Nu ska jag berätta en liten solskenshistoria i korta drag om en familj
jag följt och haft kontakt med i snart 10 års tid. Givetvis har familjen lämnat
okej för detta och ni får gärna dela inlägget vidare så fler kan ta del av det
om ni vill...
Det handlar om Mathilda som idag är 17 år. När hon var liten och i
början av skolgången var det ofta infektioner, hosta och låggradig feber titt
som tätt, förstoppning var vanligt även magknip, migränliknande huvudvärk, lätt
till irritation, den ständiga blekheten och brist på energi. Det fanns också
fenomen som värk i specifikt ett öga med påföljande ljuskänslighet.
Var någon sjuk i skolan blev också Mathilda ofta drabbad efter några
dagar och fick vara hemma från skolan, och det skedde ofta. Det var lite tungt
i skolans första klasser och många tårar fälldes över läxorna som verkade vara
svåra att ta in och brist på att kunna fokusera.
Föräldrarna lade åtskillig tid på läkarbesök och prover som inte visade
några större avvikelser som ringde i någons klocka, proverna låg "inom
referensvärde) antingen i högnormala eller lågnormala området" förklarade
läkaren och verkade nöjd med detta. (En skicklig läkare ska ifrågasätta var i
referensvärdet provsvaret hamnar).
Föräldrarna uppmärksammade en dag en blogg, min stora blogg över
kostrelaterade sjukdomar (modernasjukdomar.blogspot.com). Mamman lade timmar på
att läsa in det som bloggen visade. När föräldrarna kände sig övertygade om att
det var något med maten och efter mycket tjat på sin läkare fick prover tagna
för antikroppar mot gluten och kasein (mjölkprotein) samt prov för
laktosintolerans, men proverna visade ingenting.
Besvikelsen och ett mail i min inkorg
Givetvis var besvikelsen stor och detta ledde sedermera till att jag en
dag fick ett mail i min inkorg från mamman som undrar om jag kunde ringa upp
för en diskussion om dotterns problem. Vi hade en två timmar lång konversation
där jag förklarade att proverna absolut inte är 100 % tillförlitliga och att
man bland annat inte testar för alla fraktioner av gluten som är komplext i sig.
Inget intyg
Mamman förklarade att makarna varit oroliga över läkarens besked som
inget visade och att denne förklarat att det fanns ytterligare ett test, men
det skulle innebära att man tvingas söva ner flickan och klippa en bit av tarmens
slemhinna, en så kallad biopsi för att se om tarmens näringsupptagande
slemhinna visade några tecken på reduktion. Makarna ville inte gå med på denna
undersökning och läkaren förklarade att: "då kan tyvärr inget intyg på
specialkost utfärdas till skolköket".
Familjens eget beslut
Mamman förklarade för läkaren att hon och maken beslutat att ta bort
alla källor till gluten och mejerier ur flickans kost då det var sommarlov från
skolan. Läkaren förklarade att detta var ett överilat beslut och kunde skada
mer än göra nytta och att det skulle påverka vidare provtagningar och
undersökningar, men mamman förklarade att de ändå skulle göra ett försök.
Läkaren sade sedan i samtalet till mamman: "ge flickan vitamin och
mineraltabletter samtidigt om ni ändå ska gå vidare med förändring av kosten så
hon får i sig det hon behöver och en sak till, alla upplever sig att mår bättre
av att ta bort gluten men det är bara i början".
Sagt och gjort, efter 4 veckor in på sommarlovet märkte föräldrarna
positiva tecken som att den ständiga blekheten var borta, den ständiga
småhostan från var borta och toalettbesöken verkade gå snabbare än förr då
flickan ofta satt länge på toaletten och kämpade. Man valde att sätta in både
gluten och mejerier efter dessa 4 veckor för att se om tidigare problem återkom
och det dröjde inte länge förrän man var tillbaka på ruta ett igen.
Efter att återigen tagit bort källor till gluten och mejerier och märkt
att allt började återgå till det normala tog mamman en telefonkontakt med
läkaren och beskrev vad som hänt när man tog bort gluten och mejerier igen.
