tisdag 23 juli 2019

En solskenshistoria!Nu ska jag berätta en liten solskenshistoria i korta drag om en familj jag följt och haft kontakt med i snart 10 års tid. Givetvis har familjen lämnat okej för detta och ni får gärna dela inlägget vidare så fler kan ta del av det om ni vill...

Det handlar om Mathilda som idag är 17 år. När hon var liten och i början av skolgången var det ofta infektioner, hosta och låggradig feber titt som tätt, förstoppning var vanligt även magknip, migränliknande huvudvärk, lätt till irritation, den ständiga blekheten och brist på energi. Det fanns också fenomen som värk i specifikt ett öga med påföljande ljuskänslighet. 

Var någon sjuk i skolan blev också Mathilda ofta drabbad efter några dagar och fick vara hemma från skolan, och det skedde ofta. Det var lite tungt i skolans första klasser och många tårar fälldes över läxorna som verkade vara svåra att ta in och brist på att kunna fokusera.

Föräldrarna lade åtskillig tid på läkarbesök och prover som inte visade några större avvikelser som ringde i någons klocka, proverna låg "inom referensvärde) antingen i högnormala eller lågnormala området" förklarade läkaren och verkade nöjd med detta. (En skicklig läkare ska ifrågasätta var i referensvärdet provsvaret hamnar).

Föräldrarna uppmärksammade en dag en blogg, min stora blogg över kostrelaterade sjukdomar (modernasjukdomar.blogspot.com). Mamman lade timmar på att läsa in det som bloggen visade. När föräldrarna kände sig övertygade om att det var något med maten och efter mycket tjat på sin läkare fick prover tagna för antikroppar mot gluten och kasein (mjölkprotein) samt prov för laktosintolerans, men proverna visade ingenting.

Besvikelsen och ett mail i min inkorg
Givetvis var besvikelsen stor och detta ledde sedermera till att jag en dag fick ett mail i min inkorg från mamman som undrar om jag kunde ringa upp för en diskussion om dotterns problem. Vi hade en två timmar lång konversation där jag förklarade att proverna absolut inte är 100 % tillförlitliga och att man bland annat inte testar för alla fraktioner av gluten som är komplext i sig.

Inget intyg
Mamman förklarade att makarna varit oroliga över läkarens besked som inget visade och att denne förklarat att det fanns ytterligare ett test, men det skulle innebära att man tvingas söva ner flickan och klippa en bit av tarmens slemhinna, en så kallad biopsi för att se om tarmens näringsupptagande slemhinna visade några tecken på reduktion. Makarna ville inte gå med på denna undersökning och läkaren förklarade att: "då kan tyvärr inget intyg på specialkost utfärdas till skolköket".

Familjens eget beslut
Mamman förklarade för läkaren att hon och maken beslutat att ta bort alla källor till gluten och mejerier ur flickans kost då det var sommarlov från skolan. Läkaren förklarade att detta var ett överilat beslut och kunde skada mer än göra nytta och att det skulle påverka vidare provtagningar och undersökningar, men mamman förklarade att de ändå skulle göra ett försök.

Läkaren sade sedan i samtalet till mamman: "ge flickan vitamin och mineraltabletter samtidigt om ni ändå ska gå vidare med förändring av kosten så hon får i sig det hon behöver och en sak till, alla upplever sig att mår bättre av att ta bort gluten men det är bara i början".

Sagt och gjort, efter 4 veckor in på sommarlovet märkte föräldrarna positiva tecken som att den ständiga blekheten var borta, den ständiga småhostan från var borta och toalettbesöken verkade gå snabbare än förr då flickan ofta satt länge på toaletten och kämpade. Man valde att sätta in både gluten och mejerier efter dessa 4 veckor för att se om tidigare problem återkom och det dröjde inte länge förrän man var tillbaka på ruta ett igen.

