lördag 18 april 2015

Pollen och pälsdjursallergi. Alger kan lindra dina besvär - Detox - Avgiftning

Nu är vi i början av pollensäsongen och det kan innebära stora besvär för väldigt många. Under mina år av efterforskning och studier runt vår mat och moderna sjukdomar, så har jag även tittat på övriga källor till allergiska besvär, såsom pollenallergi och pälsdjursallergi.

Bland de personer jag valt att följa upp med hänseende till resultat av kostomläggning fri från gluten och mejeri, så har jag upptäckt att en del som INTE varit allergiska mot t.ex pollen innan införandet av en allergenfri kost fått besvär av pollen, och tvärt om att vissa pollenallergiker blivit helt fria från pollenbesvär vid antagande av en allergenfri kost.

Vår miljö och omgivning utsätter oss för daglig exponering av diverse tungmetaller och gifter. Den grupp av människor med kostrelaterade sjukdomar som jag följt i flera år, har även valt att utöver allergenfri kost att "detoxa" sig (avgifta sig från inlagrade tungmetaller) och där har vi valt alger som jag anser har den bästa effekten. Flera av de personer som deltog gjorde hårmineralanalyser vid ett svenskt företag, där man mätte förekomst av olika tungmetaller som inlagrats i håret. Totalt deltog 30 personer i den detox som vi gjorde under år 2013.

Jag ska tillägga att även du som äter en "vanlig" kost kan använda dig av denna avgiftningskur. De som har kliniskt fastställd hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) bör vara försiktiga med att använda alger då detta kan förvärra besvären då alger innehåller jod.

Efter genomgångna kurer av alger (2 kurer) där vi använde alger tillsammans kalktabletter och färsk ekologisk koriander odlad i kruka, så kunde vi efter 6 månader konstatera en halvering av tungmetaller vid förnyad hårmineralanalys.

Varför är koriander effektiv på att lösa tungmetaller i kroppen?

Eteriska oljor i koriandern är nyckeln. Eftersom substanser i koriander förändrar den elektriska laddningen på intracellulärt inlagrade tungmetaller så frigörs dessa ur kroppsvävnaden, där algerna sedan tar hand om dem, kapslar in dem och  transporterar ur dem ur kroppen. Flera studier har tydligt visat att halterna av bl.a kvicksilver, bly och aluminium i urinen ökade kraftigt efter att försökspersoner förtärt stora mängder koriander.

I studier som genomförts i Tyskland, visade på att höga doser av chlorella visat sig vara mycket effektiv sätt att eliminera tungmetaller från kroppen, från hjärnan, tarmväggen, muskler, ligament, bindväv och ben. Studier visade också att kväve, nitrat och ammoniak antog acceptabla nivåer. Detta innebär att formeln med koriander och chlorella även radikalt minskade andra toxiska nivåer av gifter som också lagras intracellulärt i kroppen. Dessa gifter är ofta orsaken till lågt kroppsligt pH-värde hos många.

Hår och naglar är de absolut bästa och säkraste alternativen för att mäta hur mycket tungmetaller som finns i kroppen. Denna metod används också vid forensiska utredningar vid misstänkt förgiftning.

Som en bonus på denna detox/avgiftning vi utförde under år 2013 från tungmetaller, så kunde 8 av 10 som led av pollenallergi konstatera att året efter var "pollenbesvären var som bortblåsta", majoriteten av de som haft besvär av pälsdjursallergi i gruppen, kunde berätta att de förvånande nog var näst intill fria från sina besvär. Algers stärkande effekt av immunförsvaret är väl känt och detta var ett tydligt exempel.


Vid 1:a omgången av detox-avgiftning gjorde vi följande:

Algerna kan fördelas under dagen och ska intas samtidigt med måltid. Rikligt med vatten bör konsumeras under dagen. Man måste börja försiktigt med alger och successivt höja dosen då avgiftningseffekten kan vara kraftfull och kroppen måste tillvänjas. Algerna fungerar bäst tillsammans med kalktabletter och det är anledningen till att de ingår i kurerna.

De algtabletter vi använde i första och andra omgången innehöll spirulina, knöltång och blåstång i en och samma tablett, den chlorellaalg som ingick i 2:a omgången var en tablett endast innehållande chlorella.

1:a veckan: 1 algtablett och 1 kalktablett per dag.
2:a veckan 2 algtabletter och 2 kaltabletter per dag.
3:e tom 6:e veckan 1 algtablett per 10 kg kroppsvikt samt 6 kalktabletter per dag.

Vi gjorde sedan ett uppehåll på 2 veckor.

Vid 2:a omgången av detox-avgiftning som varade i 4 veckor, gjorde vi följande:

Här lägger vi till den kraftigt avgiftande algen chlorella, detta sedan kroppen nu vant sig vid alger och avgiftningsprocessen sedan 1:a reningen med alger. Just denna ordning är väldigt viktig då avgiftningen inte få ske för snabbt, för då finns en ökad risk för histaminreaktioner att uppstå med klåda på kroppen. Skulle reaktioner uppstå får man minska ner på doseringen av alger.

1: veckan: 2 algtabletter per dag + 2 st tabletter av chlorella + 2 kalktabletter per dag samt knappt en halv "näve" av blad från färsk ekologisk koriander (krukodlad). Koriandern intas först och tuggas väl och sköljes ned med ett glas vatten.

2:a veckan: 1 algtablett per 10kg kroppsvikt, 10 st tabletter av chlorella, 6 kalktabletter samt knappt en halv "näve" färska korianderblad. Rikligt med vatten ska intas under dagen.

De alger som vi använde var Alg-Börjes Algtabletter, Alg-Börjes Kalktablett samt Colormaris chlorella i tablettform.

Man kan efter en detox använda en året runt dos av alger om man så önskar, och där kan en underhållsdos för vuxen t.ex vara: 3-4 algtabletter, 2-4 kalktabletter och 4-6 chlorellatabletter. Under inledning av pollensäsongen kan man dock fördubbla intaget av algtabletter. 

Det finns en mängd arter och deras allmänna förekomst gör dem lätt tillgängliga för dem av oss som vill förbättra vår fysiska hälsa.

Alger är en blandad grupp av enkla encelliga eller flercelliga organismer med en distinkt membranbunden kärna. Eftersom de innehåller protein, fibrer, och höga halter av omega-3-fettsyror, alger har ett utmärkt näringsvärde. De är också kända för att vara rika på vitaminer, inklusive A, C, B1, B2, B3 och B6, och mineraler, bland annat jod, kalcium, kalium, magnesium och järn. Ätliga alger som har använts i århundraden som livsmedel i hela världen.

Spirulina

En dubbelblind klinisk studie av algen spirulinas effekter på allergi, utfördes på personer drabbade av allergisk rinit som fick antingen placebo eller en daglig dos av antingen 1000 mg eller 2000 mg spirulina under en tolv veckor. Det fanns ingen förbättring för deltagarna som tog placebo. Det fanns heller ingen märkbar förbättring för deltagarna tar 1000 mg spirulina dagligen. Men de allergiker som tog 2000 mg spirulina varje dag såg signifikant förbättring av sina allergiska symptom.

En forskningsstudie som publicerades januari år 2010 i Medicine and Science in Sports and Exercise, rapporterade att spirulina haft en positiv inverkan på prestanda vid motionspass. I denna studie tog nio fysiskt aktiva män antingen placebo eller spirulina i fyra veckor.De sprang på ett löpband i två timmar varje dag. Både motionsprestanda och lungfunktion mättes. Blodprover togs vid regelbundna intervall under studien.

Resultaten var imponerande. Tiden för att trötthet efter två timmars körning var signifikant längre bland de män som tog spirulina. Oxidationshalten hos kolhydrater minskade med över 10 % och fettförbränning höjdes med nästan 11 %. Studien kunde fastslå att spirulina verkligen förbättrar både ork och prestanda.

Många algarter återfinns i botten av näringskedjorna. När fisken äter alger, eller djurplankton som lever på alger, absorberas energin som algerna tagit upp från solstrålarna, och den energin lagras in i algen som näringsrika fettsyror .Omega-3 och omega-7 fettsyror som finns i fisk och fiskolja kommer från alger i fiskens kost. Därav finns det lägre halter av Omega 3 i t.ex odlad lax som utfodras med annat (spannmål, soja, mm) än den naturligt äter i vilt tillstånd.

Bild ovan knöltång

Det är väldigt många är drabbade av idag är det som kallas "läckande tarm" och här kommer spirulina, chlorella och blågröna alger in som som klart fördelaktiga för tarmens återhämtning och underhåll av tarmens framtida hälsa. Fleromättade fettsyror har traditionellt förknippats med förhindrande av inflammation, kardiovaskulär sjukdom och mentala störningar.Vid diabetes har man också sett bevis på att  Ascophyllum nodosum (knöltång) kan hjälpa till med reduktion av blodglukosnivåerna.

Blåstång


Fucus vesiculosus (blåstång) innehåller jod, vilket fått många med underaktiv sköldkörtel (hypotyreos) att märka positiva effekter av att äta alger.Flera typer av alger, bland Fucus vesiculosus, visar en potential för att kunna förebygga och behandla cancer, baserat på djur och laboratoriestudier.

En studie som publicerades i Januari/Februari år 2002 i Journal of Cosmetic Science fastställs att extrakt av Fucus vesiculosus besitter anti-åldrande egenskaper och bör vara användbar som en kosmetisk ingrediens. Studien fann att en gel som innehåller 1 procent extrakt av Fucus vesiculosus som applicerats på kindhuden två gånger dagligen under fem veckors tid,  minskade hudens tjocklek och förbättrade elasticiteten jämfört med kontrollsubstanser. Författarna noterar att kindhudens tjocklek ökar normalt med åldern, medan elasticiteten minskar.

Chlorella


Studier i Japan har visat algen Chlorella kan bidra till att minska mängden kroppsfett och kan vara till nytta i kampen mot fetma och viktdiabetes. Det kan också bidra till att minska både kolesterol och högt blodtryck. Chlorella har en kraftigt renande inverkan på tarmen och  lever, den bidrar också till att främja ett rent och friskt blod.

En treårig dubbelblind studie i metallavgiftning av människokroppen med över 350 deltagare gjordes vid ett rysk metallgjuteri. Mer än 20 naturliga föreningar användes i försök att avlägsna tungmetaller från människor som exponerats på mycket höga nivåer av antimon, bly, kadmium och arsenik.

Resultatet av denna ryska studie där chlorella i kombination med koriander intogs, så elimineras ALLA tungmetaller, inklusive kvicksilver!Inga biverkningar rapporterades bland deltagarna.

Algen chlorellas förmåga att binda tungmetaller upptäcktes först inom gruvindustrin. Chlorellaalgen blandades med vatten och pumpades in i gruvschakt för att absorbera resterande metaller efter brytning.

I många kretsar där exponering för metaller i vaccin och autism diskuterats, så har man tankar och funderingar runt algers förmåga att eventuellt avlägsna metaller från vaccin ur kroppen.

Inlägget kommer löpande att uppdateras med mera info i mån av tid....


Referenser

Deng R, Chow TJ. Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular Therapy. 2010.

Regulatory effects of Spirulina complex polysaccharides on growth of murine RSV-M glioma cells through Toll-like receptor 4.Microbiology and Immunology 11/2012; 57(1). DOI:10.1111/1348-0421.12001 · 1.31 Impact Factor

Autonomous cure of damaged human intestinal epithelial cells by TLR2 and TLR4-dependent production of IL-22 in response to Spirulina polysaccharides.International immunopharmacology 10/2013; DOI:10.1016/j.intimp.2013.09.023 · 2.71 Impact Factor

Marine edible algae as disease preventers.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22054936

Antiallergic benefit of marine algae in medicinal foods.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22054954

Anticoagulant effect of marine algae.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22054951

Anticancer compounds from marine macroalgae and their application as medicinal foods.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22054949

H1 histamine antagonists.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12806876

Isolation of a New Anti-Allergic Phlorotannin, Phlorofucofuroeckol-B, from an Edible Brown Alga, Eisenia arborea.Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry Volume 70, Issue 11, 2006

Anti-Allergic Phlorotannins from the Edible Brown Alga, Eisenia Arborea. Food Sci. Technol. Res.13 (1) 54-60. 2007

Effects of Edible Algae Polysaccharides on Allergic, Inflammatory, and Anti-Tumor Responses Through Toll-Like Receptor

4.http://www.eurekaselect.com/72197/article/effects-edible-algae-polysaccharides-allergic-inflammatory-and-anti-tumor-responses

Fuhrman Joel, M.D. Eat to Live. p.28

Effects of a Spirulina-Based Dietary Supplement on Cytokine Production From Allergic Rhinitis Patients." TK Mao, et al. Journal of Medicinal Food, 2005 Spring; 8(1): 27-30. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1585720

National Institute of Health.gov. Orio Ciferri, "Spirulina, the Edible Microorganism." Microbiological Reviews, 1983, Vol 47, No. 4, pp. 551-578. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC283708/pdf/microrev00019-0101.pdf

National Institute of Health.gov. "Ergogenic and Antioxidant Effects of Spirulina Supplementation in Humans." M. Kalafati, et al. Medicine and Science http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC283708/pdf/microrev00019-0101.pdfin Sports and Exercise, Jan 2010, 42(1); 142-51.

Harnessing and Enhancing Heavy Metal Detoxification.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654245/

R. A. Goyer, M. G. Cherian, M. M. Jones, and J. R. Reigart. Role of Chelating Agents for Prrevention, Intervention, and Treatment of Exposures to Toxic Metals. Environmental Health Perspectives Volume 103, Number 11, November 1995

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar