fredag 27 februari 2015

Reumatism och Artrit - Glutenintolerans - Celiaki

Artrit är en samling av sjukdomar som främst drabbar lederna.
Det finns många typer av artrit - över 100. Vissa typer är ett resultat av en skada på leden, eller en infektion. En annan typ av orsak till artrit är autoimmun sjukdom. Det är där en glutenfri kost (gärna även också mejerifri) kommer in i bilden.

Reumatoid artrit och autoimmuna sjukdomar
Vissa typer av artrit, särskilt reumatoid artrit, är resultatet av en autoimmun sjukdom, där kroppens immunförsvar angriper den egna kroppen. Reumatoid artrit orsakar smärta och deformering av lederna. Konventionell kunskap anger att det inte finns någon ”känd” orsak till reumatoid artrit.

I själva verket finns det en mycket betydande andel av personer med reumatoid artrit som bär på en mycket direkt relaterad orsak till sjukdomen, nämligen celiaki. Reumatoid artrit drabbar mer än bara lederna. Den autoimmuna sjukdomen påverkar även andra organ i kroppen. Exempel är minskad produktion av saliv och tårvätska (Sjögrens syndrom), och inflammation runt hjärtat och lungorna (serosit).

Celiaki och reumatoid artrit
För ett stort antal människor som lider med reumatoid artrit, är denna ofta relaterad till den autoimmuna sjukdomen celiaki. En äldre studie visade redan då att 26 % av patienter med reumatoid artrit hade celiaki i botten. Nu idag är det oftast enklare att ställa diagnosen vilket betyder att ännu fler fall skulle kunna hittas med celiaki som utlösande faktor för reumatoid artrit.

Reumatoid artrit med en glutenfri kost
Om du har celiaki och reumatoid artrit, kommer en glutenfri kost sannolikt att kunna bota artriten. Dock kan inte redan befintliga skador på leder påverkas, men det bör förhindra ytterligare skador. Reumatologläkarna har oftast inte kunskap eller väldigt liten kunskap om kostens betydelse angående reumatism. Jag tycker att de bör upplysa patienterna om att det finns en annan väg att gå än starka mediciner.

Hur vet du då om du faktiskt kan ha celiaki?
Det faktum att om du har reumatoid artrit så är det faktiskt en första ledtråd. Du bör testas för celiaki. Detta är en bra idé, även om inte alla tester för celiaki är till 100 % tillförlitliga.
Hos en del med besvär från artrit som inte blir bättre har också märkt att om de tar bort mjölk/mejeri ur kosten utöver gluten så kan de märka ännu ett steg i förbättringen.

Jag ska här återge en bland de många berättelser om förbättring av tillstånd med ledvärk som en glutenfri kost gett de personer jag träffat eller som skrivit till mig efter att ha följt min blogg eller läst mina böcker.

En man jag träffade på våren år 2010, var runt 50-årsåldern och han hade i många år plågats av ledvärk i fingrar och handled, speciellt under den kalla årstiden. Han var smalt byggd och hade lidit av ”trög mage” med förstoppning under större delen av sitt liv. Han berättade att 1 päron om dagen var standard för att toabesöken skulle fungera smidigt.

Jag gav honom rådet att utesluta gluten helt ur kosten vilket han gjorde, han fick även rådet att lägga till vitaminer och mineraler av bra kvalitet. Året efter träffades vi igen på sommaren och då berättade han att magen börjat fungera tillfredsställande efter utsättningen av gluten, men att han några månader efter att han påbörjat glutenfri kosthållning även beslutade sig för att ta bort mjölk och mejeri också från kosten. Det löste de återstående små magbesvär som fanns kvar förklarade han.

Han berättade att under vintern år 2011 hade han inte känt av ”ett skvatt” av sin ledvärk, han berättade vidare att hans begynnande tunnhårighet också hade blivit avsevärt bättre, med en kraftigare hårväxt.

Ett litet tips att beakta och kanske pröva  sig fram med
Personer med "autoimmuna" sjukdomar som t.ex. ledvärk bör undvika de s.k. nattskuggeväxterna- grönsaker med solanin. Dessa är: vanlig potatis, tomat, aubergine, paprika och chilipeppar. Växterna är släkt med tobak. Kallas på engelska "night shade".


Det bästa råd jag således kan ge även dig som lider av artrit, är att lägga om din kost och se vad som händer. Sidan kommer att uppdateras i mån av tid....




Referenser:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26753207
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21794776

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar