetar på att ta fram nya recept på deras mjölkfria produkter och dessa beräknas finnas ute i butik i början av 2011. Läs mer här ->>  

Nestle har tre olika grötpulver i sitt sortiment som är utan mjölk. De har två grötar som är utan tillsatt mjölk. Med detta menas att man ska blanda grötpulvret med bröstmjölk eller modersmjölksersättning för att det ska bli näringsmässigt komplett. Dessa två grötpulver tillverkas dock i samma maskiner som deras andra grötar som innehåller mjölk, vilket kan göra att de kan innehålla spår av mjölk även om maskinerna rengörs noga mellan produktionsomgångarna. Så om ens barn är känsligt för mjölk eller riskerar allvarliga reaktioner är det bra att låta bli Nestles grötar som är utan tillsatt mjölk. Dessa finns som en risgröt med morot avsedd från fyra månader samt en havregröt med katrinplommon från 5 månader. (Jag lyckas inte hitta någon info om dessa på Nestles hemsida.)

En annan gröt som ingår i Nestle´s sortiment är Sinlac som är mjölk- och glutenfri. Den kan ges från 4 månader och är baserad på ris och fruktkärnmjöl. Fruktkärnmjöl går även under
beteckningen johannesbrödsmjöl och är en baljväxt och därmed en släkting till soja. Det kan vara bra att veta och vara medveten om ifall man väljer att ge sitt barn Sinlacgröt eftersom rätt så många mjölkallergiska bebisar/småbarn även utvecklar allergi mot soja.

Det var de gröt- och vällingalternativ som förekommer i de flesta stora mataffärer. Ger man sig in i mindre butiker, hälsokostbutiker, apotek mm finns det några alternativ till som är utan mjölk. Flera av dessa är avsedda att blandas med ersättning eller bröstmjölk i första hand eftersom de inte är berikade med vitaminer och mineraler i samma utsträckning som de som är nämnda ovan, men går även att tillredas med tex kalciumberikad havre- eller risdryck. Följande hittar man tex hos Ekologiska barnmatsbutiken som jag har tagit som exempel på andra barngrötar som finns som är utan mjölk.De flesta går även att tillreda som välling genom att anpassa doseringen.

Urtekram har en babygröt/babyvälling från 6 månader som är baserad på ris, quinoa och hirs, och en barngröt med havre, korn, dinkel, hirs, quinoa och frukt (banan, dadlar, aprikos).

Tyska Holle har naturell hirsgröt/-välling och naturell risgröt/-välling från 4 månader, Från 6 månader så har de hirsgröt-/välling med äpple och päron, naturell dinkelgröt/-välling, naturell havregröt/-välling, en naturell 3-korns gröt med ris, majs och hirs müsligröt med vete och havre och frukt (äpple, banan, hallon).
De har även en fullkornsvetegröt från 4 månader. Eftersom den är baserad på enbart vete och innehåller gluten är det inget bra alternativ att börja med när man introducerar annan föda eftersom gluten ska introduceras lite försiktigt i successivt ökande mängder. Holle har även grötar som är med mjölk så kolla så att det blir rätt variant. Hur det är med tillverkningen och om det kan förekomma eventuella spår av mjölk, vet jag tyvärr inte.

Organix har en naturell risgröt och en fruktgröt med banan som är baserad på ris och majs. Båda är från 4-6 månader och framåt.

Babynat Organic har ris/quinoagrötar i flera varianter - frukt från 6 månader, kakao/vanilj från 8 månader och blandade grönsaker som rekommenderas från 12 månader i Sverige pga att den innehåller 2% spenat (den franska tillverkaren rekommenderar från 6 månader).


Innehållsförteckningsguide - mjölkprotein
Först ut får en innehållsförteckningsguide när det handlar om mjölkprotein vara. Allt som innehåller mjölkprotein heter inte något med mjölk i namnet och en del saker som heter något med mjölk i namnet innehåller inte komjölksproteiner.
Beteckningar där mjölkprotein förekommer »
Rena mjölkprodukter:

- mjölk
- kärnmjölk
- kulturmjölk
- smör
- margarin
- grädde
- kaffegrädde
- ost
- mjukost
- färskost
- smältost
- fetaost*

- halloumi*
- fårost/getost*
- chevré*
- marscapone
- Philadelphiaost/cream cheese
- mozzarella/buffelmozzarella*
- yoghurt
- filmjölk
- lättfil
- kefir
- a-fil
- bifilus
- dofilus
- Onaka
- gräddfil
- crème fraiche
- keso/cottage cheese
- kesella/kvarg
- "Milda"- och "Kelda"-gräddprodukter
- glass
- messmör
- mesost
- välling
- mjölkchoklad
- låglaktos mjölkprodukter
- laktosfria mjölkprodukter

* En del mjölkproteinallergiker kan äta ost gjord på får-, get- eller buffelmjölk, men de flesta klarar inte det

Andra benämningar på mjölkprotein:

- mjölkprotein
- laktos**
- mjölksocker
- skummjölk
- skummjölkspulver
- mjölkpulver
- kärnmjölkspulver
- torrmjölk
- torrmjölkspulver
- vassle
- vassla
- vassleprotein
- vasslepulver
- gräddpulver
- ostpulver
- enzymmodifierad ost (s.k. ostarom)
- kasein

- kaseinat
- mjölkglobulin 
- mjölkalbumin
- mjölkäggvita
- natrumkaseinat
- smörfett
- smörolja
- colostrum (råmjölk från ko)
- mjölksyrepulver***




** Laktos som ingår i läkemedel kan antingen vara medicinskt ren laktos eller laktos som kan innehålla rester av mjölkprotein och kan variera mellan olika preparat så kontrollera med läkaren och/eller apotekspersonalen. Det kan inte uteslutas att man kan reagera på laktos i läkemedel även om den ska vara helt fri från mjölkprotein om man är extremt känslig. Laktos i vanliga livsmedel innehåller vanligtvis rester av mjölkprotein.



*** Mjölksyrepulver har relativt nyligen dykt upp i några chipspåsar. Det är mjölksyra som de har utvunnit ur mjölkprodukter och kan därför innehålla små mängder mjölkprotein. Ren mjölksyra har inget med mjölkprotein att göra.



Följande beteckningar innehåller INTE mjölkprotein:

Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte mjölkprotein även man av namnet kanske kan tro det:

- mjölksyra
- smörarom
(såvida det inte är naturlig smörarom, då kan den ha rester av mjölkprotein)
- natriumlaktat
- kalciumlaktat
- kaliumlaktat
- yoghurtkultur - dvs mjölksyrabakterier/lactobaciller
- kakaomassa
- kakaosmör
- kokosmjölk
- "rismjölk"****
- "havremjölk"****
- "sojamjölk"****

**** "Rismjölk", "havremjölk", "sojamjölk" får egentligen inte kallas för mjölk, utan saluförs under benämningen risdryck, havredryck, sojadryck, men i vardagligt tal och skrift kallas de vanligtvis för "ris-/havre-/sojamjölk
   
Istället för mjölk

Mer eller mindre överraskande så kanske man möts av beskedet att ens barn eller man själv, eller någon annan man kommer i kontakt med inte tål mjölkprotein eller att man rekommenderas att äta mjölkproteinfri kost ett tag för att testa om olika besvär blir bättre.

Då ställs man snabbt inför två grundläggande frågeställningar:
  1. Vad finns det som innehåller mjölk mer än den uppenbara mjölken i glaset eller filen & yoghurten i frukosttallriken och finns det en massa konstiga beteckningar som inte heter något med mjölk som kan dölja mjölkprotein? Svaret är att mjölk kan förekomma i så gott som alla typer av sammansatta livsmedel eftersom detär billigt att dryga ut med och det finns en mängd olika beteckningar som mjölkprotein kan dölja sig bakom och HÄR finns en lista med sådana att ta hjälp av.
  2. Den andra frågan blir då naturligtvis - vad finns det för produkter som jag faktiskt kan använda istället för olika mjölkprodukter? Det är den frågan som jag tänkte försöka svara på i det här blogginlägget, dvs tipsa om vad det finns för ersättningsprodukter (och även försöka få med i lite korta drag vad de innehåller i förhållande till andra allergener).
Detta inlägg kommer vara inriktat på ersättningsprodukter för allmän matlagning av i första hand mjölkproteinfri mat. Ett annat inlägg som är speciellt inriktat på mjölkfria produkter för de minsta barnen med lite kortfakta om de olika sorterna av mjölkfria modersmjölksersättningar samt mjölkfri gröt & välling  finns att hitta HÄR -->.

De allra flesta av produkterna finns i de flesta vanliga livsmedelsbutiker medan andra kan vara svårare att hitta, t ex. i hälsokost- eller veganinriktade butiker eller via olika webshoppar på nätet. Och alla butiker har kanske inte alla produkter av en tillverkares sortiment hemma heller.

Rapsyprodukterna är det Dietistbyrån som står bakom och de kan köpas via http://www.allergimat.com men de tar ut en rätt så hög fraktkostnad, så det kan vara ett mer ekonomiskt alternativ att leta i välsorterade livsmedelsbutiker först då det finns en del återförsäljare runt om i landet, se mot slutet av sidan i den här länken.

OBS!
I sammanställningen här nedanför är alla produkter fria från mjölkprotein. Sojaprodukter finns med i sammanställningen, men när det handlar om matlagning till små barn så rekommenderas det vanligtvis att man är restriktiv med användningen av sojaprodukter eftersom små barn som är allergiska mot mjölkprotein har en ökad risk för att även utveckla sojaallergi om de utsätts för stora mängder soja


Anledningen är att soja och mjölk har lite likartad struktur så risken är att kroppen tar fel och reagerar på soja i tron att det är mjölk. Den risken ska enligt vissa vetenskapliga studier vara större om barnet har långsamma reaktioner från i huvudsak mag-tarmkanalen på mjölk och där diagnos har ställts genom elimination och provokation. och inget visar något på några tester. Är det en klart Ig-E-förmedlad mjölkallergi som visar utslag på pricktest eller blodprov (RAST) så ska det vara mindre risk för att kroppen tar fel och reagerar på soja i tron att det är mjölk.
 

Hur länge man bör vara restriktiv med soja om det endast är mjölkprotein som man inte tål finns det flera olika bud om - allt från 6 månaders ålder till 3 år, men de vanligaste rekommendationerna brukar ligga på mellan 1-2 år. Huruvida man ska utesluta/vara restriktiv med sojaprodukter  under amning av ett mjölkallergiskt barn finns det också olika bud om. 

Prata med den läkare och/eller dietist som ni har kontakt med vad de rekommenderar just för er. Tänk dock på att inte börja vräka på med soja i stora mängder på en gång (typ att byta ut alla mjölkprodukter mot sojabaserade alternativ) om man väljer att öka mängden sojaprodukter utan smyg in det successivt så att kroppen inte "chockas" av det och reagerar p.g.a det, utan att den får successivt vänja sig vid det så tolerans bibehålls.


