D-vitamin och cancer
(länklista längst ned på sidan uppdaterad 10 mars 2018)
Individer som har en högre nivåer av D-vitamin i blodet kan löpa lägre risk för att utveckla vissa former av cancer. Det visar en japansk studie där data analyserades vid Japan Public Health Centre (JPHC) som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ (British Medical Journal).
Studien omfattade ett underlag av 33736 män och kvinnor i åldrarna 40 till 69 år. Flera svenska tidningar uppmärksammar också den japanska studien om D-vitaminet.
Den nya studien visar att D-vitamin också tycks ha en skyddande effekt mot cancer där höga halter av D-vitamin i blodet ger en 20 procent lägre risk att utveckla cancer, såväl hos kvinnor som män.
Risken för levercancer minskade så mycket som 50 procent, särskilt hos män.Låga halter av D-vitamin ökar risken för bland annat benfrakturer (osteoporos), hjärtsjukdomar, tarmcancer, diabetes, depression och alzheimer.
Här kan du läsa om D-vitaminets viktiga funktioner och betydelse: D-vitaminbrist
Referenser:
71948171
Andra länkar till intressanta studier om D-vitamin:
Intressant
SvaraRaderaTack för allt jobb du lägger på detta