fredag 30 januari 2015

Makten över maten av Peter Wahlbeck och Michael Håkansson

Makten över maten

Tarmen är kroppens motor. Det finns ingen genväg till hälsa eller livsglädje. Du blir garanterat vad du äter. Man hör ofta att man ska tänka på hjärtat eller hjärnan. Motionera är nyttigt, vi ska sköta vår hygien och borsta tänderna. Men det är ganska tyst in det viktigaste och största organet vi bär på- tarmen!

Våra barn är helt beroende av sina föräldrar i sitt livs startskede. Barnen är samhällets framtid, en framtid som du har makt över. Kunskap är makt och bra mat är viktigt i våra liv. Du skapar vanor och traditioner för dig själv och framförallt åt dina barn.

Mycket av den mat vi äter i västvärlden produceras snabbt och rationellt för att maximera vinsten åt ägarna och den fiberfattiga födan som framställs industriellt, långt från konsumenterna, skapar sjukdomar. I maten finns salt, kemikalier och färg samt smakämnen och socker för att det ska gå att tillverka och äta.

Trots att sjukvårdskostnaderna ökar blir människor allt mer sjuka. Borde det inte vara tvärt om? Medborgaren måste hållas både frisk och sjuk. Frisk för att kunna jobba och sjuk för att konsumera vård och läkemedel. Vanliga s.k folksjukdomar uppbär indirekt mycket av hela samhällsekonomin.

Redan i tidig ålder börjar eländet i form av vitt bröd, mjölk och godis. Vad som först händer är att saliven inte blandas med maten, framförallt eftersom mjölken sväljs flytande. Denna klistrande föda gör att tarmen får en chock som den sedan aldrig kan fly från i resten av livet!

Traditioner och felaktiga vanor av dålig kost är så grundmurad i vår vardag att vi inte ens reagerar om vi blir sjuka. Vi ser inte problemet då våra vanor är starkare än förnuftet. Propaganda och reklam för direkt hälsovådliga produkter sköljer dessutom över oss.

Det moderna vetet är ohälsosamt för oss, men hur har det kunnat bli så? Jo något hände för 100 år sedan som skulle komma att påverka generationer framåt.

År 1901 startade en växtförädling på Sveriges utsädesförening i Svalöv som kom att förändra och påverka hela världen. Detta projekt skulle ge mer mat åt folket, billig mat med hög avkastning, det s.k. moderna vetet skapades. Detta gräs man nu skapade hade aldrig tidigare sett dagens ljus eller aldrig tidigare växt på vår jord.

Med hjälp av stark röntgenstrålning och starkt gift skapade man nya abnorma celler i tidigare korsade gräs. I sin iver lyckades man få fram en mutant, en hybrid som skulle ligga till grund för många nya sjukdomar. Man hade skapat världens första av det vi idag kallar GMO, eller genetiskt modifierad organism. Observera att man oavsiktligt hade gjort detta utan att förstå de skadeverkningar som blev resultatet på sikt.

Detta vete har ett kromosomtal så högt att vår kropp och matsmältning inte kan bryta ner det på rätt sätt. Det ursprungliga einkornvetet med sina 14 kromosomer hade fått ge vika för det moderna vetet Triticum aestivum som har 42 kromosomer. Denna skapelse blev något av de allra populäraste baslivsmedel vi har, nämligen vetemjölet.

Sviterna av detta nya moderna vete visade sig snart. På 1920-talet hade detta nya vete blivit populärt i hela världen och samtidigt började nu nya sjukdomar att dyka upp. Sjukdomar i organ, skelett, psykiska besvär med mera.

Nu 100 år senare sitter vi med facit på hur dålig denna nya skapelse varit. Vi har idag barn som är i sämre skick än förr, barn som föds med antikroppar mot både gluten och kasein överförda av mamman som i sin tur fått det av sin mamma och som i alla led 100 år bakåt i tiden burit på läckande tarm orsakat av vetet.

För 70 år sedan var det mjölkens tur att fördärvas i produktionsleden för främjandet av folkhälsan och befolkningstillväxten, allt nyttigt och hälsosamt i den naturligt helfeta mjölken försvann. Man började nämligen pastörisera mjölken. Man kokar mjölken vilket förstör allt nyttigt som sedan måste tillsättas på konstgjord väg igen.

Därefter började mejerierna producera en mjölk som jämt skulle vara vit, slät och fin. För att göra kunderna nöjda började mjölken homogeniseras. Det vill säga man slår sönder mjölkfettet till väldigt små kulor, så små att vår tarm kan läcka ut molekyler från mjölken i vårt blod, resultatet kan ge reaktioner som gör oss sjuka.

Vi föds idag till en värld där vi är omgivna av onyttiga livsmedel, tillsatser och gifter som bryter ner våra kroppar i förtid. Barnen som vi älskar är vår framtid. Dom ska en gång ta över efter oss, mot dem har vi ett stort ansvar. Det är nu dags att ta tillbaka makten över vad vi stoppar i oss och att vi skaffar oss information.

Vi ska visa att vi verkligen bryr oss och att vi kan återgå till det som är naturligt. Hur det än är så har vi bara lånat vår Jord av våra barn.

Jorden förbrukas i förtid genom ett högt tempo av ohämmad konsumtion, destruktiv jordbrukshållning och utarmning av planetens resurser. Vi är makthavare över framtiden och det är dags att ta av skygglapparna, se framåt och slå till bromsarna hårt, både för oss själva och för kommande generationer

Av Peter Wahlbeck och Michael Håkansson

Besök gärna Peters hemsida: wahlbeck.se

1 kommentar:

  1. Viktigt angående veckans rapportering om gluten! Det känns som att det inte bara var vi som tyckte att det var något som inte stämde i det tidningarna skrev. Vi kunde inte riktigt sätta fingret på det så vi ringde själva upp experterna som SvD och Aftonbladet citerat. Kolla in detta: http://foodpharmacy.se/2015/03/ofullstandigglutenrapportering/

    SvaraRadera