Jag väljer att i första hand försöka länka till de produkter som jag nämner från tillverkarna av respektive produkt, men i vissa fall går länkar till olika butiker där jag hittat produkterna, t.ex om det är så att  alla tillverkarens produkter inte finns med i text och bild på tillverkarens hemsida. Att jag gör det är för att man tex ska kunna läsa innehållsförteckningar själv och även i så gott som alla fall även kunna se en bild på produkten så kan det bli enklare att få syn på och känna igen produkterna om man vill leta efter dem ute i butikerna.
Mjölkfritt matfett
  • Carlshamn mejeri har mjölkfritt margarin som är helt mjölk- och sojafritt. Finns som smörgåsmargarin i ask med såväl 40% som 70% fetthalt,  fast mat- och bakmargarin i papper samt flytande margarin på flaska.
  • Milda har mjölkfritt smörgåsmargarin i ask med 60% fetthalt och mjölkfritt bak- och matlagningsmargarin i papper. Sen finns även Milda Culiness och Milda Culiness Lätt som flytande margarin och Milda Ekosom är utan mjölk i innehållsförteckningen. Samtliga Mildas produkter innehåller sojalecitin och Culiness lätt innehåller även såväl sojaproteinpulver som E412 guarkärnmjöl.
  • Becel har ett par produkter, Becel Original och Becel Flytande, som är utan mjölk i innehållsförteckningen men som inte är registrerade som mjölkfria. Andra Becelvarianter innehåller mjölk. Innehåller sojalecitin.
  • Naturella oljor som raps, solros, olivolja, majsolja m.fl. fungerar utmärkt att använda till matlagning och bakning.
  • Kokosfett - finns i såväl silvrigt paket i kyldisken med den typen av kokosfett som brukar användas till bl.a. ischoklad, men det finns även kokosfett (i princip kokosolja) som är mjukt i rumstemperatur och blir flytande vid 25 grader Celsius som lättast hittas i hälsokostbutiker eller butiker med stora ekologiska sortiment. Fungerar utmärkt att steka i.
  • Ister är ett annat mjölkfritt fettalternativ som fungerar bra att t ex steka i.Brukar finnas i butikernas kyldiskar i anslutning till annat margarin och kokosfett i silverpaket.
Havredryck
  • Carlshamn mejeri har havredryck i flera olika varianter - både naturell och smaksatt med vanilj eller choklad. Alla varianter av havredryck är berikade med kalcium.
  • Coop har lanserat havredryck under eget Coop-märke som är  kalciumberikad.
Oatly har havredryck flera varianter.Deras naturella Ekologisk havredryck är oberikad, medan Havredryck Plus är berikad med kalcium och vitaminer. Finns även i smaksatta varianter - med chokladsmak respektive jordgubb & hallon. Chokladvarianten är berikad medan jordgubb & hallon-varianten är oberikad. Havredryck Plus och Havredrycken med chokladsmak finns även tillgänglig på småtetror om 250 ml.

Risdryck
  • Carlshamn mejeri har kalciumberikad naturell risdryck.
  • GoGreen har en ekologisk naturell risdryck som inte är kalciumberikad.
  • RiceDream har risdryck i flera olika varianter. Ekologisk naturell oberikad, naturell med kalciumberikad,choklad (innehåller E412 guarkärnmjöl), hasselnöt-mandel (innehåller korn) och vanilj
  • Provamel risdryck med vaniljsmak. Oberikad. Innehåller lecitin av för mig okänt ursprung.
  • SoyaToo har en kalciumberikad risdryck, innehåller carob (= E410 fruktkärnmjöl) och majsstärkels.
  • För veteallergiker kan det vara bra att veta att RiceDream använder en liten mängd korn i uppstarten av tillverkningsprocessen av risdrycken (även av de andra sorterna och inte bara i hasselnöt-mandel-varianten), men RiceDream har inte kunnat uppmäta några halter av korn i de färdiga produkterna och har därför tagit bort den varningstext om att de kan innehålla spår av korn som tidigare fanns på förpackningarna. Det kan inte uteslutas att om man är väldigt känslig för sädesslagen att man kan reagera på RiceDreams risdryck, jag har flera bekanta vars sädesslagsallergiska barn har reagerat på RiceDreams risdryck. 
 Sojadryck
 

Övrig dryck
  • EcoMil har mjölkfria drycker i flera lite annorlunda varianter. På tetra finns bl a mandeldryck och quinoadryck och i snabblöslig pulverform som blandas med vatten finns drycker med bl.a. mandel, kastanj, valnöt, sesam, soja,hasselnöt, havre, quinoa. En del är kalciumberikade och en del är det inte.
  • Isola Bio har dryck i olika varianter som ris, havre, dinkel, hirs och i blandningar ris-mandel, ris-kokos och ris-hasselnöt. Alla varianter är oberikade.
  • Kara har kokosmjölk som anpassats som "mjölkdryck"
  • Rapsy drickchoklad är pulver som blandas ut i vatten.
  • Vanligt O'boypulver eller annat chokladdryckspulver är vanligtvis mjölkfritt och går utmärkt att blanda även i mjölkfria drycker som ris- & havredryck. Dessa innehåller vanligtvis sojalecitin. Vissa kan innehålla spår av mjölk. Chokladdryckspulver som blandas med vatten innehåller så gott som alltid mjölk i pulvret.
  • SoyaToo har en sojabaserad kaffegrädde som ska bete sig som vanlig mjölk/grädde när man blandar den i kaffe (andra mjölkfria drycker/grädde har en förmåga att skikta sig när man blandar dem i kaffe, men det blir ofta bättre om man häller kaffet i mjölken lite försiktigt istället för att hälla "mjölken" i kaffet).
  • Darifree är ett kalciumberikat potatisbaserat pulver som blandas med vatten. Finns med choklad- och vaniljsmak.
  • Inte "mjölkprodukt" men att alternativ för att kunna få i sig extra kalcium så finns en av Arlas God Morgon-juicer som kalciumberikad. Den innehåller juice av apelsin, persika och mango och är berikad med kalcium och D-vitamin så den innehåller samma mängd kalcium som vanlig mjölk (120 mg/100g).
    Smoothies
    • Carlshamn mejeri har drickfärdiga smoothies baserade på havre och frukt/bär i smakerna passion, havtorn och skogsbär. (Detta är samma smoothies som tidigare såldes under varumärket Elovena).
    • Oatly har drickfärdiga havrebaserade smoothies i smakerna granatäpple/päron och blåbär/tranbär.
    • Biferme tillverkar havrebaserad smoothies under varumärket YOSA. Finns i smakerna mango-vanilj och hallon-röda vinbär. Båda sorterna innehåller E410 fruktkärnmjöl och fruktossirap.

    "Yoghurt"

    • Alpro Soya har sojabaserad yoghurt som de kallar Yofu. Finns som naturell i 500g-förpackning och med olika frukt/bär-smaker respektive vanilj i både 500 g och portionsförpackningar.
    • Rapsy Frutti är ett pulver som blandas ut i vatten och som kan användas motsvarande naturell fil/yoghurt. Oberikat. Finns i både sötad och osötad variant.
    • Yosa har havrebaserad yoghurt i flera olika frukt och bärsmaker som säljs i 2-pack portionsförpackningar. Finns även i 400g förpackning i smakerna skogsbär respektive vanilj. Den med vaniljsmak är kalciumberikad.
    • Sojade har sojabaserad naturell yoghurt
    Matlagningsgrädde
    • Carlshamn mejeri har en havrebaserad grädde som kallas för Gott i Maten
    • Oatly har havregrädde för matlagning Oatly iMat, finns med 7% respektive 13% fetthalt. Den med 13% finns i såväl 250 ml som 1 litersförpackning. 7% finns endast i 250 ml.
    • GoGreen har havrebaserad matlagningsgrädde i två varianter, "Mat" och "Minimat". Ej vispbara. Båda varianterna innehåller E412 guarkärnmjöl.
    • ICAs I Love Eco ekologisk matlagningsbas (under fliken färska varor) är mjölkfri och havrebaserad. Är lite tjockare än andra havrebaserade matlagningsgrädde så går även att använda som bas för kall sås om man rör ihop såsen med smaksättning och sen låter stå i kallt i kylen någon timme innan servering.
    • Alpro Soya har sojabaserad matlagningsgrädde som finns i "normal" samt lättvariant. Båda innehåller glukossirap.
    • Isola Bio har risbaserad matlagningskräm. Innehåller carob, d.v.s samma som E410 johannesbrödskärnmjöl/fruktkärnmjöl. ( I mitt personliga tycke så tillför den inget till matlagningen utan man kan lika gärna (hellre?) vara utan.)
    • Rapsy matlagningspulver är ett pulver som blandas ut i vatten eller blandas med de torra ingredienserna. Ersätter mjölk i matlagning och bakning.
    • Kokosmjölk fungerar utmärkt som ersättning för grädde i matlagningen. Se upp för baljväxttillsatser (oftast E412 guarkärnmjöl) som förekommer i en del sorter. Kokosmjölk i form av pulver kan vara utdrygade med skummjölkspulver och även glukossirap kan förekomma i pulverkokosmjölk och i viss direktimporterad kokosmjölk på burk i småbutiker.
    • SoyaToo har sojabaserad matlagningsgrädde som även går att vispa, men som är osötad till skillnad mot deras "vispgrädde". 
    • Provamel Organic Soya Cuisine är en sojabaserad matlagningsgrädde. Går ej att vispa. innehåller vetesirap.

    Övrig mejeri ("crème fraiche/gräddfil/mjukost"-ersättningar etc)
    • Rapsy frutti är ett pulver som blandas ut i vatten och som kan användas motsvarande fil/yoghurt och som bas för kalla såser. Oberikat. Finns som både sötat och osötat.
    • TofuLine har Creamy Spread som är sojabaserad mjukost motsvarande Philadelphiaost. Finns som naturell, vitlöks- & persiljesmak och med ädelostsmak.
    • Sour Supreme är en sojabaserad motsvarighet till crème fraiche. 
    • Yosa Mat & Dipp är en havrebaserad motsvarighet till t.ex. crème fraiche, gräddfil etc. Har funnits på marknaden i åtminstone ett år om jag inte minns fel, men är väldigt svår att få tag i. Även om butikerna har Yosas övriga produkter i sitt sortiment så är det långt ifrån säkert att de har Mat & dipp ens i sitt beställningssortiment.
    • SoyaToo har en sojabaserad crème fraiche-liknande produkt som går under beteckningen TofuQuark  och finns med olika smaksättningar: naturell, med örtkryddor och med paprika. De har även en sojabaserad motsvarighet till Philadelphiaost, Soyadelia, som finns i samma smaker som TofuQuark. SoyaToo har även sojabaserad "hårdost", Soyabel i flera olika smaker som paprika, rostad lök, hasselnöt, svartpeppar, örter m.fl.
    • Sheesee är sojabaserad "hårdost" som finns i flera olika ostsmaker som cheddar, blåmögel, edamer, gouda m.fl. Finns även som sojabaserad mjukost av philadelphia-typ.
    • Cheezly är en sojabaserad smältbar ost som finns i flera olika ostsmaker som t ex. gouda, mozzarella m.fl. 
    •   
    •  "Vispgrädde"
    • Carlshamn mejeri har en havrebaserad visp som de kallar för "Luftig visp" på 2 dl tetra.
    • Oatly iMat kan förtjockas med gelatin till vispad grädde.
    • GoGreen Visp är havrebaserad. Innehåller sojalecitin.
    • Finns vispbar kokosgrädde från Kara. Innehåller E410 johannesbröd och E412 guarkärnmjöl. Går att ordna egen motsvarande lättvispad grädde genom att kyla tillsatsfri kokosmjölk med hög kokoshalt så att den skiktar sig och hälla bort vattnet och röra/vispa kokosmassan lite luftig.
    SoyaToo har sojabaserad vispbar grädde för att vispa själv och sojabaserad vispgrädde på sprutflaska. De har även en risbaserad vispgrädde på sprutflaska, (innehåller E 414 gummi arabicum).
    • Alpro Soya har en sojabaserad vaniljsås som är kalciumberikad.
    •  
    • "Dessert"
      Vanligt chokladpuddingspulver är ofta utan mjölk och går att röra ut även i mjölkfria alternativ, men man får ta lite mer pulver och det stelnar inte riktigt på samma sätt som med vanlig mjölk så det blir lite "krispigt" utan det blir mer krämigt. Bäst fungerar det med kokosmjölk eller havregrädde, men det går även med havredryck. Risdryck blir lite för blaskigt om man använder det ensamt så då måste man ha väldigt mycket mer pulver så att det blir för stark chokladsmak.
    • Ekströms kokmarsan är utan mjölk och kan kokas med t ex. havre-, eller risdryck. De kallrörda varianterna innehåller mjölk.
    • Dr Oetkers tårtfyllningar är utan mjölk och kan blandas med havre-/risprodukter.
    • OBS! att nästan alla köpemaränger är baserade på skummjölkspulver istället för ägg.

    • Glass
      • Mjölkfri glass tänker jag inte gå in på i detta inlägg. Hänvisar istället till den omfattande genomgång av vad det finns för mjölkfri glass på marknaden om man ser till de större glasstillverkarna som jag gjorde i våras och som återfinns HÄR.
      Bröd
      • Vanligt köpt matbröd är vanligtvis utan mjölk, men det finns undantag så läs innehållsförteckningen.
      • Knäckebröd är vanligtvis också utan mjölk, men det finns ett fåtal undantag som innehåller mjölk så läs innehållsförteckningarna.
      Pålägg, lite förslag på mjölkfritt
      • Kött och charkpålägg som korv och skinka kan innehålla mjölk så läs innehållsförteckningarna. Eller se alternativa förslag när det handlar om köttpålägg nedan.
      • Leverpastej finns i många olika märken, en del innehåller mjölk och andra inte. Skivbar leverpastej innehåller nästan alltid mjölk, men det finns två undantag - Scans skivbara (innehåller E410 fruktkärnmjöl) och Arbogapastej har en skivbar som är gluten- och mjölkfri., övriga Arbogapastejer innehåller mjölk. Bredbar leverpastej i ask finns det ett stort urval av. Nästan alla Scans leverpastejer i ask är utan mjölk (förutom de som heter något med "grädd"). Willys eget märke på bredbara leverpastejer är utan mjölk. Alla utom en, den glutenfria leverpastejen, innehåller mjölk hos Pastejköket - den anges som laktosfri, men har ingen mjölk i innehållsförteckningen. ICAs egna märke innehåller mjölk i alla varianter och Hemköps bredbara leverpastej innehåller såväl mjölk, ägg och fisk.
      • Tartex - vegetarisk pastej på tub.
      • Kaviar är vanligtvis mjölkfri.
      • Marmelad (innehåller ofta baljväxttillsatser och glukossirap om det är billigare köpta varianter men inte alltid), eller gör egen snabbvariant genom att blötlägga torkade aprikoser (eller annan torkad frukt) i lite vatten, koka mjuka och sen mixa slätt.
      • Honung
      • Tahini - sesampasta
      • Hummus - kikärtsröra
      • Baba ganoush - aubergineröra
      • Mosad avokado - guacamole
      • Skivade grönsaker med lite örtsalt
      • Majonnäs - normalt sett innehåller majonnäs inte mjölk, men vissa sorter (främst lättmajonnäs) har man använt mjölk istället för ägg så läs innehållsförteckningarna eller gör egen
      • Skivad frukt
      • Stekt kött, te.x. köp en rostbiff eller annat nötkött eller skinkstek och tillaga hel i ugnen, låt svalna och skiva tunt och använd som pålägg på smörgås
      • Stek kyckling/kalkonfiléer i ugn, skiva tunt och använd som pålägg
      • Grillad kyckling med äpple, majonnäs & curry
      • Flera färdiga smörgåsröror och såser i kyldiskarna är utan mjölk (men innehåller ägg och div E-nummer)
      • BLT (bacon, lettuce, tomat)-  stek bacon och ha på smörgås ihop med tomat och sallad och om man tål en klick majonnäs (se ovan om majonnäs)
      • Köttbullar
      • Tunt skivad falukorv

      • Pannkaksmix/-smet
         
    • Semper anser att mjölkallergiska spädbarn ska enligt äta soja - 
      från 4 månaders ålder!

      Semper har alldeles nyligen gjort om inte bara förpackningarna till alla sina mjölkfria grötar och vällingar. Inte nog med att förpackningarna är ändrade så att de innehåller mindre mängd och är dyrare så har de även gjort om recepten.

      Tidigare så innehöll de flesta (alla?) av deras mjölkfria grötar och vällingar sojalecitin och använde ris som bas i flera. Numera innehåller alla deras mjölkfria produkter gluten och

      ALLA DERAS MJÖLKFRIA GRÖT- & VÄLLINGPRODUKTER INNEHÅLLER SOJA!... även gröten som de anger från 4 månader!

      Det finns inget annat ord att beskriva detta med än SKANDAL!

      Mjölkallergiska späd- och småbarn rekommenderas vanligtvis att låta bli att använda sojabaserade produkter under de första åren (många gånger tills de är två år), och eftersom soja i sig är en väldigt kraftig och potent allergen som kan ge svåra allergiska reaktioner så anger Livsmedelsverket i sina rekommendationer om bra mat i förskola och skola att man helst bör låta bli att använda sojaprodukter i den mat som serveras i förskola och skola. Detta till barn som är betydligt äldre än de 4-månaders spädbarn som Semper tycker ska äta soja. 

      I och med att det handlar om att de troligtvis använder sojan som ersättning för mjölk så blir det rätt stora mängder soja när det handlar om välling och gröt - något som äts regelbundet och i vissa fall med flera portioner varje dag. Vill inte ens tänka på vad detta kan innebära i form av ökade fall av sojaallergi - en allergi som är mindre benägen att växa bort än vad mjölkallergi är.

