lördag 14 mars 2015

Höga intag av D-vitamin kan leda till stroke anger propagandamaskinen som aldrig vilar!

Högst troligt är det propaganda maskinen mot kosttillskott och mot en ökad folkhälsa genom sunt leverne som här basunerar ut tveksamma uppgifter. Läkemedelsbolagen mår bäst om befolkningen hålls lagom sjuka, för frisk för att vara sjuk, för sjuk för att kunna jobba - man kan säga att hamna mellan stolarna vilket även staten tjänar på som slipper tynga statskassan med att betala ut sjukpenning. Den populäraste kunden/patienten är nog den som behöver konsumera 5-10 olika läkemedel under en 10-årsperiod.

Det finns många frågetecken att rätta ut här: Vilken sorts D-vitamin användes i studien? Var kombinationen ihop med olja? Var det rätt olja? Användes K2-vit för omsättning? Är det ett kosttillskott med konserveringsmedel? Gällande det de som då fick vad påståendet säger åt högre andel fruktos, hel och halvfabrikat, fel fetter, mejeriprodukter och dvärgvetet, som allt orsakar näringsbrister i andra sammanhang i kroppen? Föreligger trauman hos personen. Åt försökspersonerna några mediciner under studien? Fanns det rökare bland försökspersonerna? Vilka eventuella symtom hade personerna innan påbörjad studien?...osv.


Forskarna har mätt halten hydroxyvitamin D (OH25) i blodet och gjort konstateranden. OH25 är en mellanprodukt i syntesen av vitamin D. OH25 tillverkas i levern från kolekalciferol (D3). OH25 omvandlas sedan i njurarna till biologiskt aktiv vitamin D. Låga värden av OH25 i blod ökar risken för stroke (p.g.a. brist på vitamin D3). Höga värden (över 125 nmol/L) ökar risken för stroke med 1,3% p.g.a. att njurarna inte kan omvandla OH25 till aktiv vitamin D. Orsaken till den förhöjda dödligheten handlar inte om vitamin D3 utan snarare det faktum att dessa individer lider av nedsatt njurfunktion.

Mats Humble, överläkare vid psykiatrin vid universitetssjukhuset i Örebro anser dock att man inte kan dra några säkra slutsatser av studien:  Dansk studie skakar om vitaminburken

Det är tydligt att man måste granska studierna väldigt noga, något som journalisterna inte verkar göra innan man blåser i basunen och slår på stora trumman...

Referenser:
High levels of vitamin D is suspected of increasing mortality rates

A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality - the CopD-study 

Relaterat:
Ny D-vitaminberikning kritiseras

Experten: Så får du i dig D-vitamin genom kosten

D-vitamin: Solenergi åt dig? (Kostdoktorn)




1 kommentar: