torsdag 23 juni 2011

Husdjur och människor drabbas båda av moderna sjukdomar! Glutenintolerans.



Djuren i människans vård och deras mat

Djurmatsindustrin blandar in mer och mer skadligt spannmål som bl.a vete och korn i fodret (av ekonomiska skäl och större förtjänst) och vi ser nu en ökning av moderna ”mänskliga” sjukdomar hos även våra husdjur! 
Här torde nu varningsklockor ringa om spannmålets förrädiska egenskaper som alstrare av många nya sjukdomar hos människa och djur, att spannmålet är boven som förstör matsmältningssystemet och rejält påverkar immunförsvaret negativt!


Hundägare gör sitt bästa för att tillgodose näringsbehoven hos sina husdjur. Lite är dom medvetna om att dom gör dåliga val i val av kost och  näring som starkt kan bidra till födoämnesallergier. Hundar är benägna att utveckla allergiska reaktioner mot vetebaserad mat. Det är relativt lätt att bromsa effekterna av en sådan allergi genom enkel behandling och förebyggande metoder.

                                           Bilden ovan från Royal Canin Energy 4300

Plötsligt ändrade förhållanden såsom höftledsdysplasi, armbågs- och axelbesvär, diskbesvär, brister i ligament och även hjärt/hjärtklaffsbesvär  har alla sina förklaringar. Alla dessa problem orsakas genom att inte brosk och bindväv, som båda är uppbyggda på liknande sätt består av kalcium och kollagen. Kollagen är byggstenen i de flesta av ditt skelettets stödstrukturer.


En viktig komponent i kollagen är C-vitamin. Förklaringen är att kalcium och C-vitamin absorberas av tolvfingertarmen, då är det lätt att se att bristande mängder av dessa i den dagliga kosten vid en störning i deras upptag/absorption som automatiskt kommer att påverka  skelettstrukturerna.


Föreställ dig att en schäfervalp börjar att äta ett vete, korn, majs eller soja-baserad kost från det ögonblick den är avvand från modersmjölken. Om då otillräckliga mängder  kalcium och C-vitamin absorberas, vad är chanserna att dess höfter, armbågar, ryggrad, och andra brosk strukturer ska bildas på rätt sätt?

De flesta människor som känner till hundar vet att rasen har ett rykte om höftledsdysplasi.


Men samtidigt har dom också oftast allvarliga allergier och andra immun-relaterade sjukdomar i bakgrunden. Detta är naturligtvis ingen tillfällighet. Det är underförstått att allergier uppstår när tarmen är skadad (som hos människan) då är det lätt att se varför dom problemraser som Schäfer, Cocker Spaniel, Shih Tzu, och andra har sina "genetiska" tendenser som allergiska hudbesvär och öronproblem, ortopediska avvikelser, intervertebrala brister i diskar och ofta utvecklar cancer. 

Återigen är Pandoras ask öppnad och släppts loss på dessa stackars raser genom en grundläggande mekanism: undernäring via malabsorption (försämrat näringsupptag) som sker i tolvfingertarmen.

Tamhunden härstammar från vargen. De skiljer sig bara 1 % till 2 % i deras gensekvenser.
Vargar och hundar har också identiska matsmältningskanaler.
Hundar är rovdjur, vilket innebär att de främst äter kött.
Kommersiella hundfoder innehåller massor av vete och korn.
Korn är mycket svårt att smälta för hundar och människor, vetet och korn innehåller glutenproteinet.

Den perfekta kosten att förbereda för din hund är främst kött, ben, inre organ, ägg (alla råvaror). Dessutom gillar och äter en varg maginnehållet på sitt byte. Detta innehåller halvsmälta grönsaker som är rika på vitaminer och mineraler. Så kan du också ge din hund grönsaker. Detta verkar vara en viktig bit, eftersom vargen vet detta instinktivt.

Många hundar lider av gasbildning, dålig mage, dålig hy och dör ofta av cancer. Har du någonsin undrat varför bara människor och deras husdjur får cancer? Titta i naturen, där djuren äter det som naturen ger, cancer och dessa moderna sjukdomar är så gott som obefintliga.
Om glutenintolerans hos hundar inte behandlas kan det leda till andra medicinska problem, precis som hos människan. Några rapporterade förhållanden som kan uppstå är bland annat epilepsi, artrit, hepatit, pankreatit och svåra allergiska reaktioner. Hundar med glutenallergi kan också bli mer mottagliga för sjukdomar som Addison, Cushings, hypertyreos och fler autoimmuna sjukdomar, precis som hos människan

Man har även sett fall där celiaki utvecklats hos hundar.

Hos katter har man nu sett en ökning av Gravés sjukdom (hypertyeros)

Vete som är nummer ett när det gäller hund- och kattmats allergen. Tack vare vetet och kornets stora användning och överflöd  så ersattes majsbaserad kost snabbt med vete och korn, och den efterföljande nedgången i våra husdjurs hälsa började precis som hos människan. Veterinärer fann sig själva undrande varför immunsystemet hos hunden och katten började påverkas och sjukdomar började accelerera till allt från förvärrade allergier till en snabb ökning av immunmedierade sjukdomar.

Individer inom veterinäryrket är lika kortsynta/trångsynta som den medicinska professionen är idag om konsekvenserna av att konsumera födoämnesallergener som huvuddel av kosten. Man ska inte heller glömma bort att många veterinärer har en betydande del av sin inkomst från försäljning av djurfoder och man kanske inte "biter den hand som föder."

Dessa är de vanligaste symtomen på glutenallergi hos hundar som kan påverka beteende och temperament hos hunden:

Flagnande och kliande hud
Inflammerade öron
Ögonbesvär/problem
Kontinuerlig slickande av tassar
Skakar på huvudet hela tiden
Lös mage
Letargi
Plötslig viktminskning
Hypertoni
Idiopatisk epilepsi
Krampanfall
Ataxi (gluteninducerad)
Kroniska öroninflammationer
Nysningar
Kräkningar
Frekvent avföring
Gas
Beteendeförändringar
Anal klåda

Kattsjukdomar i modern tid:

Autoimmuna sjukdomar
Hypertoni (högt blodtryck)
Diabetes/Diabetes mellitus
Kardiomyopati
Lymfomcancer
Anemier
Pankreasinsufficens
Astma/Bronkit
Luftvägsbesvär
Lunginflammation
Hjärtsjukdomar/Besvär
Njursvikt/Akut njursvikt
Njursten
Hypotyeros/Hypertyreoidism
Gravés sjukdom/Giftstruma/Basedows sjukdom/Sköldkörtelrubbning
Beteendestörningar
Epilepsi/kampanfall
Stroke
Humörsvängningar
Autoimmuna hudsjukdomar
Cancer/tumörer i matsmältningssystem
Inflammatorisk tarmsjukdom
Basalcellscancer
Kolit
Undervikt/övervikt
Ryggmärgsbråck
Diarré/Förstoppning
Urinrörsförträngningar
Ataxi (gluteninducerad)
Gångsvårigheter
Nedsatt immunförsvar






Laktosintolerans, ett ganska vanlig matsmältningsproblem hos sällskapsdjur, orsakas av en oförmåga att smälta laktos (en sockerart som finns i mjölk), eftersom djuret saknar enzymet "laktas" i tunntarmen. De kliniska konsekvenserna av denna sjukdom är intestinala obehag och diarré. Hund-och kattägare bör vara medvetna om dessa kliniska tecken så att de kan ta bort mjölkprodukterna från sina husdjurs kost om de misstänker att laktosintolerans kan vara ett problem.

Symtom på laktosintolerans:

De vanligaste yttre tecken på laktosintolerans hos hundar är buksmärtor, uppblåsthet, illamående, kräkningar och diarré. Ofta dricker hundar stora mängder av vatten vid laktosintolerans, eftersom diarré och kräkningar i samband med sjukdomen kan orsaka uttorkning och därmed törst.

Laktosintolerans är en negativ reaktion på mjölk och mjölkprodukter, men det är egentligen inte någon allergisk reaktion. Födoämnesallergier är biverkningar av mat som innehåller någon olämpliga svaret från djurets immunförsvar. Matintolerans är ett onormal fysiologiskt svar på ett livsmedel eller en livsmedelstillsats som inte involverar immunförsvaret. 

Eftersom de kliniska tecknen på matintolerans kan härma de som vanligen förknippas med födoämnesallergier, är det ofta som de två förväxlas. Till exempel, om en hund eller katt som slickar sina tassar eller gnider sitt ansikte mot golvet, kan bero på att dess hud bli irriterad och kliande. Detta kan bero på laktosintolerans om mjölkprodukter är en stapelvara i djurets diet, eller det kan orsakas av en immunologisk födoämnesallergi.

Olika mejeriprodukter kan påverka olika hundar på olika sätt. Ost, till exempel, kan orsaka förstoppning hos vissa djur med laktosintolerans. Detta kan leda till hund eller katt  producerar endast lite, hård och torr avföring. Många ägare komplettera sina husdjurs kost med yoghurt eller keso utan negativa konsekvenser. Även valpar och kattungar som tolererar modersmjölken kan utveckla laktosintolerans - speciellt till komjölk, som har högre laktos nivåer än mjölk från tiken eller honkatt. 

En tumregel för en hund eller katt ägare är att begränsa eller helt enkelt eliminera mejeriprodukter från sina husdjurs kost om laktosintolerans misstänks.

Ser man inte dessa tydliga kopplingar mellan människa-djur och spannmålsskadorna torde man vara blind på båda ögonen.

Så läs ordentligt på förpackningen du vill köpa, googla och läs omdöme om olika tillverkare och deras matsortiment! En sak ska man ha klart för sig, att den mat som säljs i t.ex djuraffärer många gånger inte är bättre än den som säljs i dagligvaruhandeln, den är oftast bara dyrare p.g.a fabrikantens "välkända" namn.







3 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt undrat över detta själv eftersom min syster har både hund och katter. Dom tål helt plötsligt inte sitt foder utan måste ha specialfoder. Dom får en massa jobbiga symptom på det gamla fodret. Deras förra hund hade stora problem med ögonen. Jag skall tipsa syrran om det du skriver. Jag har själv blivit känslig för både laktos och gluten och håller mig för det mesta till laktosfritt och äter glutenfritt hårdbröd. Magen har blivit bättre av detta. Om jag nu inte slarvar ibland ;)

    Det var ingen upplyftande läsning detta med allt som katter kan drabbas av i och med detta.

    Tack för dina intressanta och läsvärda inlägg

    Ha en fin kväll
    Mvh Malin

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Stort tack för denna information. Jag behöver något jag kan ge till mina hundägare. Jag tar hand om hundar för dagpassning och inackordering och tyvärr så är deras kost oftast och endast torrfoder. De är ofta dåliga i magen. Har gaser och diareer. Lukta illa från mun och päls och kliar sig mycket. Att säga något om det är svårt, likaså att hänvisa till fodret de får, då veterinärer hänvisar till att det är det bästa du kan ge hunden. Eftersom jag har haft hundar i hela mitt liv, har jag sett hur de blir alltmer sjuka. Många veterinärbesök, men ingen ändring i kosten. Snarare rekommenderas de skonkost och dietfoder som innehåller ännu mer gluten. Jag misstänker också att de hundar som äter allt de kommer åt ute, gör det för att deras foder inte ger tillräckligt med näring. Det kan jag ta upp med hundägarna och de frågar sin veterinär som säger att de får all näring de behöver, eftersom de äter ett fullvärdesfoder. Eller så kan de säga att det gör mina hundar med. Så avfärdar man det med att det är normal för deras hund, eftersom veterinärens hundar gör likadant. Min egen hund ger jag mestadels kött, fisk och rotsaker. Hon är sju år och har aldrig haft några hälsoproblem. Inte de tidigare hundarna heller. Däremot ger jag henne torrfoder utan gluten när vi är på resa. Då märker jag att hon kliar sig extra mycket. Så visst är fodret viktigast för hälsan hos alla levande arter.

    SvaraRadera