Läkaren sade då: "det lutar ju mot att det verkar finns någon form av
känslighet för detta vi inte kan klarlägga i detta fallet, men jag tar till mig
det du berättat och för in det i journalen".
Mamman bad sedan om ett intyg till skolköket och läkaren utfärdade detta
med underlaget av föräldrarnas positiva erfarenheter av kostförändringen.
Föräldrarna var nu helt inne på linjen att flickan permanent skulle undantas
från gluten och mejerier vilket hela familjen sedan faktiskt också gjorde.
En positiv utveckling
Ett halvår in i 3:e klass hade flickan ätit den nya kosten samt tillägg
av vitaminer, mineraler och Omega 3 ca ett halvår, förklarade läraren i ett
"kvartssamtal" för föräldrarna: "er flicka har utvecklats väldig
mycket denna termin i skolarbetet, det verkar flyta på riktigt bra och matten
som var en akilleshäl tidigare har gått riktigt bra över förväntan faktiskt,
och i det stora hela kan jag säga att jag har inget att anmärka på eller något
vi behöver sätta extra fokus på".
Hur det gick sedan
Jag kan vidare berätta att Mathilda år 2018 gick ut grundskolan i Småland
med fantastiskt fina betyg. Mathilda berättade för mig i ett telefonsamtal att
det som störde henne på lektionerna var stim och stoj och många överaktiva
elever som "höll låda" och många som helt enkelt struntade i
skolarbetet, ofta p.g.a enligt dem själva att man inte kunde ta in vad som
lärdes ut.
Mathilda sade: "fler skulle göra som jag, äta rätt mat och vitaminer
så hade det nog blivit mycket lugnare och lättare att lära in i skolan".
Ett flertal överkänsligheter Mathilda haft utöver besvären av gluten och
mejerier har också försvunnit idag.
Intyg till skolköket
Många föräldrar har genom åren hört av sig till mig och det har ofta
handlat om skolmaten och intygen. En del skolkök har gått med på specialkost
utan intyg, andra har inte gjort det. Flera föräldrar som sökt läkarhjälp och
nekats intyg har skickat med matsäck eller har barnet bara ätit ur salladsbaren
i skolan och ätit rätt mat när hen kommit hem.
En pappa berättade för mig att tillhör du en viss religion går man bara
till skolsköterskan och får ett intyg utfärdat om specialkost p.g.a
religionstillhörighet. Detta tyckte han var orättvist då han som förälder till
ett intolerant barn måste gå den långa vägen inom vården med provtagningar,
biopsier med mera för att få ett intyg.
Han tycker som jag att det borde finnas alternativ som gluten- och
mejerifritt i alla skolmatsalar och att detta borde vara något för våra
styrande att verkligen se över och satsa på, för hur det än är så är det barnen
som är vår framtid och som en gång ska ta över efter oss...
Gör ett släktträd - kartlägg sjukhistorik bakåt
Avslutningsvis kan jag berätta att Mathilda och hennes familj besökte
mig förra året och vi satte oss ner och gjorde en genomgång av sjukhistorik i
släkten, bröder, systrar, mor, far, mormor, morfar, farfar, farmor osv.
Det visade sig att det fanns historik bakåt i Mathildas släkt av bristsjukdomar, olika former av cancer, (tarmcancer överrepresenterat), diabetes, psoriasis, astmatiska besvär, reumatism, ALS, demens/alzheimers, upprepade missfall med mera.
Det visade sig att det fanns historik bakåt i Mathildas släkt av bristsjukdomar, olika former av cancer, (tarmcancer överrepresenterat), diabetes, psoriasis, astmatiska besvär, reumatism, ALS, demens/alzheimers, upprepade missfall med mera.
Lider du själv av någon form av besvär eller sjukdom, rekommenderar jag att du gör ett "släktträd" där du skriver in
besvär, sjukdomar och dödsorsaker för varje individ din släkt, för oftast kan det vara kostrelaterat och ju
längre upp i nutid du kommer i släktträdet, desto svårare kan individer drabbas
och med allt mer svårtydda och utbredda symtom...
Michael Håkansson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar