måndag 5 september 2016

Histamin och sömnbesvär


Antihistaminer kan hjälpa vid sömnbesvär

Histamin finns även i hjärnan och hjälper till att hålla dig alert och vaken på dagarna. Ett läkemedel med "anti"histamin påverkar hjärnan och gör ofta att du kan känna dig hängig, trött och sömnig. Förutom att hjälpa till att behandla allergier, är antihistaminer också kända för att faktiskt göra användaren "trött och dämpad", och varningar om just detta kan ses på läkemedlets bipacksedel.

En studie av forskare vid Neurobiologi Research Laboratory och UCLA Neuropsykiatrisk Institute visar att hjärnceller som innehåller det kemiska histaminet är helt avgörande för att vi ska kunna vakna ur vår sömn.

I tidskriften Neuron, redogjordes studieresultaten som visar att när verksamheten i histaminproducerande celler i hjärnan stannar av, orsakar det en gradvis förlust av medvetandet och sömnstadiet inträder. Resultaten bidrar också till att kunna förklara varför antihistaminer som används för att kontrollera allergier, också orsakar dåsighet.

När hjärnans histaminnivåer stiger utom kontroll, kan hjärnan ”gå upp i varv” och andra obehagliga symptom uppstå, som tendensen till hyperaktivitet, tvångsmässigt beteende och risk för depression ökar också när histaminnivåerna stiger onormalt. Det kan även handla om en besatthet av sex, översexualitet, onormala rädslor, aggressivitet, fobier, tvångsritualer, lätt att falla i gråt, även självmordstankar och självskadebeteende är vanligt.

Ovan är väldigt intressant att ha ovan i åtanke då många lider av sömnrubbningar. Patienter med psykiska besvär som t.ex schizofreni och psykosbenägna individer, har ofta höga halter av histamin i kroppen som gör att många "vänder på dygnet" eller vid inledande sjukdomsstadie kan vara vakna nästan dygnet runt.

Avslutningsvis kan jag nämna att en majoritet av dem jag följt som haft sömnbesvär och som lagt om sin kost till glutenfri (i vissa fall även mejerifri), varit försiktiga med kända histaminfällor, har märkt att de fått lättare att sova och sova gott hela natten...utan att behöva hjälpmedel i form av sömnmedel eller histamindämpande...

Histaminfrisättande livsmedel
Symptomen kan ofta förebyggas genom att undvika mat med högt histamin och histaminfrisättande
Fermenterade livsmedel som vin, lagrad ost, lagrad eller rökt kött, jästa sojaprodukter (inklusive tofu och soja), ättika, vinäger, (inklusive pickles, ketchup majonnäs, salladsdressing, chilisås, inlagda rödbetor, surkål och beredd senap).

I ost frigörs aminosyrorna histidin och tyrosin vid den normala nedbrytningen av ostens protein under mognaden. Några av bakteriestammarna som finns i opastöriserad mjölk kan bilda biogena aminer. Därför innehåller ost tillverkad av opastöriserad mjölk normalt histamin och tyramin. I ost av pastöriserad mjölk kan aminerna förekomma på grund av kontamination av bakterier med förmåga att bilda biogena aminer. I flertalet ostsorter har smaken samband med innehållet av biogena aminer. Alla lagrade ostar har ett innehåll av biogena aminer.

Livsmedel som utsätts för höga halter av bakterier såsom fisk/skaldjur (scombroidfiskar), till exempel tonfisk och makrill, innehåller stora mängder histidin i fri form, vilket gör att histamin lätt bildas om fisken hanteras olämpligt. Man bör även undvika sill och ansjovis I vissa beredda fiskvaror kan histamin och andra biogena aminer bildas under mognadsprocessen. Dessa aminer bidrar ofta till önskad smak på produkterna. Rökt fisk bör man också vara extra försiktig med.

Kombinationen pizza och rödvin tillsammans är en veritabel histaminbomb. Putrescin och kadaverin kan också förekomma i vin, framför allt i röda viner, vilket eventuellt också kan stärka histaminets effekt, ett glas vin kan hos känsliga personer vara tillräckligt för att orsaka migrän.

Överblivet kött kan snabbt samla mikroorganismer som resulterar i histaminbildning.
Choklad/kakao, spenat, aubergine, nötter, pumpa, tomat, jordgubbar, citrusfrukter, och kryddor som kanel, chilipulver, och kryddnejlika. Man ska även tänka på att det finns vissa födoämnen har en förmåga att stimulera kroppen till att själv frisätta histamin utan att det handlar om en immunologisk reaktion.

De födoämnen som har den här förmågan är ananas, citrusfrukter, choklad, fisk, fläskkött, jordgubbar, papaya, skaldjur, spenat, tomater och äggvita.
Vetebaserade produkter.
Mjölk (histaminfrisättande), syrade livsmedel som gräddfil, filmjölk, kärnmjölk, yoghurt
Drycker som te (naturläkemedel eller vanlig) och sojamjölk har högt histamin.
Alkohol stör kroppens förmåga att bryta ned histamin.
Färdigpackad mat.
Jäst, även om det inte innehåller histamin som sådan, fungerar jäst som en katalysator för histaminbildning under tillverkningen. Det finns dock ingen jäst i slutprodukten.
Nya studier visar att fettabsorption dramatiskt kan öka frisättningen av histamin och bidrar till kronisk inflammation.

*En viktig regel vid sömnbesvär är att aldrig äta kötträtter efter klockan 18.00 om du har svårt för att somna och även om du lider av orolig sömn under natten (histaminfrisättning).

I detta tidigare inlägg kan du fördjupa dig ytterligare i ämnet histamin: http://gluten-celiaki.blogspot.se/2015/01/histamin-hudbesvar-klada-luftvagsbesvar.html 





1 kommentar:

  1. Hej! Vill verkligen tacka för en lärorik och välskriven blogg! Jag och min sambo blev för flera månader sedan veganer. Min sambo har alltid haft problem med eksem och klåda på hela kroppen och han läste att växtbaserad kost är ett bra sätt att bli av med dessa problem. Under en tid blev det bättre men för ett par månader sedan har allt blivit värre. Han får extrema anfall då det kliar över hela kroppen. Han får även stark ångest och säger att han känner i hela kroppen att det pirrar innan det bryter ut. Han har fått betapred när det varit som värst och nu äter han desloratadin. Han har gjort diverse allergitester vilket visar bla björk-, nöt-, frukt- och djurallergier och när han ätit sånt han inte tål kliar det mer i halsen och inte på kroppen. Han har även träffat en naprapat som menar att han har histaminöverskott och har därför endast ätit ris och glutenfri havregryn. Det har funkat bra men så fort han testar något annat får han nytt anfall.Han tar även b12 och d-vitamin som sugtablett, inget annat tillskott. Han mår vädligt dåligt över detta och vi vet inte längre till vem vi ska vända oss. Har du något tips på hur vi ska gå vidare för att han ska kunna äta igen? Och hur lång tid kan det ta innan det blir bättre? Vi har läst igenom din blogg och hittat mycket bra tips men svårt att veta vilken nästa steg som är bäst.
    Mvh Frida Cole
    Frida.cole@hotmail.com

    SvaraRadera