      Sprid gärna informationen att Semper numera har soja i alla sina mjölkfria grötar och vällingar vidare så att så många som möjligt kan nås av det och förhoppningsvis undvika några fall av reaktioner på sojan!


      Mjölkfri Mild gröt, ris och havre - från 4 månader

      Ingredienser: Maltodextrin (majs), rismjöl, havremjöl, sojaprotein , veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), majsstärkelse, mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), aminosyror (L-tyrosin, L-metionin, L-lysin, L-valin, L-treonin, L-leucin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin. Innehåller soja och gluten.



      Mjölkfri Mild havrevälling - från 6 månader
      Ingredienser: Maltodextrin (majs), havremjöl, majsstärkelse, sojaprotein, veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), aminosyror (metionin, L-tyrosin, L-lysin, L-valin, L-treonin, L-leucin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin.
      Innehåller soja och gluten.


    Mjölkfri havregröt med banan och äpple - från 8 månader
    Ingredienser: Maltodextrin (majs), havremjöl, sojaprotein, veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), bananflingor (4,5 %), glukossirap, majsstärkelse, äpplepulver (2,4 %), mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), druvsocker, rismjöl, aminosyror (L-metionin, L-tyrosin, L-lysin, L-valin, L-leucin, L-treonin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin.
    Innehåller soja och gluten.


    Mjöllkfri Mild havrevälling - från 1 år
    Ingredienser: Maltodextrin (majs), havremjöl, sojaprotein, veg. olja (palm, raps, solros, palmkärna), majsstärkelse, mineralämnen (kalcium, kalium, järn, zink, jod), aminosyror (L-metionin, L-tyrosin, L-lysin, L-valin, L-treonin, L-leucin, L-tryptofan), emulgeringsmedel (sojalecitin), kolin, vitaminer (A, D, E, K, C, tiamin, riboflavin, niacin, B6, folsyra, B12, biotin, pantotensyra), L-karnitin.

    Produkten innehåller 30 % fullkornsmjöl.

    Innehåller soja och gluten

    Kände att jag var tvungen att maila Semper och fråga hur de har tänkt med detta. Klistrar in mailet jag skickade till dem här och kommer så göra även med svaret när (om?) jag får det. 
    (Hade när jag tryckte på skickaknappen ännu inte upptäckt att de även hade soja i grötarna också, därav att jag bara nämner välling i mailet).

    Till Sempers konsumentkontakt:

    Hej!

    Jag undrar lite hur ni har tänkt med de nya mjölkfria vällingar som ni nyligen har lanserat?

    Jag måste säga att jag tycker att det är skandal och att det visar på stor okunskap från ert företags sida om födoämnesallergier att ni använder er av sojaprotein i vällingar riktade till små spädbarn från 6 månader som är i behov av mjölkfri välling till följd av allergi mot komjölksprotein.

    Det brukar starkt rekommenderas att vara försiktig med att ge sojabaserade produkter till små mjölkallergiska barn och många med mjölkallergiska barn rekommenderas att inte ge några sojaprodukter alls innan barnen har blivit 2 år pga den ökade risken man som mjölkproteinallergiskt spädbarn har att utveckla sojaallergi.
     

    Dessutom så är soja i sig självt ett kraftigt och potent allergen. Det finns en anledning till att livsmedelsverket i sina råd om mat i förskola och skola pga risken för kraftiga allergiska reaktioner starkt rekommenderar att inte använda sig av produkter innehållande sojaprotein.
    Då pratar vi till betydligt äldre barn än de som ni riktar era produkter till, spädbarn som många gånger har såväl ett omoget mag-tarmsystem som därigenom lättare släpper igenom proteiner och även ett omoget immunsystem inte inte klarar av att skilja främmande proteiner som passerat genom tarmslemhinnan åt.

    Och då går ni och lanserar välling som till stor del är baserad på soja istället för mjölk?????? Hur tänker ni då? Det skulle jag verkligen vilja ha en förklaring till. / Kristina.


1 kommentar:

  1. Det är ju Gluten i flera av barngröterna, det är väl inte bra??!

    SvaraRadera