Efter att återigen tagit bort källor till gluten och mejerier och märkt att allt började återgå till det normala tog mamman en telefonkontakt med läkaren och beskrev vad som hänt när man tog bort gluten och mejerier igen. 

Läkaren sade då: "det lutar ju mot att det verkar finns någon form av känslighet för detta vi inte kan klarlägga i detta fallet, men jag tar till mig det du berättat och för in det i journalen".

Mamman bad sedan om ett intyg till skolköket och läkaren utfärdade detta med underlaget av föräldrarnas positiva erfarenheter av kostförändringen. Föräldrarna var nu helt inne på linjen att flickan permanent skulle undantas från gluten och mejerier vilket hela familjen sedan faktiskt också gjorde.

En positiv utveckling
Ett halvår in i 3:e klass hade flickan ätit den nya kosten samt tillägg av vitaminer, mineraler och Omega 3 ca ett halvår, förklarade läraren i ett "kvartssamtal" för föräldrarna: "er flicka har utvecklats väldig mycket denna termin i skolarbetet, det verkar flyta på riktigt bra och matten som var en akilleshäl tidigare har gått riktigt bra över förväntan faktiskt, och i det stora hela kan jag säga att jag har inget att anmärka på eller något vi behöver sätta extra fokus på".

Hur det gick sedan
Jag kan vidare berätta att Mathilda år 2018 gick ut grundskolan i Småland med fantastiskt fina betyg. Mathilda berättade för mig i ett telefonsamtal att det som störde henne på lektionerna var stim och stoj och många överaktiva elever som "höll låda" och många som helt enkelt struntade i skolarbetet, ofta p.g.a enligt dem själva att man inte kunde ta in vad som lärdes ut.

Mathilda sade: "fler skulle göra som jag, äta rätt mat och vitaminer så hade det nog blivit mycket lugnare och lättare att lära in i skolan". 

Ett flertal överkänsligheter Mathilda haft utöver besvären av gluten och mejerier har också försvunnit idag.

Intyg till skolköket
Många föräldrar har genom åren hört av sig till mig och det har ofta handlat om skolmaten och intygen. En del skolkök har gått med på specialkost utan intyg, andra har inte gjort det. Flera föräldrar som sökt läkarhjälp och nekats intyg har skickat med matsäck eller har barnet bara ätit ur salladsbaren i skolan och ätit rätt mat när hen kommit hem.

En pappa berättade för mig att tillhör du en viss religion går man bara till skolsköterskan och får ett intyg utfärdat om specialkost p.g.a religionstillhörighet. Detta tyckte han var orättvist då han som förälder till ett intolerant barn måste gå den långa vägen inom vården med provtagningar, biopsier med mera för att få ett intyg.

Han tycker som jag att det borde finnas alternativ som gluten- och mejerifritt i alla skolmatsalar och att detta borde vara något för våra styrande att verkligen se över och satsa på, för hur det än är så är det barnen som är vår framtid och som en gång ska ta över efter oss...


Gör ett släktträd - kartlägg sjukhistorik bakåt
Avslutningsvis kan jag berätta att Mathilda och hennes familj besökte mig förra året och vi satte oss ner och gjorde en genomgång av sjukhistorik i släkten, bröder, systrar, mor, far, mormor, morfar, farfar, farmor osv. 

Det visade sig att det fanns historik bakåt i Mathildas släkt av bristsjukdomar, olika former av cancer, (tarmcancer överrepresenterat), diabetes, psoriasis, astmatiska besvär, reumatism, ALS, demens/alzheimers, upprepade missfall med mera.

Lider du själv av någon form av besvär eller sjukdom, rekommenderar jag att du gör ett "släktträd" där du skriver in besvär, sjukdomar och dödsorsaker för varje individ din släkt, för oftast kan det vara kostrelaterat och ju längre upp i nutid du kommer i släktträdet, desto svårare kan individer drabbas och med allt mer svårtydda och utbredda symtom...

Michael Håkansson
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar