Det finns många frågetecken att rätta ut här: Vilken sorts D-vitamin användes i studien? Var kombinationen ihop med olja? Var det rätt olja? Användes K2-vit för omsättning? Är det ett kosttillskott med konserveringsmedel? Gällande det de som då fick vad påståendet säger åt högre andel fruktos, hel och halvfabrikat, fel fetter, mejeriprodukter och dvärgvetet, som allt orsakar näringsbrister i andra sammanhang i kroppen? Föreligger trauman hos personen. Åt försökspersonerna några mediciner under studien? Fanns det rökare bland försökspersonerna? Vilka eventuella symtom hade personerna innan påbörjad studien?...osv.
Forskarna har mätt halten hydroxyvitamin D (OH25) i blodet och gjort konstateranden. OH25 är en mellanprodukt i syntesen av vitamin D. OH25 tillverkas i levern från kolekalciferol (D3). OH25 omvandlas sedan i njurarna till biologiskt aktiv vitamin D. Låga värden av OH25 i blod ökar risken för stroke (p.g.a. brist på vitamin D3). Höga värden (över 125 nmol/L) ökar risken för stroke med 1,3% p.g.a. att njurarna inte kan omvandla OH25 till aktiv vitamin D. Orsaken till den förhöjda dödligheten handlar inte om vitamin D3 utan snarare det faktum att dessa individer lider av nedsatt njurfunktion.
Mats Humble, överläkare vid psykiatrin vid universitetssjukhuset i Örebro anser dock att man inte kan dra några säkra slutsatser av studien: Dansk studie skakar om vitaminburken
Det är tydligt att man måste granska studierna väldigt noga, något som journalisterna inte verkar göra innan man blåser i basunen och slår på stora trumman...
Referenser:
High levels of vitamin D is suspected of increasing mortality rates
A reverse J-shaped association between serum 25-hydroxyvitamin D and cardiovascular disease mortality - the CopD-study
Relaterat:
Ny D-vitaminberikning kritiseras
Experten: Så får du i dig D-vitamin genom kosten
D-vitamin: Solenergi åt dig? (Kostdoktorn)
Allt är för att tjäna pengar,
SvaraRaderaså är det i dag !