Att veta om olika hälsofördelar av att kunna använda naturliga livsmedel i kampen mot olika sjukdomar är viktigt. Många av dem som lider av kostrelaterade sjukdomar kan också i förlängningen drabbas av andra sjukdomstillstånd. Detta gäller även sedan man eventuellt lagt om sin kost.
Ny forskning har funnit att föreningar i vitlök kan minska
cancerrisker med så mycket som två tredjedelar. Både vitlök och lök
innehåller organiska svavelföreningar som är kraftfulla mot cancer. Ryktet om vitlöken (Allium sativum) som
ett effektivt botemedel mot tumörer sträcker tillbaka till den egyptiska Codex
Ebers ca år 1550 före Kristus.
Enligt National Cancer Institute, som är en del av National Institutes of Health, har flera studier visat att vitlök minska risken för flera former av cancer med 50 procent eller mer. Vitlök hjälper också till att förebygga hjärtsjukdom och diabetes, och dessutom stärker vitlök i allmänhet immunförsvaret.
Ny forskning har funnit vitlök innehåller mer än 30 organiska
svavelföreningar, många med spännande anti-cancer egenskaper. Den ena är en förening
som kallas diallyl-trisulfid (DAT), som bekämpar cancer genom att förhindra,
döda, eller blockera tillväxten och spridningen av cancerceller. Intressanta studier
har antytt att vitlök hämmar utvecklingen och utvecklingen av cancer i prostata-,
bröst-, kolon, mage, urinblåsa, matstrupe och hud vid tester på
cancerceller i provrör och på djur.
En studie som genomförts vid University of North Carolina
fann att människor som äter vitlök ofta minskar risken att drabbas av
kolorektal cancer med två tredjedelar. Bevis stöder att ökad konsumtion
av vitlök kan minska risken att drabbas av bukspottkörtelcancer. En studie
utförd i San Francisco visade att risken att drabbas av
bukspottkörtelcancer var 54 procent lägre hos personer som intar stora mängder
av vitlök jämfört med dem som åt mycket lite.
Enligt rapporter från Institutet National Cancer så kan
vitlök minska risken för cancer i bukspottskörteln med 54 procent,
prostatacancer med 50 procent, tjocktarmscancer med 50 procent, och magcancer
med 52 procent. Vissa studier visar ännu större fördelar: En fransk studie
visade att ett ökat intag av vitlök förknippades med en statistiskt viktig
nedgång i risken att drabbas av bröstcancer. Man skriver också: ” En
analys av data från sju populationsstudier visade att ju större mängd rå och
tillagad vitlök som konsumeras, desto lägre risk för att drabbas av mag och
kolorektal cancer”.
Den europeiska presumtiva utredningen Cancer and Nutrition
(EPIC), är en pågående multinationell studie med män och kvinnor från 10 olika
länder. Denna studie undersöker effekterna av kost och cancer. I studien
visades att större intag av lök och vitlök kunde sättas i samband med en
minskad risk för tarmcancer.
En stor prospektiv studie undersökte huruvida kost och
andra riskfaktorer är relaterade till cancerincidens hos främst äldre kvinnor.
Resultaten från studien visade ett starkt samband mellan konsumtion av vitlök och
minskad risk tjocktarms-cancer. Kvinnor som konsumerade de största mängderna
vitlök hade en 50 procent lägre risk för att drabbas cancer i kolon jämfört med
kvinnor som konsumerade små mängder av vitlök.
Vitlök kan även hjälpa till att förebygga och bekämpa några
av de dödligaste cancerformerna. Forskare vid Medical University of South
Carolina fann att svavelföreningar i vitlök även är effektiva mot glioblastom,
en dödlig typ av hjärntumör.
Studier bedrivs också på hur vilken effekt vitlökens föreningar
(ajoene) kan ha i behandling av leukemi. En större kinesisk studie undersöker
vitlökens positiva effekter i behandling av lungcancer och man förslår vidare
forskning på området för att eventuellt kunna förebygga lungcancer.
Övriga fördelar
Testosteronhöjande egenskaper. Japanska studier fann att vitlök ökar
testosteron i kombination med en proteinrik diet under en månad av försök. Det
kemiska diallyl-disulfiden stimulerar kroppen att släppa ett hormon som sporrar
produktionen av testosteron.
Diabetes.Vitlök används som en traditionell behandling i
Europa, Asien och Mellanöstern för att behandla diabetes. Studier på både människor och djur som genomförts i Japan, Indien och Saudiarabien visar att vitlök
reglerar och sänker blodsockret effektivt. Den indiska studien fann att allicin
i vitlök kombineras med B-vitaminet tiamin, stimulerar bukspottkörteln att
producera insulin.
Hjärtsjukdom.Vitlök tacklar både kolesterol och blodtryck
för att minska risken för hjärtsjukdom. Flera studier har visat att vitlök
sänker nivåer av triglycerider och LDL-kolesterol – med så mycket som 20
procent. I en stor studie, där deltagarna tog 800 milligram pulveriserad vitlök
dagligen under fyra månader, sänktes deras kolesterol med 12 procent och deras
triglycerider med 17 procent.
Flera studier med vitlök som kosttillskott har visat en
signifikant minskning av diastoliskt blodtryck (under trycket), och tre visade en
minskning av det systoliska trycket (övre trycket). En kemikalie i vitlök som kallas
svavelväte gör att den glatta muskulaturen slappnar av, vilket bidrar till att kontrollera och normalisera blodtrycket.
Vitlök verkar för att förhindra uppbyggnad av plack och
förhindrar blodproppar, vilket skulle kunna minska risken för stroke och
tromboser. En studie vid Indiens Tagore Medical College fann att patienter som
tog vitlöksolja dagligen under 10 månader löpte 83 procent mindre risk att
bilda farliga blodproppar.
Förkylning. En brittisk studie visade att komplettera sin
kost med vitlök varje dag minskade risken att bli förkyld med mer än hälften
jämfört med personer som tog placebo. Om man dessutom råkade bli förkyld sker
tillfrisknandet snabbare.
Experter rekommenderar att äta två till fyra klyftor färsk
vitlök dagligen eller 1200 milligram frystorkade vitlök som delas in i tre
doser. Vid tillagning, maximeras dess hälsofördelar genom malning eller att den
krossa innan tillagning. Genom att krossa den blandas två av vitlökens
viktigaste beståndsdelar - alliin och alliinas - tillsammans skapar dessa den kraftfulla
föreningen allicin.
Viktigt att veta om
Skivar du vitlöken krossas
få celler. Därmed reagerar ganska lite av alliinet med alliinas. Ju finare du
hackar desto fler celler förstörs och mer allicin bildas. Just därför bör vitlök helst pressas och krossas för att få ut mest allicin. Dessutom förstörs
enzymet alliinas av upphettning, så vitlöken måste pressas/krossas innan tillagning för
att allicin ska hinna bildas. Och vitlöken har alltså störst effekt rå. Vill
man tillaga vitlöken är det bra att låta den stå 5-10 minuter efter
pressning/krossning för att mer allicin ska hinna bildas. Helst ska ekologisk
vitlök användas om det finns att tillgå.
För egen del äter jag själv vitlök flera gånger per vecka i en egenkomponerad "hälsosallad" och receptet får du här nedan:
(För 2 personer)
1 Romansallatshuvud (ca 200gr) som finhackas
1 påse Machésallat (ca 65gr) som finhackas
1 finriven morot
4-6 klyftor ekologisk vitlök (efter egen smak) som krossas i vitlökspress
2-3 matskedar bra Aioli (eller efter behag)
Alla ingredienser blandas sedan noga i en skål
Krydda med flingsalt eller örtsalt samt svartpeppar
Kan ätas för sig självt eller tillsammans med andra tillbehör som t.ex. ägg om man tål det. Fungerar fint som ersättare för potatis, ris och pasta vid måltid. Salladen innehåller utöver vitlökens goda hälsoförmåner även betydande mängder av folat och K-vitamin vilket är ett stort plus i kanten.
OBS! Babyspenat kan också användas i salladen, men man bör vara återhållsam med spenat pga oxalsyrahalten.Intag 1 gång per vecka av spenat är allmänt ok.
Nedan diagram från Livsmedelsverket över näringsinnehåll:
Du hittar mina böcker i nedan länkar till Bokus respektive Adlibris:
https://www.bokus.com/bok/9789198571707/halsoproblem-sjukdomar-orsakade-av-vad-vi-ater/
https://www.bokus.com/bok/9789198571714/den-stora-kosthandboken/
https://www.adlibris.com/se/e-bok/halsoproblem-sjukdomar-orsakade-av-vad-vi-ater-9789198571707
https://www.adlibris.com/se/e-bok/den-stora-kosthandboken-en-grundlig-lektion-om-hur-vi-avskaffar-sjukdomar-och-tar-tillbaka-halsan-9789198571714
Referenser:
Diallyl Disulfide (DADS), a Constituent of Garlic, Inactivates NF-B and Prevents Colitis-Induced Colorectal Cancer by Inhibiting GSK-3ß.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27138790
Garlic(Allium sativum) feeding impairs Sertoli cell junctional proteins in male Wistar rat testis: microscopy study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27109898
Secondary Metabolites from Endophytic Fungus Penicillium pinophilum Induce ROS-Mediated Apoptosis through Mitochondrial Pathway in Pancreatic Cancer Cells.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26848704
Raw Garlic Consumption and Lung Cancer in a Chinese Population.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26809277
The JNK Signaling Pathway Is a Novel Molecular Target for S-Propargyl- L-Cysteine, a Naturally-Occurring Garlic Derivatives: Link to Its Anticancer Activity in Pancreatic Cancer In Vitro and In Vivo.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26033085
Effects of garlic oil on pancreatic cancer cells.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24289598
Garlic Phytocompounds Possess Anticancer Activity by Specifically Targeting Breast Cancer Biomarkers - an in Silico Study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27356707
The garlic compound ajoene targets protein folding in the endoplasmic reticulum of cancer cells.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26207910
Ajoene (natural garlic compound): a new anti-leukaemia agent for AML therapy
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15158086
Diallyl Disulfide (DADS), a Constituent of Garlic, Inactivates NF-B and Prevents Colitis-Induced Colorectal Cancer by Inhibiting GSK-3ß.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27138790
Garlic(Allium sativum) feeding impairs Sertoli cell junctional proteins in male Wistar rat testis: microscopy study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27109898
Secondary Metabolites from Endophytic Fungus Penicillium pinophilum Induce ROS-Mediated Apoptosis through Mitochondrial Pathway in Pancreatic Cancer Cells.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26848704
Raw Garlic Consumption and Lung Cancer in a Chinese Population.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26809277
The JNK Signaling Pathway Is a Novel Molecular Target for S-Propargyl- L-Cysteine, a Naturally-Occurring Garlic Derivatives: Link to Its Anticancer Activity in Pancreatic Cancer In Vitro and In Vivo.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26033085
Effects of garlic oil on pancreatic cancer cells.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24289598
Garlic Phytocompounds Possess Anticancer Activity by Specifically Targeting Breast Cancer Biomarkers - an in Silico Study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27356707
The garlic compound ajoene targets protein folding in the endoplasmic reticulum of cancer cells.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26207910
Ajoene (natural garlic compound): a new anti-leukaemia agent for AML therapy
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15158086
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar